Kievul protestează la Bruxelles şi Varşovia împotriva restricţiilor la importurile de grâu ucrainean

D.T.
Internaţional / 29 aprilie 2023

Kievul protestează la Bruxelles şi Varşovia împotriva restricţiilor la importurile de grâu ucrainean

Ministerul de externe de la Kiev a anunţat astăzi că a înaintat note de protest Poloniei şi Uniunii Europene, apreciind că limitarea importurilor de grâu ucrainean este "categoric inacceptabilă", informează Agerpres.

"Astfel de restricţii, oricum ar fi justificate, nu respectă Acordul de Asociere între Ucraina şi UE, nici principiile şi normele pieţei unice europene", susţine ministerul.

"Există motive legale depline pentru reluarea imediată a exporturilor de produse agricole ucrainene către Polonia, România, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria, precum şi pentru continuarea exporturilor neîngrădite către alte state membre ale UE", arată documentul.

Comisia Europeană a anunţat ieri că a ajuns la un acord cu cele cinci ţări, dintre care patru limitaseră unele importuri agricole din Ucraina, pe motiv că perturbă pieţele interne. România a reclamat de asemenea efectele afluxului de cereale ucrainene ieftine.

"Am acţionat pentru a răspunde îngrijorării fermierilor atât din statele europene vecine, cât şi din Ucraina", a scris pe Twitter comisarul european pentru economie, Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei.

El a anunţat că Polonia, Bulgaria, Slovacia şi Ungarie vor retrage măsurile luate, iar pentru grâu, porumb, rapiţă şi floarea soarelui Comisia va aplica în schimb "măsuri excepţionale de salvgardare".

Acordul anunţat ar putea limita intrările produselor respective din Ucraina la cantităţile destinate tranzitului.

Ministrul ucrainean de finanţe, Serhii Marcenko, a apreciat acordul. Prezent la Stockholm, la o reuniune a omologilor săi din UE, el a apreciat că blocarea importurilor nu doar că ar dăuna ţării sale, ci ar provoca suferinţe teribile în Orientul Mijlociu şi în Africa.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Bine ca nu ne bombardeaza INCA eroul actoras

    1. ZELE joacă hora americană

    Nesimtita Ukraina asta…Milogii dau cu para la Bruxelles ca Polonia nu mai importa cerealele lor modificate genetic si radioactive…Foarte bine fac cele 5 tari care interzic importul de cereale ukrainene…. Nuclear au decat Germania si Franta sa importe cereale radioactive ding Ukraina… Dar ele nu o s o faca…. Ukraina isi merita soarta…

    Trebuie sa facem tot ce vrea Ucraina?Sa trimita in Africa,asa cum au spus initial.Prea s-au obijnuit sa fie dictatori.

    Mai precis de acest Deep state american care este in spatele guvernului condus de papa Biden, evident ca papa Biden va mai câștiga un mandat fiindcă este foarte convenabil pentru Deep state sa aibă un președinte de carton grav bolnav,nu mă refer acum la vârsta, și Trump este de vârsta a treia și este foarte fit și dinamic, oricum Trump sau republicanii au zero șanse să câștige alegerile,acest Deep state este axat pe partidul democrat,ce este Deep spate? Uitați vă la sutele de filmulețe de pe YouTube sau google nu mai este secret

    Sa-si duca cerealele in SUA sa le manance americanii.Cat sunt de nesimtiti!Pana sa-i invadeze rusii,unde isi vindeau cerealele?

    Din pacate multi români fac profit de pe urma produselor ieftine din ucraina. Daca nu s-ar cumpăra, nu ar trebui restricționa, până la urmă este vorba și de cerere și ofertă, ar sta în depozite o vreme și după un timp s-ar trimite înapoi lui Zele. De o vreme parca Zele da ora exacta pe planeta asta. Și alte țări au fost atacate, sunt războaie, conflicte și în alte locuri, dar așa ceva încă nu am văzut.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb