Kilowat: Beneficiarii Casa Verde 2024 să aleagă "cu lupa" firma instalatoare. Pot pierde finanţarea de la stat şi rămâne fără sisteme fotovoltaice dacă instalatorul nu reuşeşte să monteze în cel mult 12 luni

A.F.
Companii / 16 octombrie

Kilowat: Beneficiarii Casa Verde 2024 să aleagă "cu lupa" firma instalatoare. Pot pierde finanţarea de la stat şi rămâne fără sisteme fotovoltaice dacă instalatorul nu reuşeşte să monteze în cel mult 12 luni

Beneficiarii Casa Verde 2024 trebuie să aleagă cu mare atenţie instalatorul, pentru că unele firme pot să nu aibă capacitatea de a realiza montajul de sisteme fotovoltaice în cel mult un an de la obţinerea oficială a finanţării de la AFM. Astfel, românii pot rămâne fără sisteme fotovoltaice şi pierde automat finanţarea de la stat, fără a mai putea scăpa de grija facturilor la energie. Alegerea instalatorului este cu atât mai importantă cu cât programul Casa Verde 2024 vine cu o schimbare majoră: beneficiarii pot înlocui instalatorul doar în primele 3 luni de la alegerea lui, în loc de 12 luni cum era posibil în anii trecuţi.

Totodată, creşte riscul ca unele firme instalatoare să ajungă chiar la insolvenţă, mai ales dacă au fost create pentru a face business pe programul Casa Verde şi nu se autofinanţează şi din vânzarea în afara programului.

Instalatorii trebuie să aibă finanţe proprii pentru a putea instala pentru beneficiari Casa Verde 2024

Odată cu dezvoltarea domeniului, au apărut multe firme instalatoare, multe mici, care îşi pierd rapid capacitatea financiară de a avea stocuri şi, implicit, de a instala sisteme fotovoltaice. Numai anul acesta sunt de 2 ori mai mulţi instalatori decât anul trecut. Astfel, mulţi dintre ei nu vor putea susţine toate proiectele din Casa Verde 2024, având în vedere că decontul la AFM pentru fiecare beneficiar se face la câteva luni după montaj.

"Ar fi un mare dezastru ca beneficiarii să nu se bucure de finanţarea obţinută şi să scape de grija facturilor la energie, mai ales că lupta pentru înscriere în Casa Verde 2024 a fost cea mai dură de până acum. Este vital ca românii să verifice cu atenţie experienţa instalatorului, portofoliul acestuia şi capacitatea de a finaliza proiectele la timp. Firma aleasă trebui să aibă istoric, să poată oferi back - up şi siguranţă, să aibă echipamente omologate, să aibă contracte directe cu producătorii, să aibă ingineri şi muncitori calificaţi, să ofere suport tehnic în orice situaţie şi să poată monitoriza sistemul şi după instalare. Montarea panourilor solare nu este un lucru pe care îl poate oferi o firmă cu 2-3 angajaţi. Instalatorii trebuie aleşi cu lupa, pentru că, dacă nu mai dispun de capital sau nu pot lua credite bancare pentru a-şi susţine activitatea, nu vor putea instala panourile fotovoltaice şi bateriile de stocare a energiei în cel mult 12 luni, conform prevederilor programului Casa Verde. Le recomandăm românilor să aleagă instalatori care le oferă siguranţă. Să aleagă lucruri sigure, testate. Să nu fie cobaii unor instalatori care nu pot asigura instalarea sistemelor fotovoltaice în termenul legal", punctează Albert Soare, fondator Kilowat şi instalator acreditat ANRE.

Kilowat subliniază, de asemenea, că legislaţia pentru Casa Verde 2024 a devenit mai strictă în ceea ce priveşte schimbarea instalatorului. Dacă în ediţiile anterioare beneficiarii puteau schimba furnizorul fără restricţii pe parcursul a 12 luni, în 2024 acest lucru va fi posibil doar în primele trei luni de la semnarea contractului.

Sunt mulţi instalatori noi, abia intraţi pe piaţă, care nu au capacitatea de a achiziţiona constant panouri şi de a le şi instala. Firmele instalatoare trebuie să aibă lichidităţi şi un cash flow pozitiv, deci să dispună de finanţe constant, pentru a putea avea stoc de echipamente şi angajaţi pentru a le putea monta. Chiar daca firmele mici vor putea instala sute de sisteme, nu le vor putea gestiona ulterior.

În Casa Verde 2024, finanţarea pentru fiecare beneficiar este de 30.000 de lei. La un calcul simplu, dacă o firmă mică ia 100 de proiecte prin Casa Verde, ar trebui să aibă capacitate financiară de cel puţin 3 milioane de lei (600.000 de euro). În multe cazuri, firmele mici se aprovizionează de la alte firme locale şi la preţuri mai mari, neavând contracte direct cu producătorii, ceea ce poate întârzia livrarea de echipamente.

"În programul Casa Verde 2023, unii instalatori care nu au mai avut capacitatea de finanţare au vândute lista de beneficiari altor firme. În plus, mulţi instalatori, care au apărut doar pentru a profita creşterea domeniul, mai ales prin programul Casa Verde, folosesc panouri solare, invertoare şi baterii de stocare de calitate îndoielnică. E recomandat ca beneficiarii să prioritizeze calitatea panourilor şi a bateriilor de stocare. În afară de riscul de incendiu mai există riscul de intoxicare cu gaz toxic - bateriile litiu fier fosfat au acest risc, de aceea recomandăm să fie instaleze baterii de bună calitate care rezistă în exteriorul casei, nu la interior. Bateriile Huawei sunt cele mai sigure deoarece conţin un sistem de detectare incendiu şi pot fi instalate şi afară. Le recomandăm beneficiarilor să aleagă echipamente de cel mai înalt nivel, să nu faca rabat de la calitate, mai ales că finanţarea acoperă echipamente de calitate. Să aleagă ce este mai bun şi în ce priveşte firma de instalat, şi în ce priveşte panourile şi bateriile", recomandă reprezentantul Kilowat.

Spre exemplu, la cea mai mică eroare de montaj, bateriile îşi pot pierde peste 50% din capacitatea de stocare, astfel că investiţia iniţială şi contribuţia beneficiarilor devin practic inutile. Este important ca românii care îşi doresc să scape de grija facturilor la energie să acţioneze responsabil şi să lucreze doar cu instalatori care au în stoc echipamente omologate. Dacă nu sunt setate corect, bateriile se pot deteriora rapid. În loc să funcţioneze 10 ani sau 20 de ani cât au garanţie, se pot defecta în doar câteva zile.

Totodată, Kilowat le recomandă beneficiarilor să se informeze corect şi să colaboreze doar cu instalatori certificaţi şi de încredere, pentru a evita astfel de probleme şi a maximiza şansele de succes în implementarea sistemelor fotovoltaice.

În ultimii ani, Kilowat a instalat panouri solare pentru peste 3.000 de clienţi persoane fizice şi firme, din care peste 2.000 prin programul Casa Verde. Pentru Casa Verde 2024, compania estimează o creştere a numărului de proiecte gestionate. În paralel, compania instalează panouri fotovoltaice pentru persoane fizice care optează pentru energie verde din fonduri proprii şi pentru firme atât prin programul Electric UP, cât şi prin finanţări din alte surse.

Fondată de fondatorii companiei SanoVita, Kilowat este una dintre cele mai mari companii de soluţii de energie regenerabilă din România. Cu o echipă de specialişti în consultanţă şi în instalarea sistemelor solare, compania oferă soluţii complete de la vânzarea de sisteme fotovoltaice la instalarea panourilor solare şi consultanţă şi mentenanţă post-instalare ale sistemelor fotovoltaice. Până în prezent, Kilowat a montat sisteme fotovoltaice pentru peste 3.000 de clienţi din România şi Germania.

Compania are autorizaţia B şi pentru medie tensiune şi pentru verificare şi control, dar şi autorizaţie de instalator pentru gama Huawei, Deye, Growatt etc şi colaborează cu furnizori autorizaţi de suporţi metalici (K2 Germania, Aerocompact, Grup Simex).

Kilowat oferă asistenţă pentru monitorizarea online a sistemului fotovoltaic, urmărind şi optimizând sistemul prin update-uri şi parametrizare adaptată, fiind ajustate setările tehnice pentru o eficienţă maximă, având şi un serviciu dedicat asistenţei post vânzare, asigurând astfel tot suportul necesar unei funcţionări ideale pe termen mediu şi lung.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9758
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5675
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3002
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9452
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.9593

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
prow.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb