Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un a inspectat miercuri o fabrică în care este asamblat un prim satelit-spion de recunoaştere militară construit de către Coreea de Nord şi a dat undă verde "viitorului plan de acţiune", anunţă miercuri agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA, infromează Agerpres.
Kim Jong Un anunţa, la jumătatea lui aprilie, că construirea satelitului a fost încheiată şi a ordonat lansarea acestuia.
El făcea acel anunţ la o săptămână după ce Phenianul dădea asigurări că a lansat cu succes prima sa rachetă balistică intercontinentală (ICBM) cu combustibi solid - un progres major al programului de înarmare nord-coreean.
Potrivit unor analişti, există o concomitenţă tehnologică importantă între dezvoltarea ICBM şi capacităţile de lansare în spaţiu.
Marţi, "după ce a fost informat detaliat despre activităţile Comitetului, (Kim Jong Un) a inspectat satelitul de recunoaştere militară numărul 1, pregătit să fie încărcat, după o ultimă verificare a asamblării generale şi un control al mediului spaţial", scri KCNA.
Kim Jong Un a acuzat Coreea de Sud şi Statele Unite de o intensificare a unor "manevre de confruntare" a Coreei de Nord şi a ameninţat că ţara sa îşi va execita dreptul la autoapărare.
Apoi el a "aprobat viitorul plan de acţiune al Comitetului de Pregătire", potrivit KCNA.
Dezvoltarea uniu satelit de recunoaştere militară era unul dintre principalele proiecte în domeniul apărării prezentate de către Kim Jong Un în 2021.
În decembrie, Phenianul anunţa că a procedat la un "test final important" în vederea dezvoltării unui satelit de spionaj.
Acest anunţ a fost imediat pus la îndoială de către unii experţi, care subliniau că calitatea imaginilor - care ar fi fost luate cu un satelit - era prea proastă.
Phenianul nu a anunţat o dată a lansării, însă dictatorul a cerut în aprilie ca satelitul "să fie lansat la data prevăzută".
Coreea de Nord a anunţat în 2022 că statutul său de putere nucleară este "ireversibil" şi a închis astfel definitiv uşa oricăror negocieri în vederea unei dezarmări nucleare.
Potrivit unor analişti este dificil ca Phenianul să realizeze o recunoaştere prin satelit cu propria tehnologie şi fără o susţinere tehnologică a Rusiei sau Chinei.
Însă "sateliţii de recunoaştere ai Coreei de Nord sunt un factor important în cazul unui atac preventiv. Ei reprezintă o ameninţare importantă la adresa Seulului", declara în aprilie AFP preşedfintele Universităţii de Studii Nord-Coreene de la Seul, Yang Moo-jin.