Kim Jong Un recunoaşte o "gravă" situaţie economică în Coreea de Nord

I.A.
Internaţional / 30 decembrie 2019

Kim Jong Un

Kim Jong Un

Liderul nord-coreean Kim Jong Un i-a avertizat pe principalii lideri ai Partidului Muncitorilor, aflat la putere, că ţara se confruntă cu "o gravă" situaţie economică şi a îndemnat la măsuri urgente pentru a o remedia, relatează AFP.

Declaraţiile sale intervin în contextul unei sesiuni plenare a partidului deschisă sâmbătă, cu câteva zile înainte deexpirarea ultimatumului dat la sfârşitul anului de Phenian Washingtonuluim, informeayă News.ro.

În lipsa unor progrese în cadrul discuţiilor despre programul nuclear nord-coreean, Kim Jong Un a promis Statelor Unite un "cadou de Crăciun".

Dictatorul nord-coreean, care prezidează această sesiune, a subliniat că a venit momentul ca dezvoltarea economică a ţării "să ia o cotitură decisivă".

Acesta le-a prezentat liderilor partidului "sarcini" de îndeplinit "pentru a îndrepta de urgenţă situaţia gravă pe care o întâmpină principalele sectoare industriale ale economiei naţionale", scria luni agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.

Coreea de Nord nu publică niciodată statistici economice, iar singurele cifre disponibile cu privire la rezultatele financiare provin din străinătate.

În iulie, Banca Centrală sud-coreeană a estimat o scădere cu 4,1% a creşterii economice în 2018 a ţării, supusă sancţiunilor internaţionale,cea mai importantă contracţie de după foametea devastatoare din anii '90.

În urma unei apropieri în 2018, negocierile cu privire la programul nuclear nord-coreean se aflăîn impas de după eşecul summitului de la Hanoi, în februarie, între Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump.

Coreea de Nord a efectuat recent o serie de teste la baza de lansare de rachete cu rază lungă de acţiune de la Sohae, în urma unei succesiuni de tiruri de proiectile în săptămânile precedente. Mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU interzice, cu toate acestea, Phenianului să dezvolte un program balistic.

În vederea unei disipări a tensiunilor, Rusia şi China, principalii doi aliaţi ai Coreei de Nord, au depus la jumătatea lui decembrie, la Consiliul de Securitate al ONU, un proiect de rezoluţie privind o reducere a sancţiunilor, sub rezerva unor progrese către "denuclearizare". Tokyo a apreciat recent că este "prea devreme" pentru ridicare a sancţiunilor.

KCNA scrie că această sesiune plenară a intrat luni în a treia zi - oentru prima oară din 1990. De atunci ea dura doar două zile.

"Decizia Phenianului de a găzdui o sesiune plenară timp de mai multe zile ilustează gravitatea cu care analizează situaţia internă şi extrenă", apreciază Cheong Seong-Chang, un cercetător la Institutul Sejong.

Pe de altă parte, Kim Jong Un a pus accentul asupra armamentului, Apărării şi politici externe în cadrul reuniunii, potrivit KCNA, citată de Reuters.

Dictatorul a subliniat necesitatea adoptării unor măsuri "pozitive şi ofensive în vederea garantării totale a suveranităţii şi securităţii ţării, aşa cum cere situaţia", potrivit aceleiaşi surse.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. CimBomBom asta nu stie care e cea mai eficienta metoda sa iesi din criza economica? Combaterea coruptiei si a abuzului in serviciu!

    1. Nu e vorba numai de coruptie fiindcă dacă treburile stăteau numai așa noi muream demult de foame.Nu au potential agricol ,pâmantul este sterp ,nu au hrană.Dacă nu ai păpică poți să ai tot ce vrei dar degeaba.Ești la mana altora.

      Era o gluma apropo de obsesia romanasilor ca daca unii din ei sunt saraci(mai mult cu duhul) e din cauza coruptiei si niciodata din cauza ca sunt prosti si lenesi.

      Ha!ha!ha! Am dat ? cu nord-coreenii sau ei o vor da cu noi?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb