Liderul nord-coreean Kim Jong Un i-a avertizat pe principalii lideri ai Partidului Muncitorilor, aflat la putere, că ţara se confruntă cu "o gravă" situaţie economică şi a îndemnat la măsuri urgente pentru a o remedia, relatează AFP.
Declaraţiile sale intervin în contextul unei sesiuni plenare a partidului deschisă sâmbătă, cu câteva zile înainte deexpirarea ultimatumului dat la sfârşitul anului de Phenian Washingtonuluim, informeayă News.ro.
În lipsa unor progrese în cadrul discuţiilor despre programul nuclear nord-coreean, Kim Jong Un a promis Statelor Unite un "cadou de Crăciun".
Dictatorul nord-coreean, care prezidează această sesiune, a subliniat că a venit momentul ca dezvoltarea economică a ţării "să ia o cotitură decisivă".
Acesta le-a prezentat liderilor partidului "sarcini" de îndeplinit "pentru a îndrepta de urgenţă situaţia gravă pe care o întâmpină principalele sectoare industriale ale economiei naţionale", scria luni agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.
Coreea de Nord nu publică niciodată statistici economice, iar singurele cifre disponibile cu privire la rezultatele financiare provin din străinătate.
În iulie, Banca Centrală sud-coreeană a estimat o scădere cu 4,1% a creşterii economice în 2018 a ţării, supusă sancţiunilor internaţionale,cea mai importantă contracţie de după foametea devastatoare din anii '90.
În urma unei apropieri în 2018, negocierile cu privire la programul nuclear nord-coreean se aflăîn impas de după eşecul summitului de la Hanoi, în februarie, între Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump.
Coreea de Nord a efectuat recent o serie de teste la baza de lansare de rachete cu rază lungă de acţiune de la Sohae, în urma unei succesiuni de tiruri de proiectile în săptămânile precedente. Mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU interzice, cu toate acestea, Phenianului să dezvolte un program balistic.
În vederea unei disipări a tensiunilor, Rusia şi China, principalii doi aliaţi ai Coreei de Nord, au depus la jumătatea lui decembrie, la Consiliul de Securitate al ONU, un proiect de rezoluţie privind o reducere a sancţiunilor, sub rezerva unor progrese către "denuclearizare". Tokyo a apreciat recent că este "prea devreme" pentru ridicare a sancţiunilor.
KCNA scrie că această sesiune plenară a intrat luni în a treia zi - oentru prima oară din 1990. De atunci ea dura doar două zile.
"Decizia Phenianului de a găzdui o sesiune plenară timp de mai multe zile ilustează gravitatea cu care analizează situaţia internă şi extrenă", apreciază Cheong Seong-Chang, un cercetător la Institutul Sejong.
Pe de altă parte, Kim Jong Un a pus accentul asupra armamentului, Apărării şi politici externe în cadrul reuniunii, potrivit KCNA, citată de Reuters.
Dictatorul a subliniat necesitatea adoptării unor măsuri "pozitive şi ofensive în vederea garantării totale a suveranităţii şi securităţii ţării, aşa cum cere situaţia", potrivit aceleiaşi surse.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2019, 17:03)
CimBomBom asta nu stie care e cea mai eficienta metoda sa iesi din criza economica? Combaterea coruptiei si a abuzului in serviciu!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2019, 18:44)
Nu e vorba numai de coruptie fiindcă dacă treburile stăteau numai așa noi muream demult de foame.Nu au potential agricol ,pâmantul este sterp ,nu au hrană.Dacă nu ai păpică poți să ai tot ce vrei dar degeaba.Ești la mana altora.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2019, 22:19)
Era o gluma apropo de obsesia romanasilor ca daca unii din ei sunt saraci(mai mult cu duhul) e din cauza coruptiei si niciodata din cauza ca sunt prosti si lenesi.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.12.2019, 13:11)
Ha!ha!ha! Am dat ? cu nord-coreenii sau ei o vor da cu noi?