Klaas Knot: "BCE trebuie să continue să majoreze dobânzile

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 mai 2023

Klaas Knot: "BCE trebuie să continue să majoreze dobânzile

Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să continue să majoreze ratele dobânzilor, pe fondul unei rate a inflaţiei "prea ridicate", este de părere Klaas Knot, membru al consiliului guvernatorilor instituţiei financiare, anunţă Bloomberg.

Klaas Knot a declarat recent, citat de un post TV: "BCE va trebui să majoreze costurile de creditare atât timp cât inflaţia nu scade. Problema noastră reală în acest moment este că inflaţia de bază e prea mare".

În opinia lui Knot, majorările de dobânzi efectuate de Banca Centrală Europeană încep să aibă efect, dar sunt necesare mai multe creşteri pentru a ţine sub control inflaţia.

Knot a precizat că a fost de acord cu decizia luată joia trecută de BCE, respectiv majorarea dobânzii de referinţă cu 25 de puncte de bază, la 3,25%. Oficialul BCE susţine o creştere a dobânzii pentru facilitatea de depozit de la nivelul actual de 3,25% la 5%, sau chiar mai mult, dacă inflaţia va fi mai mare decât estimările.

"Politica noastră monetară funcţionează cu o oarecare întârziere, astfel încât cele mai importante efecte ale deciziilor de până acum urmează să fie resimţite", a subliniat Knot.

Şi preşedintele BCE, Christine Lagarde, a declarat săptămâna trecută: "Nu vom lua o pauză (n.r. în procesul de creştere a dobânzilor). Este foarte clar. Ştim că avem de acoperit o zonă mai mare". Lagarde a menţionat că încă există riscul creşterii inflaţiei, mai ales în urma recentelor acorduri de majorare a salariilor şi a marjelor ridicate de profit ale companiilor, iar condiţiile financiare nu sunt înăsprite suficient.

Ca să reducă inflaţia spre ţinta sa de 2%, BCE a majorat agresiv dobânzile, cu un total de 375 de puncte de bază, de la zero la jumătatea lui 2022, la 3,25% în prezent. Acesta este cel mai rapid ritm de înăsprire a politicii monetare a BCE.

Potrivit unei estimări preliminare publicate recent de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut la 7% în aprilie 2023, de la 6,9% în martie. Analiştii preconizau menţinerea ratei inflaţiei la 6,9%.

BCE precizează: "Deciziile de politică monetară vor continua să fie bazate pe evaluările privind perspectivele inflaţioniste, dinamicile inflaţiei de bază şi soliditatea transmiterii politicii monetare".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Europa in criza economico-financiara grava,

    cu actuala putere politica,cresterea dobanzilor 

    pare "frectie la piciorul de lemn",

    da Doamne sa nu am dreptate 

    Wow, a juns la 3% ? Cu inflatie 8. Nici macar jumate. Practic mai rau decat cand erau dobanzile negative. BNR ul la fel -8% real mai rau decat cand aveau 1,5% la inflatie de 2,5 deci -1% real.

    Deficite bugetare la maximul de dupa criza din 2008.

    E clar ca economia a devenit dependenta de dobanzi negative si n-o sa mai scapam niciopdata de ele. Probabil o sa mergem tot din bubble -bust in mai mare bubble -bust pana cand o sa saraceasca asa de tare oamenii obisnuiti incat vor intra cu furcile peste cei de la bnr si guvern. 

    BCE ar fi trebuit sa duca dobanda macar la 5 ca sa spuna ca "lupta cu inflatia". altfel e o mare minciuna.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb