KLAUS IOHANNIS: 4,1 miliarde euro - fonduri europene absorbite în primul an de guvernare PNL

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 29 octombrie 2020

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Gradul de absorbţie a fondurilor europene a crescut considerabil în ultimul an, în guvernarea PNL, comparativ cu guvernările PSD, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la conferinţă de presă pe care a susţinut-o aseară, la Palatul Cotroceni, în urma întâlnirii pe care avut-o cu premierul Ludovic Orban şi cu miniştrii cu responsabilităţi în programele finanţate din fondurile Uniunii Europene.

"Atragerea de fonduri UE este deja la un nivel mult mai bun decât în guvernările anterioare. Sumele atrase de România din fonduri UE în ultimul an însumează 4,1 miliarde euro, la care se adaugă fondurile pentru plăţile directe în agricultură. Într-un singur an, rata absorbţiei a crescut de la 32% la 46%. Au fost deblocate sau începute proiecte majore de infrastructură în această guvernare. În sănătate, în acest an au fost încheiate contractele de finanţare pentru cele trei spitale regionale. Un ultim exemplu: în acest an s-a deschis un apel de proiecte de 235 milioane de euro pentru reţele inteligente de distribuţie a gazelor naturale", a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a precizat că a discutat cu membrii Guvernului despre modalităţile concrete de atragere a fondurilor europene şi au fost stabilite 12 direcţii prioritare: digitalizare, transport durabil, combaterea schimbărilor climatice, protecţia mediului, energie, eficienţă energetică, mobilitate urbană, mediul de afaceri, cercetare, creşterea capacităţii de rezilienţă, educaţie, sănătate. Cele 12 direcţii, sunt grupate în trei piloni principali: tranziţia verde, servicii publice, competitivitate economică.

În cadrul conferinţei de presă, Klaus Iohannis s-a referit şi la măsurile luate în această perioadă critică pentru combaterea răspândirii pandemiei.

"Noi nu ne dorim măsuri drastice. De aceea spun de fiecare dată românilor şi autorităţilor să combată cât mai bine această epidemie. Iar sistemul sanitar să combată cu extinderea capacităţilor de îngrijire. Nu ne dorim un lockdown. Deocamdată, situaţia nu ne duce cu gândul la carantină sau lockdown. (...) Datele prezintă fluctuaţii mari de la o zi la alta, pandemia nu se răspândeşte matematic. Numărul de testări este diferit de la o zi la alta, în weekend e mai mic şi apar alte fluctuaţii. Mă îngrijorează însă numărul de internări şi cel de decese. Aici e clar că avem o provocare şi în zona de prevenţie, dar şi în zona spitalicească", a spus preşedintele Iohannis.

Domnia sa a arătat că măsurile care au fost luate au fost discutate si propuse de experţi şi că nu consideră necesară restricţionarea circulaţiei persoanelor pe timp de noapte, deoarece nu aceasta este cauza răspândirii epidemiei, ci petrecerile din timpul nopţii care sunt deja interzise.

"Aceste restricţii nu sunt un joc politic, se propun de către experţi şi după ce se decide un set, aşteptăm două săptămâni să vedem ce efect au ele. Noi nu dorim să distrugem viaţa oamenilor, ci să domolim extinderea pandemiei", a precizat Klaus Iohannis.

De aceea, şeful statului consideră în continuare că alegerile parlamentare trebuie să aibă loc în 6 decembrie, mai ales că, în opinia domniei sale, PSD nu s-a reformat, deşi principala formaţiune politică de stânga a apelat la doctorul Alexandru Rafila pentru a prezenta un program de reformă a sănătăţii, program care însă, conform spuselor lui Klaus Iohannis, nu i-ar interesa pe liderii social-democraţi.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Disperare mare

    1. Din programele incepute pe vremea PSD.Asa taie ei si panglicele autostrazilor

      Dar noi suntem niste prosti si nu ne prindem

    Achtung, Achtung, Herr Prezident! măsuri peste măsuri dar nu găsim niciuna cu referire la grija pentru creșterea nivelului de trai ( sau macar îmbunătățirea cât de cât) al nostru, pensionarii, care pe 6 decembrie vă putem asigura guvernarea sau vă putem trimite la plimbare!.

    S-a priceput? 

    4,1 x 5 = 20,5 MILIARDE DIN 90,000.000.000.€ ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb