Klaus Iohannis anunţă un grup de lucru transpartinic pentru o nouă lege a educaţiei

G.B
Politică / 7 iulie 2021

Klaus Iohannis anunţă un grup de lucru transpartinic pentru o nouă lege a educaţiei

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat astăzi că toate partidele parlamentare vor lucra într-un grup transpartinic pentru o nouă lege a educaţiei care să transpună proiectul său început în 2016, România Educată. El a spus că apreciază deschiderea parlamentarilor din Opoziţie pentru discuţiile de la Cotroceni pe tema educaţiei, potrivit G4media.

El a mai anunţat şi apariţia unor colegii tehnice, ce pot fi organizate de universităţi, şi la care cursanţii să poată intra fără să aibă bacalaureatul.

Cât despre bacalaureat, Iohannis a spus că "vreau un examen care să evalueze corect capacitatea absolvenţilor de a se descurca în viaţă".

Principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis:

- Trecem la faza de implementare. Coaliţia de guvernare şi-a exprimat susţinerea pentru proiect. Guvernul îşi va asuma prin memorandum ţintele proiectului.

- Am apreciat deschiderea membrilor Parlamentului, inclusiv a celor din opoziţie.

- În cel mai scurt timp se va constitui un grup de lucru transpartinic pentru un proiect de lege.

- Procesul de elaborare a acestei viziuni a durat mult pentru că mi-am dorit ca în proiect să fie ascultate vocile tuturor. Am avut ani electorali intenşi, a urmat pandemia.

- Am apreciat larga participare a societăţii civile la consultările de azi. Consultările îmi dau încredere să spun că există fereastra de oportunitate pentru implementarea proiectului.

- Vom atrage fonduri din PNRR pentru România educată. Prin alte fonduri vom finanţa renovarea şcolilor pentru garantarea siguranţei.

- Menţinem clasa pregătitoare şi gimnaziul până la clasa a 8-a.

- Schimbări faţă de structura actuală apar la tranziţiile între etapele educaţională. Ne dorim o mai mare flexibilitate. Deşi evaluarea naţională rămâne principalul instrument de repartizare în liceu, am propus ca pe întregul parcurs al semestrului 2, unităţile de învăţământ care doresc să poată organiza un examen suplimentar de admitere.

- Am propus o nouă structură a învăţământului secundar superior, cu trei tipuri de licee: teoretic, vocaţional şi profesional, toate cu acces la examenul de bacalaureat.

- Vom elimina barierele birocratice pentru ca tinerii să se mute între diverse licee, pot trece de la profesională la teoretic.

- Noul bacalaureat deschis tuturor este o altă componentă importantă a proiectului. Vreau un bacalaureat care să evalueze corect capacitatea absolvenţilor de a se descurca în viaţă.

- Colegii terţiare non-universitare: nu se substituie învăţământului universitar. Formarea profesională e cerută de piaţa muncii şi e deschisă tinerilor care nu au susţinut sau nu au trecut bacalaureatul. Bacalaureatul rămâne obligatoriu pentru studiile universitare.

- Proiectul include şi ţinte concrete: scăderea ratei de abandon şcolar, reducerea ratei de analfabetism funcţional până în 2020.

- Românie puternică e o Românie educată şi e nevoie de implicarea tuturor forţelor politice.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. "vreau un examen care să evalueze corect capacitatea absolvenţilor de a se descurca în viaţă".

    Cu toate ca, Plavanul asta autist a lucrat atatia ani in Sistemul de Invatamant(pe langa Sistemul de facut case si cel destinat vanzarii copiilor romani), el nu stie nici acuma ca scopul Bacalaureatului este acela de a masura cunostintele de cultura generala ale absolventilor de liceu! Prin ceea ce afirma prostovanul sas, ne arata ca el confunda Bacalaureatul cu Examenul de atestat de la finalul Scolii Profesionale, unde s-ar fi incadrat si el cand era adolescent! 

    1. Între 1456-1462 un domnitor român a ars în câteva rânduri orașele săsești Brașovul si Sibiul, sașii încălcând regulile comerciale stabilite de domnitor( nu vindeau pe atunci însă copii !)

      Răzbunători ,sașii au întocmit niște scrisori către Matei Corvinul , acuzandu-l pe Țepeș de trădare. Matei îl arestează !

      După cum vedeți rivalitatea nu s-a stins nici azi ! 

      Buna gluma!

      IOHANNIS,a nasit inca un PROIECT de TARA,NASCUT MORT.Dupa incheierea mandatului de presedinte,CORCITURA de german,le v-a lasa romanilor o TARA mai NEEDUCATA,mai SARACA si mai VANDUTA strainilor mai ceva decat fostii domnitori care plateau TRIBUT TURCILOR ca sa poata STAPANI si FURA romanii peste care tronau. Dupa ce Basescu a lasat in urma lui un DEZASTRU,IOHANNIS a desavarsit capodopera acestuia si a reusit ceva ce niste minti luminate din trecutul Istoriei acestei tari au reusit ai anume unirea sub acelasi teritoriu populatia celor 3 regiuni istorice si au faurit Romania Mare si anume DEZBINAREA POPORULUI Roman precum si aruncarea in SARACIE a Regiunilor din SUD care chipurile nu corespundeau cu DOCTRINA lui FASCISTA.Folosinduse de JUSTITIE,a bagat la PUSCARIE toti adversarii politici care inca mai simteau Romaneste si a adus la putere ce-a mai TRADATOARE CLASA POLITICA care a existat in Romania di toate timpurile.Cu o gandire de profesoras la limita repentiei,s-a crezut mai ceva decat regele FERDINAND,care desi neamt ca si el,a adus mari SERVICII TARII,el a fost si este DEMOLATORUL Romaniei.La sfarsitul mandatelor sale,ROMANIA v-a fi mai NEEDUCATA cum nu a fost niciodata in Istoria ei.Culmea este ca la acest DEZASTRU,participa si PSD,care se declara APARATORUL celor mai nevoiasi dintre romani.BOGATUL nu o sa ii creada niciodata SARACULUI,iar Romania in cateva zeci de ani,v-a deveni o TARA MICA si cu STAPANI STRAINI care vor domni peste putini SCAVI care vor mai fi Romani NEAOSI. ROMANII se MULTUMESC cu PUTIN si sunt mai MOI ca si GELATINA suportand MIZERIILE la care sunt Supusi. Noapte Buna TARA FRUMOASA si BOGATA care nu mai adapostesti un POPOR ci doar niste RAME.!

    Nu : ceva treninguri , consilieri , meditații ... De găsit ceva ( gap ) canal pt. redresare și reziliență . Acuma șc. profesionale ? Acum trebuie facultății PROFESIONLE . Banii trebuie cheltuiți .

    1. Să crezi că PSD și AUR vor fi de acord ?

    Trebuie facut urgent in primul rand un grup de lucru transpartinic si o lege pentru "Romania defrisata" (si curata) domnule Presedinte si apoi pentru "Romania educata" Ca educatia fara natura si mediu curat nu se poate.

     

    Singurii indicatori din invatamant care au crescut dupa revolutie sunt: abandonul scolar si analfabetismul functional. Nu e pacat sa stricati aceste "marete realizari"?

    Daca continuati cu manuale idioate (intentionat idioate) si profesori slab pregatiti, o sa aveti aceleasi rezultate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb