KLAUS IOHANNIS: "Cei responsabili vor trebui aspru sancţionaţi, de la toate instituţiile"

M.I.A.
Politică / 29 iulie 2019

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică seara, la Cotroceni, că toţi cei responsabili de tragedia de la Caracal vor trebui aspru sancţionaţi, de la Interne, STS, de la toate instituţiile. Preşedintele a precizat că respinge abordarea politicianistă a Guvernului, care ar trebui să se gândească dacă nu cumva e autorul moral al tragediei.

"Dragi români, încep această declaraţie prin a-mi exprima regretul profund faţă de tragedia de la Caracal în care instituţiile nu au reuşit, în urma unui lung şir de erori inacceptabile să salveze vieţile celor două tinere curmate brutal", a spus Iohannis. Preşedintele a precizat că este alături de familiile îndurerate ale celor două fete şi alături de românii care şi-au exprimat solidaritatea, scrie News.ro.

Şeful statului a spus că în aceste zile a comunicat constat cu autorităţile.

"Instituţii ale statului român nu au reuşit de această dată să-şi facă datoria, aceea de a proteja dreptul fundamental la viaţă. Este o realit sumbră care din nefericire nu mai poate fi schimbată. Cei responsabili vor trebui aspru sancţionaţi: de la Interne, STS, de la toate instituţiile. Dar pedepsele, oricât de severe şi binemeritate ar fi, nu aduc vieţile înapoi. Obligatoriu e să identificăm toate mijloacele pentru a preveni repetarea unor astfel de tragedii", a adăugat preşedintele.

Iohannis a precizat că nu se va pronunţa pe detaliile acestui caz până la finalizarea anchetei şi a rapoartelor care vor fi discutate în CSAT.

"În mod normal însă, nu ar fi trebuit să ajungem să discutăm un asemenea caz în CSAT şi resping abordarea politicianistă a Guvernului României care ar trebui să se gândească dacă nu cumva e autorul moral al acestei tragedii. Călcarea în picioare a legilor justiţiei, a codurilor, a instituţiilor responsabile de siguranţa cetăţeanului a fost şi este una dintre liniile directoare ale acestei majorităţi parlamentare. Am auzit apelurile doamnei premier de a nu politiza această situaţie. Ar fi un îndemn onest doar dacă ar veni de la oameni oneşti, care caută deschis şi sincer soluţii pentru rezolvarea situaţiei. Atunci când vine de la cei care au masacrat legi, au dat afară oameni competenţi pentru a-şi numi apropiaţii în funcţii, au scăzut pedepsele unor infractori şi au vrut să îşi subordoneze politic toată justiţia pentru a scăpa de răspundere, atunci când aceşti oameni vorbesc despre referendumuri legate de justiţie, atunci când fac apeluri ca şi când nu au avut nicio legătură cu această temă, ei nu mai au nicio credibilitate, iar îndemnurile lor nu au nicio valoare! Politizarea Ministerului Afacerilor Interne este, din păcate, o realitate în România anului 2019!", a afirmat Klaus Iohannis, conform News.ro.

Preşedintele a declarat că există soluţii şi că la CSAT va cere prim-ministrului, ministrului Justiţiei şi ministrului de Interne să identifice soluţii concrete, inclusiv dacă se impune, de modificare a legilor şi a procedurilor.

"În urma repetatelor intervenţii asupra legislaţiei penale şi procesuale penale, precum şi în contextul ultimelor acţiuni ale noilor instrumente inventate de PSD, s-a ajuns în situaţia în care cooperarea dintre poliţişti şi procurori se face deficitar, iar cel care suferă este cetăţeanul român. Dacă autorităţile nu au instrumente legale clare pentru combaterea eficientă a criminalităţii, acest lucru trebuie rezolvat rapid! Aceasta nu scuză şi nici nu justifică însă atitudinea celor implicaţi!", a continuat şeful statului.

Klaus Iohannis a susţinut că legislaţia penală trebuie modificată în interesul apărării drepturilor fundamentale şi nu al apărării infractorilor.

"Voi cere ministrului Justiţiei să analizeze de urgenţă în ce măsură se impun modificări ale legislaţiei penale în privinţa percheziţiei, a procedurilor de acţiune atunci când viaţa sau integritatea fizică a unui cetăţean este în pericol. De asemenea, se impune o analiză a legislaţiei sub aspectul competenţei materiale a parchetelor pentru infracţiunile de răpire şi omor cu victime multiple. Voi cere, de asemenea, în CSAT, ministrului Justiţiei să analizeze în ce măsură se impune modificarea competenţei materiale a DIICOT după modelul competenţei materiale a unor instituţii occidentale, care instrumentează inclusiv toate cazurile de infracţiuni grave îndreptate împotriva persoanelor, precum răpiri sau omoruri cu victime multiple, întrucât, la acest moment, DIICOT anchetează doar omorurile comise de un grup organizat, nu şi fapte precum crime de acest tip, care prezintă o gravitate la fel de mare. Sunt soluţii punctuale, cu care voi veni în CSAT, pentru ca Guvernul să nu se mai plângă că nu ştie ce are de făcut. Le cer să uite de referendumuri absurde, să îşi asume răspunderea, pentru că ei sunt cei care pot lua decizii şi să adopte soluţiile pe care oamenii competenţi din sistemul de justiţie le ştiu", a subliniat preşedintele, conform sursei citate.

El a mai spus că societatea românească s-a trezit, este implicată şi reacţionează, iar problema reală este că, dincolo de această criză, statul român a fost profund slăbit de guvernarea PSD din ultimii ani.

"Prima şi cea mai importantă zonă - legile justiţiei şi toate prevederile pe care am încercat să le amân cât mai mult, dar pe care nu am putut sa le opresc în totalitate. Multe dintre ele au produs deja efecte, iar aceste efecte trebuie reparate. Cer Guvernului să ia măsuri acum, pentru că are pârghii, dacă mai are o minimă decenţă. Şi le mai cer ceva celor de la PSD şi ALDE - abrogarea modificărilor legislative aduse în ultimii doi ani legilor justiţiei şi codurilor penale. Este un pas obligatoriu - pe care nu îl mai cerem doar noi, Comisia de la Veneţia şi toate vocile competente din sistemul de justiţie. Îl cer şi românii, afectaţi de efectele cumplite ale incompetenţei şi corupţiei PSD. Dacă nu o va face acest guvern, vă promit că voi strânge o nouă majoritate, după alegeri, care va face asta. Şi care nu se va opri la acest lucru, ci se va ocupa de întărirea statului, pentru ca drepturile românilor să poată fi protejate şi garantate cu adevărat. Românii cinstiţi muncesc din greu, plătesc taxe multe, şi aşteaptă să fie respectaţi şi protejaţi la ei acasă, aşa cum este protejat şi respectat orice cetăţean european. Statul român poate face asta dacă este eliberat de incompetenţă, de clientelism, de corupţie şi de aroganţă!", a încheiat Klaus Iohannis.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Trebuie mai mult față de pedepsire vinovați.

    Trebuie sa ne trezim, sa facem eforturi de modernizare in instituțiile statului. 

    1. Cu cine sa le modernizam cand ele sunt conduse de toti lingaii incompetenti si incapabili de a intelege situatiile si de a actiona rational in scopul identiicarii de solutii eficiente?

      Trebuie sa aiba loc o migrare masiva a celor competenti din mediul privat catre institutiile de stat pentru a inlocui incometentii de acolo (care in mare parte au conexiuni cu mediul politic). 

      Crezi ca este posibil asa ceva, ca mediul politic sa aiba vointa pentru a-si inlocui rudele incompetente aduse in functiile publice de conducere si in cele de mai jos dar bine platite? 

      Nu! 

      Singura solutie este reducerea veniturilor (salariilor) pe acest segment, concomitent cu introducerea de anctiuni pentru greseli atfel incat incompetentii (care unt totuna cu pilosii) sa plece de buna voie iar locurile astfel eliberate a poata fi ocupate de cei care vor sa faca ceva pentru Romania si in plus chiar pot.

      Cei de acum nu vor au atunci cand vor, nu pot (sunt limitati profesional si intelectual).  

      Inaitea "astora" au fost "ceilalti" si au facut ceva notabil?

      Absolut nimic! 

      Se perinda la guvernare aceiasi incompetenti care in fata natiuni isi disputa priceperea in alocutiuni adresate poporului iar in spatele ei ciocnesc pahare la chermeze. 

      Trebuie schimbat radical sistemul de alegere a parlamentarilor si a guvernului astfel incat poporul sa ii poata stabili direct si mai ales sa ii poata inlocui (demite) usor si oricand ete cazul (nu doar o data la 4-5 ani). Asta ii va tria (pe baza de competente - pentru ca partidele nu isi vor mai putea permite sa numeasca soferi de interlopi, cercetati penal si mitraliori "la gramada" pe liste) si mai ales ii va responabiliza (teama de a-si pierde functia). Trebuie sa devina "angajati" ca toti ceilalti romani si sa poata primi si elibera locul de munca atunci si oricand este cazul? 

      A vorbit vreunul dintre partide de asa ceva? 

      Nu! 

      Atunci nu se va schimba nimic. 

      Cand se va pune problema in modul acesta, iar parlamentarul si guvernantul vor avea acelasi statut ca orice angajat, astfel incat sa fie numiti si destuiti usor de catre angajator - poporul roman - calitatea clasei politice se va schimba din temelii si implicit viitorul natiunii. Altfel, ramanem pe aceeasi traiectorie (hotie, incompetenta, subdezvoltare si indatorare).

      Mecansimul de alegere este problema intrucat nu poate genera competenta si responsabilitate la varful societatii (care este condus acum de "funduri" puse pe o lista de "funduri supreme" si nu de "creiere"). 

    [...]

    1. incepand de azi nu mai citesc BURSA.

      Aceasta opinie nu ar fi putut fi publicată nicăieri. Ce fel de oameni lucrează la Bursa de permit un asemenea limbaj?

      Pentru o maimuta (care trebuie ingnorata practic de oameni) nu este cazul sa renunti la articolele si postarile de aici care in cea mai mare parte sunt "valuable".

      Nu este cazul ca un cimpanzeu sa te scoata din mediul asta (si sa ii dai astfel satisfactie).

      Ignora-l! 

      Niste oameni care probabil ca vor sa ne arate cine suntem.

      Astia suntem si nu este bine sa cosmetizam partea negativa a noastra pentru ca asa ne amagim singuri. 

      Sunt altii mai nocivi decat asta (gen Dinca) ale caror fapte isi fac loc in presa (din plin) asa incat de ce ar trebui eliminata mizera asta daca altele mai grave nu sunt suprimate? 

      Cum se ne cunoastem cu adevarat daca ascundem mizerabilii? 

      Cenzuram si devinim astfel ca ei - mizerabili?

      Lasa prostul sa isi spuna opinia (ca oricum are drept de vot). 

      Ziarul Bursa nu este Cancan si nici Libertatea...Eu asa am crezut. Daca eu înjur pe cineva pe Facebook pot fi dat in judecata. Cum se poate publica un asemenea limbaj intr-un ziar, cu atât mai putin in Bursa. Pana unde s-a ajuns cu politizarea? E vorba de bun simț, pana la urma. Sa va fie rusine!

      Mincinoși...Redacția nu a trimis nici-un mesaj de eliminare la 9:39, opinia a stat mult si bine pe site după publicare, câteva ore. ADIO Bursa, eu nu te mai citesc.

    ,,Din somnul cel de moarte-n care-l adancira barbarii de tirani ", ssst, liniste, poate adoarme din nou !

    Asa este, se schimba cadrele între ele. Pleacă ai noștri și vin ai noștri, dar dacă știm sa dam deoparte propaganda cred ca putem desluși niște oameni care promit și se pare ca sunt ceva mai curați. Trebuie doar sa gândim cu capul nostru, ceea ce în Romania marea majoritate nu poate sa facă. Câți dintre noi pot refuza 50-100 lei pentru participarea la un miting sau pentru un vot? Ca sa nu mai vorbim de cei 1400k de bugetari (nepoti, amante și relații) mulți dintre ei fără "variante".

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb