KLAUS IOHANNIS, DESPRE LICITAŢIA PENTRU TEHNOLOGIA 5G:  "Un singur provider nu reprezintă o piaţă concurenţială"

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 23 decembrie 2019

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la o întâlnire informală cu jurnaliştii la Cotroceni, că a sugerat guvernului să mai aştepte cu licitaţiile privind implementarea tehnologiei 5G, chiar dacă acestea sunt prevăzute să aibă loc în 2020.

Iohannis a spus: "Pe 5G nu există o politică agreată şi consolidată, deci le-am recomandat să mai stea puţin. Există un singur provider în acest moment care poate implementa 5G, e Huawei. Ceilalţi sunt aproape, dar nu avem o piaţă concurenţială. Cine să vină, Huawei sau Huawei? Să nu ne aruncăm cu capul înainte. Tehnologia 5G va schimba profund societatea, ea nu este reversibilă, nu e ca şi cum îţi schimbi telefonul. Un singur provider nu reprezintă o piaţă concurenţială. Nu putem risca să luăm o decizie greşită pentru întreaga societate".

Şi Adrian Zuckerman, noul ambasador al SUA în ţara noastră, s-a referit la pericolele tehnologiei 5G construită de concernul din China. Adrian Zuckerman a precizat: "Tehnologia 5G şi securitatea energetică sunt esenţiale în regiune. Cred că preşedintele Trump şi preşedintele Iohannis sunt amândoi de acord cu faptul că România este un aliat foarte apropiat al Statelor Unite ale Americii. Este un partener strategic, iar ambele ţări fac eforturi să aducă îmbunătăţiri la acordul bilateral. Cred că este important ca un aliat strategic să fie foarte precaut la potenţialele pericole puse de tehnologia 5G chineză şi este în aceeaşi măsură importantă şi precauţia în domeniul energiei - cum ar fi dezvoltarea tehnologiei nucleare cu influenţă din partea regimului comunist chinez".

Guvernul a prevăzut în proiectul de buget pentru 2020 obţinerea a circa 2,5 miliarde de lei din licitaţia 5G. Programul de guvernare al PNL prevede explicit lansarea licitaţiei pentru licenţele de telecomunicaţii 5G cu respectarea memorandumului semnat între guvernele român şi american la Washington în 20 august 2019. Memorandumul introduce filtre stricte pentru participanţii la licitaţie şi, în condiţiile actuale, ar interzice intrarea companiei chineze Huawei în licitaţie.

Conform memorandumului, Guvernul României s-a angajat să evalueze riguros vânzătorii de echipamente 5G. Concret, guvernele celor două ţări susţin nevoia respectării unor criterii de evaluare a furnizorilor de tehnologie 5G pentru a proteja reţelele în faţa accesului neautorizat sau posibile interferenţe.

Astfel, evaluarea riguroasă a furnizorilor ar trebui să includă următoarele elemente, potrivit documentului:

1. Dacă furnizorul este, în lipsa unei analize judiciare, sub controlul Guvernului unui alt stat;

2. Dacă furnizorul are o structură a acţionariatului transparentă;

3. Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic şi este supus unui regim juridic care impune practici corporatiste transparente.

Documentul vorbeşte despre nevoia de securitate a reţelelor 5G ca punct vital pentru prosperitatea şi securitatea naţională a celor două state, în condiţiile în care această tehnologie va sta la baza a numeroase noi aplicaţii, inclusiv servicii critice către populaţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb