Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că liderii celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene îşi doresc un acord cu privire la planul de relansare economică post-coronavirus, dar mai este mult de negociat pentru că sunt teme "foarte complicate", conform Agerpres.
"Vestea bună, după părerea mea, este că toată lumea îşi doreşte să ajungem la un acord, dar de acolo până la acordul propriu-zis se pare că mai este mult de negociat, sunt teme foarte complicate, ca să se înţeleagă de ce nu s-a ajuns încă la un acord. Nu se discută doar despre cuantum, despre sume, se discută, spre exemplu, foarte aprins despre proporţia între granturi, adică fonduri, practic, nerambursabile şi împrumuturi pentru fiecare ţară şi suma totală. Se discută foarte intens despre condiţiile de acordare a acestor sume, aşa-numitele condiţii de gestionare sau de guvernanţă a fondurilor, unde, sigur, unii doresc o abordare mai lejeră, mai bazată pe abordări naţionale, alţii îşi doresc un control foarte strict din partea Consiliului sau din partea Comisiei, deci problemele sunt complicate", a declarat Klaus Iohannis, duminică, aflat la Bruxelles la reuniunea liderilor celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene unde se poartă discuţii pe tema planului de relansare economică post-coronavirus.
Şeful statului a adăugat că, pe de altă parte, pentru acordarea fondurilor europene, "foarte multe state solicită o legătură strânsă cu verificarea statului de drept, aceasta reprezentând "o temă care a dus la multe discuţii".
"Ca o notă, pentru România, statul de drept nu este o problemă şi nu ne opunem unei legături, fiindcă, din fericire, tema statului de drept a fost rezolvată în sens pozitiv prin referendumul de anul trecut şi prin schimbările politice care s-au făcut. Deci, iată, la acest capitol stăm bine", a susţinut Iohannis.
El a spus că negocierile vor continua şi în cursul zilei de duminică şi a precizat că pentru România temele sunt aceleaşi, fonduri mai multe pe coeziune şi agricultură, precum şi pentru revigorare economică.
"Deocamdată se negociază şi astăzi în formate mai mici, urmând ca peste puţin timp să începem un nou plen, să verificăm în ce măsură putem să facem progrese şi în ce măsură poziţiile statelor membre şi ale grupurilor se pot apropia şi, în final, armoniza. Pentru România, pentru mine, pentru echipa cu care am venit aici, în continuare temele prioritare sunt aceleaşi. Avem absolută nevoie de fonduri consistente, substanţiale, avem nevoie de bani pe coeziune, pentru multele proiecte de autostrăzi, căi ferate, spitale, şcoli şi aşa mai departe, avem nevoie de fondurile pentru agricultură, fără ele este aproape imposibil de imaginat cum ar arăta agricultura în România, dar, evident, avem nevoie de fonduri substanţiale pentru revigorare economică. Şi, în afară de asta, pentru mine şi pentru noi, în general, o flexibilitate rezonabilă între fonduri şi felul în care se gestionează fondurile este vitală", a subliniat Iohannis.
Preşedintele a precizat că, până la acest moment al negocierilor, lucrurile pentru România "s-au negociat, s-au mişcat într-un mod rezonabil", dar "la negocieri, până nu s-a negociat tot, nu s-a negociat nimic".
"Sunt moderat optimist, avem încă o şansă şi cred că astăzi este ziua decisivă, când ne vom da seama dacă putem acum, în această sesiune, să ajungem la un acord sau dacă trebuie să revenim peste câteva săptămâni pentru a relua aceste înţelegeri. Important, totuşi, după părerea mea, este că toată lumea îşi doreşte acest acord. Toată lumea îşi doreşte şi a înţeles că este nevoie de legătura între bugetul multianual şi fondul de relansare economică. Deci, continuăm cu a treia zi şi cu siguranţă şi cu a treia noapte de negocieri", a mai spus Iohannis.
1. UE
(mesaj trimis de Ion în data de 19.07.2020, 19:26)
Caterincă! şăpcălie zice ca negociază! El s-a dus cu servieta ca sa le repare la aia wc-urile si negociaza spaga lui.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.07.2020, 20:13)
Zice si nea Ion că si el e om(??)!
Dle esti normal la cap cu șpagă la asemenea nivel? De la cine? De la Merkel ?
1.2. UE/2 (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Ion în data de 19.07.2020, 20:58)
Draga postac anonim
se poate la nivelul asta. Cauta si citeste asta: Fostul rege al Spaniei, acuzat de spălare de bani în Spania şi Elveţia. Povestea averii ascunse a lui Juan Carlos I
Merkel nu-i da spaga astuia pentru ca la sclavi nu se da spaga. Sclavii primesc ordine si le executa. Daca ar fi fost un conducator normal, spunea la plecare cu ce mandat pleaca, ce doreste Romania iar dupa discutiile de la UE, da raportul, ce a realizat, ce a obtinut. In loc de asta, slugile lui posteaza poze ca sa vedem ce geanta are.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.07.2020, 21:05)
Dessi nu s-a luat nici o masura radicala in domeniul justitiei ,membriiUE au constatat ca dintr-a data tara nostra indeplineste conditiile de a primi ajutoare, Sunt mindru de un asa presedinte si asa guvern,Fratilor puteti dormi linistiti .Ilegalitatile din ultimul timp sunt vorbe rautacioasa TOTUL E PERFECT.
1.4. Altă poveste (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.07.2020, 07:07)
Regele Spaniei a primit bani de la arabi nu de la europeni. Apoi,regele Spaniei are un caracter îndoielnic, cu mult sub normele europene!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.07.2020, 03:19)
Ce sa negocieze pe germana de Sibiu ?
Nu avem decit sa ascultam ce vrea Olanda, bagam in creier si executam !