KLAUS IOHANNIS:  "E necesară o abordare coordonată la nivel european pentru a asigura o reducere durabilă a preţurilor la energie"

F.D.
Politică / 21 octombrie 2022

"E necesară o abordare coordonată la nivel european pentru a asigura o reducere durabilă a preţurilor la energie"

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, context în care a susţinut nevoia unei abordări coordonate şi rapide la nivel european pentru a asigura o reducere durabilă a preţurilor la energie, potrivit Agerpres.

"Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut în cadrul reuniunii că o abordare coordonată şi rapidă la nivel european este necesară pentru a asigura o reducere durabilă a preţurilor la energie. În acest sens, a exprimat aprecierea pentru noul set de măsuri avansate de Comisia Europeană pentru a ameliora nivelul preţurilor la energie, arătând că acestea răspund inclusiv elementelor solicitate de România şi reprezintă un pas considerabil înainte, care va necesita consolidare în continuare. Preşedintele României a arătat, totodată, că este necesară o abordare care să vizeze atât acţiuni pe termen scurt pentru ţinerea sub control a nivelului preţurilor, cât şi o abordare pe termen lung, orientată spre viitor", potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

În ceea ce priveşte măsurile imediate, şeful statului a salutat crearea cadrului necesar pentru achiziţii comune la nivel european, pe bază voluntară, astfel încât să poată fi utilizată ponderea UE în negocieri, care să conducă la obţinerea unor preţuri mai bune pentru consumatorii finali. El a subliniat necesitatea ca acest mecanism să fie conceput în aşa fel încât să fie efectiv accesibil pentru toate părţile interesate să participe.

Preşedintele a exprimat sprijinul general pentru măsurile care vizează reducerea preţului gazelor naturale, arătând că instituirea unui coridor dinamic al preţurilor poate oferi un instrument util pentru gestionarea vârfurilor acestora, păstrând în acelaşi timp şi competitivitatea pieţei. Şeful statului s-a referit şi la decuplarea preţului gazului de cel al electricităţii, printr-o reformă a pieţei energiei electrice, în contextul intenţiei anunţate de Comisia Europeană de a prezenta scenarii concrete în acest sens.

În ceea ce priveşte abordarea pe termen lung, Iohannis s-a referit la importanţa pregătirii pentru viitor, prin investiţii în infrastructură, interconectări şi dezvoltarea de noi surse de energie, toate acestea necesitând finanţare adecvată, cu obiectivul asigurării unei cantităţi suficiente de energie la preţuri accesibile pentru consumatori, precum şi al menţinerii competitivităţii industriei europene. În acest sens, preşedintele Iohannis a evidenţiat că România încurajează dezvoltarea de surse noi de energie, menţionând potenţialul de exploatare al rezervelor de gaze din Marea Neagră.

Liderii europeni au discutat subiectul energiei în conexiune cu situaţia economică şi măsurile de coordonare, pentru a asigura rezilienţa economiilor europene. În contextul utilizării energiei ca armă de către Federaţia Rusă, a fost reafirmată hotărârea Uniunii Europene de a acţiona unit pentru a proteja cetăţenii şi întreprinderile şi de a lua măsurile necesare în regim de urgenţă, se precizează în comunicatul citat.

În acest sens, liderii europeni au solicitat Consiliului Uniunii Europene şi Comisiei Europene să adopte cât mai urgent posibil decizii legislative care să ţină seama de diferitele mixuri energetice, de circumstanţele naţionale ale statelor membre, precum şi de impactul acestora asupra contractelor existente.

O primă decizie vizează achiziţia voluntară în comun de gaze naturale, cu excepţia agregării obligatorii a cererii pentru 15% din necesarul de umplere a depozitelor şi accelerarea negocierilor cu parteneri de încredere, utilizând Platforma energetică a UE deschisă şi Balcanilor de Vest şi statelor asociate din cadrul Parteneriatului Estic.

Alte decizii se referă la dezvoltarea unui nou indice de referinţă complementar până la începutul anului 2023, care să reflecte cât mai corect condiţiile de pe piaţa gazelor, precum şi introducerea unui coridor dinamic temporar al preţurilor pentru tranzacţiile cu gaze naturale, pentru a limita episoadele de creştere excesivă a acestora. De asemenea, se va avea în vedere un cadru temporar la nivelul UE, care să limiteze preţul gazului folosit pentru producerea de energie electrică, cu abordarea impactului financiar al unei astfel de măsuri. Se urmăreşte şi îmbunătăţirea funcţionării pieţelor de energie în sensul creşterii transparenţei şi a eliminării factorilor care amplifică volatilitatea preţurilor gazelor naturale, simplificarea procedurilor de acordare a autorizaţiilor pentru a impulsiona dezvoltarea surselor regenerabile, precum şi identificarea de măsuri de solidaritate energetică în cazul întreruperii aprovizionării cu gaze naturale şi intensificarea eforturilor de a economisi energie.

Toate instrumentele relevante la nivel naţional şi european trebuie mobilizate pentru a consolida rezilienţa economiilor, cu menţinerea competitivităţii Uniunii Europene la nivel global, a unor condiţii de concurenţă echitabilă şi a integrităţii Pieţei Unice. Consiliul European a exprimat angajamentul pentru o coordonare strânsă şi a evidenţiat importanţa soluţiilor comune la nivel european, acolo unde este adecvat, a indicat Administraţia Prezidenţială.

În plus, liderii europeni au reiterat necesitatea intensificării investiţiilor în eficienţă energetică şi infrastructură energetică pregătită pentru viitor, inclusiv pentru interconectări, depozite de gaze naturale şi tehnologii inovatoare pentru energie regenerabilă. Consiliul European a invitat Comisia Europeană să accelereze lucrările privind reforma structurală a pieţei de energie electrică şi a solicitat progrese suplimentare în ceea ce priveşte Uniunea Energiei.

Discuţiile din Consiliul European au vizat şi situaţia din Ucraina în contextul escaladărilor recente ale războiului de agresiune al Federaţiei Ruse. Au mai fost abordate relaţiile externe ale Uniunii Europene, cu accent pe pregătirea viitorului Summit UE - Asociaţia Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN), relaţia cu China şi stadiul pregătirilor pentru cea de-a 27-a Conferinţă a Părţilor la Convenţia-Cadru a ONU privind Schimbările Climatice de la Sharm El-Sheikh (COP27).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb