KLAUS IOHANNIS, LA FINALUL PRIMULUI MANDAT PREZIDENŢIAL: "Amnistia şi graţierea, aceste priorităţi zero pentru PSD, nu au fost obţinute"

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 20 decembrie 2019

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Ultimii cinci ani au fost cu provocări majore, dintre care cea mai gravă a fost pericolul ca ţara noastră să iasă de pe traiectoria sa occidentală, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, ieri, cu prilejul prezentării bilanţului primului său mandat în fruntea ţării.

Domnia sa a precizat că succesul major al primului mandat prezidenţial îl reprezintă menţinerea cursului democratic şi pro-european al României.

În sinteza celor 833 de pagini ale bilanţului prezidenţial, document ce poate fi lecturat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, Klaus Iohannis s-a referit şi la frământările din politica internă, în special la cele din ultimii trei ani.

Preşedintele a arătat: "Am susţinut constant cât de importantă e buna guvernare în dezvoltarea României. În plan intern, buna funcţionare a autorităţilor publice s-a aflat în centrul preocupărilor mele. În ultimii trei ani, s-a încercat acapararea întregului stat român şi şubrezirea lui prin slăbirea justiţiei şi prin plasarea în funcţii de conducere a unor incompetenţi cu un anumit carnet de partid. Pentru a contracara aceste forţe profund nedemocratice, care au încercat oprirea luptei anticorupţie, am uzat de toate mecanismele constituţionale. Ordonanţa de Urgenţă 13 nu a intrat în vigoare. Amnistia şi graţierea, aceste priorităţi zero pentru PSD, nu au fost obţinute. Codurile penale favorabile infractorilor nu au intrat nici ele în vigoare. Chiar şi schimbările legislative din domeniul justiţiei, susţinute de majoritatea toxică din ultimii trei ani, nu au intrat în vigoare în forma lor iniţială, datorită sesizărilor repetate la Curtea Constituţională şi a retrimiterilor succesive înapoi în Parlament".

Klaus Iohannis a spus că în efortul său a fost ajutat şi de cetăţeni, care, la referendumul din 26 mai au susţinut consolidarea statului de drept şi independenţa justiţiei. Conform domniei sale, asaltul asupra statului de drept, din partea social-democraţilor, a încetat când, în urma demersurilor sale, a fost introdus votul prin corespondenţă şi votul pe durata a trei zile în străinătate, măsuri care au permis desfăşurarea ultimului scrutin în condiţii civilizate şi în care vocea românilor din Diaspora s-a făcut auzită.

În politica internă, preşedintele susţine că a utilizat toate instrumentele constituţionale avute la dispoziţie pentru reforma mecanismelor electorale, a partidelor şi a clasei politice, şi, de aceea, s-a implicat în schimbarea legislaţiei electorale.

La încheierea primului mandat prezidenţial, Klaus Iohannis s-a referit şi la programul România Educată, la alocarea a 2% din Produsul Intern Brut pentru programele de înzestrare a Armatei, la parteneriatele europene şi alianţa nord-atlantică.

Preşedintele s-a referit şi la relaţia cu mediul de afaceri, cu care susţine că a avut un dialog constructiv, bazat pe încurajarea competitivităţii şi a promovării unor sectoare relevante pentru economia ţării noastre.

"În plan economic, am cerut permanent politici economice responsabile, investiţii consistente şi constante, echilibre sănătoase şi prudenţă fiscal-bugetară, iar atunci când aceste patru direcţii au fost ameninţate de decizii greşite am acţionat, în limita prerogativelor constituţionale, pentru stoparea derapajelor", a precizat Klaus Iohannis.

Preşedintele s-a referit şi la domeniul sănătăţii unde a promovat educaţia şi prevenţia, prin dezbateri largi cu toţi factorii implicaţi şi cu societatea civilă, cu privire la aceste aspecte.

Cât priveşte patrimoniul cultural, Klaus Iohannis afirmă că a urmărit respectarea dreptului la identitate, accesului la cultură şi respectarea patrimoniului minorităţilor.

Preşedintele Klaus Iohannis va depune, mâine, în faţa plenului Parlamentului, jurământul necesar înaintea exercitării celui de-al doilea mandat în fruntea ţării.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. __D-nule Presedinte faceti o mare greseala: dvs. puneti RANCHIUNA PERSONALA inaintea intereselor de dezvoltare a Romaniei.__ Romania e RUPTA-n BIP la capitolul INFRASTRUCTURA : nu are nici autostrazi, nici sosele, nici cale ferata. De ce nu profitati de OFERTA de NEREFUZAT a lui Viktor Orban pana nu se razgandeste?

    __Ar fi trebuit sa fi zis : "da , cum sa nu" si sa luati BANII UNGURILOR. Are ceva daca Romania si Ungaria se dezvolta economic impreuna?===> De aceea nu se dezvolta Romania ca nu stie SA PROFITE de OPORTUNITATI si sa COLABOREZE.. Cand e vorba de tara ta trebuie sa colaborezi si cu DRKUL.  

    __Toa[n]te Partidele striga :''sa vina INVESTITORII" si cand vin isi bat joc de ei si ii pun pe goana.  

    "CAPRA e RAIOASA dar coada tot sus o tine"==>.renuntati la Mofturi si la Ranchiuna si NEPASARE ACUM!  

    Altfel peste 50 de ani Romania va fi tot o tara inapoiata.  

    O remarca : tot ce a facut Ungaria a facut cu bani europeni desi avea un discurs anti-UE.  

    Orice ajutor e binevenit cand e vorba de dezvoltare si de bani==>asa ca razganditi-va si acceptati oferta de colaborare cu Ungaria 

    Tot vorbeai de Sanatate...Trebuia sa numiti un PSIHIATRU ca Ministru al Sanatatii deoarece Romania are o BIROCRATIE PSIHOPATA care in ficare zi SFIDEAZA LOGICA

    Vezi anul asta sa nu mai dai bani lui TRUMP: asteapta si tu SA PLECE de LA PARGHII...

    IN loc de vize ti-a dat o SAPCA 

    Romania Educata emigreaza la greu fiindca s-a saturat de Romania ANORMALAA..

    Fug Creierele din tara fiindca nu au posibilitati sa se afirme 

    fiindca Educatia a fost Cenusareasa si banii s-au dus la Armata si la cumparat armament 

    si Manualele au fost facute cu greseli si in fruntea Educatiei au venit Analfabeti care au facut Reforme Proaste

    Guvernul PNL ar trebui sa dea 2% din PIB pentru inzestrarea scolilor si pregatirea elevilor din categoriile defavorizate. 

    Reabilitati Spitalele de Stat [care mai exista] si construiti altele noi; aduceti aparatura moderna pana nu pleaca si medicii buni din tara.

    1. SPITALE NU CATEDRALE! Pai cati bani s-au bagat in Catedrala asta se construiau 10 SPITALE REGIONALE!

      Slava DESARTA e Calul pe care calareste MANDRIA pacatul care l-a facut pe LUCIFER sa se certe cu Dumnezeu si sa devina INGER DECAZUT!==>aviz Patriarhului acestei tari. 

    Mai usor cu CEARTA pe CIOLAN anul asta: "Casa in care domneste cearta NU PROSPERA"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb