De voie, de nevoie, preşedintele nostru, al tuturor, s-a deplasat la Spitalul Floreasca. Pentru a constata, vezi Doamne, cu ochii lui, dimensiunile dezastrului. Iar inevitabilul s-a întâmplat.
Cineva l-a întrebat cum se face că, în ciuda angajamentelor sale luate în urmă cu opt ani, după tragedia de la Colectiv, România nu dispune de patru spitale pentru marii arşi. De fapt, nu dispune nici măcar de unul singur. Răspunsul lui Klaus Iohannis la o întrebare atât de clară, de directă şi de legitimă este halucinant. Citez cuvânt cu cuvânt: "Preşedintele este doar formal executiv, lucrurile se fac de Guvern". Aşadar, când nu-i convine, el nu are atribuţii executive. Atribuţiile executive vin doar atunci când este în avantaj. Când poate profita din plin de pe urma lor. Este executiv atunci când, de pildă, se răsfaţă în aeronave de lux, în care călătoreşte de-a lungul şi de-a latul gobului, singur sau cu consoarta. Este executiv şi pe pârtiile de schi, şi pe terenul de tenis. Dar nu este executiv atunci când trebuie să-şi asume obligaţii.
În urmă cu opt ani, imediat după tragedia de la Colectiv, Victor Ponta, care nu reprezenta "Guvernul lui", şi-a dat demisia de onoare. Deşi, cinstit vorbind, nu Victor Ponta era responsabil pentru drama de la Colectiv sau pentru ceea ce a urmat, atunci când "comandantul acţiunii", Raed Arafat, s-a dovedit incapabil să-şi îndeplinească obligaţiile. Sau când ministrul Sănătăţii a dat din colţ în colţ, neacţionând cu promtitudine pentru transportarea marilor arşi în spitale corespunzătoare ale Uniunii Europene. De fapt, la Colectiv au fost două tragedii. Prima a generat în mod direct victime prin incendiul care a avut loc. Cea de-a doua tragedie este numărul mare de oameni care au decedat în urma infectării din minunatele spitale româneşti. "Au trebuit să moară oameni", a rostit patetic Klaus Iohannis, uşurat fiind de faptul că, în fine, îşi poate numi primul Guvern "al său".
Şi au urmat nu un Guvern, ci mai multe. Toate "ale sale". Două Guverne Orban. Un Guvern Cîţu. Un alt Guvern Ciucă. Iar patru spitale pentru marii arşi tot nu s-au făcut. Şi nici măcar unul. Am auzit uluiţi din vocea lui Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, că nu existau la data tragediei de la Crevedia decât şase locuri în România pentru marii arşi. Pentru toate celelalte victime, Dumnezeu cu mila. Au murit sau mor pe capete şi doar unele dintre ele au norocul de a ajunge în spitale europene. Cu acest prilej, s-a mai constatat încă ceva. Personajul atât de protejat de către Klaus Iohannis şi de către "Guvernele sale", "comandantul acţiunii", Raed Arafat, care între timp şi-a pierdut şi statutul de doctor, se răsfaţă timp de ore bune pe platoul unei televiziuni care-l cosmetizează, dar nu reuşeşte să explice de ce dotările pompierilor sunt precare, unde s-au dus banii publici şi de ce pregătirea pompierilor s-a dovedit a fi necorespunzătoare. Dar ce să-i faci? "Preşedintele este doar formal executiv, lucrurile se fac de Guvern". Ei bine, "Guvernele sale" nu au putut să "facă" lucrurile. Şi, fireşte, în aceste condiţii, nu preşedintele răspunde.
Vă mai dau un exemplu la fel de elocvent, chiar dacă nu şi la fel de dramatic. Chiar în cursul bâlbâielilor lui de la Crevedia, Klaus Iohannis şi-a permis să se laude cu un fel de Fata Morgana. Cei 80 de miliarde de euro despre care ne tot vorbeşte, afirmând că i-ar fi obţinut în urma înţeleptelor sale negocieri de la Uniunea Europeană. Nu a obţinut nimic. Este o minciună sfruntată. Dar întrucât această bulă încă mai pluteşte în aer, cât încă gogoaşa nu a fost înţepată şi spartă, preşedintele Klaus Iohannis mai are tupeul să se refere la ea. Nu mai durează mult. Între 31 august şi 1 septembrie va avea loc deznodământul. Premierul Marel Ciolacu va fi silit să joace marea finală la Bruxelles. Unde urma să fie însoţit - şi nu întâmplător - de generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, fostul prim-ministru al României şi încă preşedintele PNL. Motivul era mai degrabă de natură psihologică. Întrucât Marcel Ciolacu a decis să joace cu demisia pe masă, să-şi asume răspunderea pentru trecerea prin Parlament a unor acte normative extrem de întârziate, în principal din vina liberalilor şi a lui Ciucă, existând astfel, cel puţin teoretic, pericolul căderii Guvernului, prezenţa lui Ciucă la Bruxelles funcţiona ca o asigurare în sens contrar. Dar, oportunist fiind, Iohannis a mirosit pericolul şi, prin intermediul acoliţilor săi de la vârful PNL, l-a răzgândit pe Ciucă. Iar peste câteva zile vom vedea cum praful se alege nu din cei 80 de miliarde angajaţi de Klaus Iohannis, ci din cele mult mai puţin miliarde care ar putea rezulta din PNRR.
Este oare suficient de clar cum funcţionează caracterul acestui om politic, care şi-a exercitat aproape 10 ani de mandat, o parte prin "Guvernele lui", şi care de fiecare dată când dă chix - şi dă chix de foarte multe ori - mai taie câte puţin din coada vulpii?
1. Mda
(mesaj trimis de Oarecare în data de 30.08.2023, 10:57)
În perioada plandemica au fost bani pentru construirea a trei spitale modulare de care probabil s-a ales praful și rugina, nefuncționand niciodată.
Spitalele pentru arși nu sunt o afacere grasă se pare pentru nimeni.
Unde e prostimea tefelista care să scandeze acum "Vrem spitale, nu catedrale"?
La anul o să dispară din peisajul românesc acest guvernator de colonie KWJ, dar cine știe cu ce altă tristă figură ne vom alege ...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2023, 12:45)
Vă rog frumos nu vă mai legați de Domnul Președinte!
El a fost ales de popor! Să ne înțelegem, da? Și nu doar o dată, ci de două ori! Nu înțeleg ce vreți să insinuați. Că poporul ăsta e plin de fraieri, idioți utili ce pun botu' la vrăjelile unor șmenari de duzină, nu pot aprecia caracterul unui gherțoi ce le rânjește disprețuitor în față și sunt captivi unor slogane penibile izvorâte dintr-o propagandă rudimentară de bază?
Așa ceva refuz să cred stimate autor. Domnule Președinte nu vă lăsați intimidat de detractori. România vă iubește și susține, iar dacă mai candidați încă o dată noi tot vă vom vota ca să nu vină ciuma.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2023, 13:45)
Poporul asta nu a avut sansa de a putea alege cu adevarat. El numai a respins la vot si nu a ales. Intotdeauna i s-au oferit 2 variante amare: Dracul si tatal lui.
Sa nu dam vina pe popor pentru asta, chiar daca are cateva efecte major precum hotia si nesimtirea.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2023, 14:08)
Poporului i s-a spus o poveste talâmbă că are de ales între Dracu și Tacsu. Iar poporul prost a crezut, așa cum crede orice, și l-a votat pe Iohannis. Să dăm totuși vina pe popor.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2023, 15:07)
si pe cine voiai sa-l votam, pe Mickey Mouse?:))
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2023, 15:45)
Hotii "ciuma rosie" in 30 de ani s-a imprumutat cu 50 miliarde/euro,
"Cinstitii" lui Johannis in 5 ani s-a imprumutat 110 miliarde/euro,
cifrele nu mint, ca propaganda politica
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2023, 15:46)
nici euro nu mai e ce a fost
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2023, 19:53)
Faci parte fix din ăia pe care i-a caracterizat comentariul 2. Fii sincer, dacă ar candida din nou l-ai vota cu aceeași ardoare cu care îl susții aici.
2.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2023, 21:35)
ba da. e bine vazut in europa, si a ridicat imaginea Romaniei. eu sunt fan. si e calm, nu-i mincinos si fanfaron ca multi altii din politica. l-as vota, sure.
vorbeste mai rar dar sunt din ardeal si nu ma deranjeaza. :))
2.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2023, 21:46)
sper ca glumești
2.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2023, 23:12)
Cosul este plin doar cu fructe stricate.Am alege si un fruct care nu ne place daca nu ar fi stricat dar daca toate,absolut toate sunt stricate,ce sa-i faci?Karma,asta este karma poporului nostru.
2.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2023, 23:32)
... votul! legitimeaza ... impulsul obscur de a vota iti valideaza perceptia asupra importantei de(spre) sine ... am indoieli serioase ca vulpea si-ar fi schimbat naravul ... indiferent de lungimea cozii ... sederea trupelor straine pe teritoriul romaniei implica costuri ... lipsa virgulei este intentionata ... mickey mice prin posturi de conducere nu va ajuta ...
2.11. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.08.2023, 09:09)
prost esti tu , ti-a explicat omul clar ca nu avea dintre ce sa aleaga .
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2023, 13:48)
Johanis este un produs al securitatii , ce este si face johanis este urmarea scolarizarii lui de catre securitate ,nu face un pas de capul lui , care acum incearca sa canalizeze toata ura pe tapul ispasitor, johanis . securitatea este si ea scolarizata de alte servicii de care vrei si nu vrei .in acest fel toata golanimea din clasa politica , arata cu degetul , nu noi domle, johanis !
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2023, 15:45)
La urmatoarele alegeri ma gandisem sa votez cu psd. ca sa nu ia cica aur doamne fereste vreo majoritate impreuna cu cineva.
Dupa crevedia mi-am dat seama ca era sa votez CU Mafia locala si generala psd, acum psdnl.
Azilele groazei, la fel, soferul lui Firea, cu consiliera lui firea cu sora lu Firea cu sectoru lui pandele. tot numai la mafie te duce gandul.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2023, 17:44)
Am avut de ales intre Ficus si Veorica. La anul intre ciuma si holera ?
6. Ics
(mesaj trimis de anonim în data de 31.08.2023, 07:51)
Iohanis sa dea banii obținuți ilegal din chirii la buget , sa nu aștepte sa se prescrie!