KLAUS IOHANNIS: "NATO este puternică pentru că statele membre sunt democraţii consolidate"

A.I.
Politică / 5 decembrie 2019

"NATO este puternică pentru că statele membre sunt democraţii consolidate"

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni. Acesta s-a întâlnit astăzi cu premierul Ludovic Orban alături de vicepremierul Raluca Turcan şi miniştrii Muncii, Violeta Alexandru, Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe. La finalul întrevederii, Klaus Iohannis a spus că ar fi utilă o nouă lege a pensiilor în România şi nu a exclus ideea ca guvernul să adopte legea bugetului de stat pentru anul viitor prin angajarea răspunderii în faţa Parlamentului.

Şeful statului a declarat: "NATO a ajuns la 70 de ani, lucru notabil. Subliniem că această alianţă a rezistat foarte bine timp de 70 de ani. Pe bună dreptat, premierul Boris Johnson, la recepţia sa, s-a întrebat retoric "ce face această alianţă atât de puternică?", iar răspunsul a fost că toate statele membre sunt democraţii autentice. Am avut discuţii la summit despre temele vehiculate în spaţiul public: împărţirea corectă a obligaţiilor, viitorul NATO, şi câteva chestiuni concrete.

Aşa numitul burden sharing, împărţirea sarcinilor, toată lumea înţeles că e nevoie să plătească mai mult pentru apărare. Limita de 2% din PIB va fi atinsă de tot mai mulţi aliaţi. Nu au existat nici un fel de controverse".

Întrebat dacă mutarea ambasadei din Israel, ar fi oportună, Iohannis a explicat: "Eu nu mi-am schimbat abordarea. Fără îndoială e o temă interesantă. Rămân la opţiunea de a nu muta ambasada. E o decizie luată în UE să nu ne mutăm separat ambasadele, ci să facem împreună acest pas când condiţiile vor fi îndeplinite. Care sunt condiţiile? Statutul Ierusalimului trebuie clarificat între Israel şi Palestina, ambele state revendică Ierusalimul. Nu discutăm în viitorul apropiat de o mutare a ambasadei".

În ceea ce priveşte educaţia, preşedintele Klaus Iohannis a precizat că, în lumina studiului PISA, este un lucru important să discutăm despre educaţie.

"Aceste chestiuni pentru mine nu sunt noi. Eu am constatat la începutul primului meu mandat că educaţia are nevoie de o reformare profundă, drept pentru care am lansat proiectul România Educată. Acest proiect e în faza de dezbatere, iar când vom avea concluziile consolidate vom ajunge cu siguranţă în faza în care voi prezenta partidelor acest concept şi atunci va fi nevoie de un larg sprijin politic. Acest lucru poate fi discutat la vremea respectivă. Eu m-am ferit să aduc în discuţie aceste chestiuni în condiţii de campanie sau doar pentru a obţine o ştiruţă pe Facebook. Avem multe şcoli foarte bune, profesori foarte buni, copii cu rezultate excepţionale. Avem însă discrepanţe majore. Toate treubie să ne dea de gândit, dar nu într-un mod electoralist, ci într-un mod care să ne permită să reformăm sustemul. Eu sunt decis să merg mai departe cu proiectul România Educată", a adăugat şeful statului.

Despre defrişări, preşedintele a afirmat că îşi doreşete o implicarte cât mai mare în acestă problemă deoarece tăierile ilegale trebuie stopate.

"A existat o întragă politică PSD de denigrare a mea, folosind fake news că aş fi prietenul unora care defrişează. Eu sunt de când mă ştiu un adept al mediului curat. Chestiunea mă preocupă, am discutat peste o oră cu premierul şi ministrul Mediului. E nevoie de măsuri ferme, care să repună în funcţiune Garda de Mediu. Datele sunt de speriat. Jumătate din lemnul tăiat se taie ilegal. Am discutat în CSAT chestiunea, dar PSD nu a dorit să le pună în practică. PNL trebuie să vină cu măsuri în sprijinul oamenilor şi al bugetului."

Preşedintele a subliniat că a readus în atenţie chestiunile legate de spaţiul Mării Negre şi planurile de intervenţie pentru Flancul Estic.

"Toate acestea, evident, de mare interes pentru noi şi consider, ca atare, că acest summit NATO nu a fost doar o reuşită pentru alianţă, pentru NATO, ci acest summit a fost şi o reuşită pentru noi, pentru România, şi că noi ne-am atins obiectivele cu care am mers acolo", a conchis Iohannis.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. democratii autentice sau consolidate? Niciunde nu (mai) exista democratie. Nici macar in SUA, unde daca nu ai bani (pentru campanie), sansele sa fi ales tind catre zero. Si in Europa va fii in curand la fel. Doar establishmentul sau elitele au sanse reale de reusita in politica.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb