KLAUS IOHANNIS: "O lege a amnistiei ar fi o catastrofă pentru democraţia românească"

M.K.
Politică / 6 ianuarie 2017

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Fostul mogul Sorin Ovidiu Vîntu a ironizat, printr-o postare pe Facebook din spatele gratiilor, discursul susţinut de preşedintele ţării la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii. Acesta a menţionat în postarea sa că Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu trebuie "să înfunde puşcăria".

Vîntu a scris: "Un discurs de o inestimabilă valoare politică şi juridică ţinut de preaiubitul nostru presedinte Klaus Iohannis la şedinţa CSM de azi, 6.01.2017. Minunatul nostru preşedinte a sancţionat cu toată duritatea înaltei funcţii pe care o deţine tentativa mizerabilă a Ministrului Justiţiei de a propune spre dezbatere publică un decret de graţiere colectivă, aceasta ţintind în realitate să-i scape pe primii penali ai ţării de puşcăria binemeritată.

O asemenea lege ar distruge definitiv democraţia în România, lăsându-l pe mult-prea-stimatul şi mult-prea-iubitul nostru preşedinte fără singura armă pe care o mai are la dispoziţie în crâncena bătălie politică cu cei pe care (,) cretinul popor român i-a ales să-l conducă.

Mincinosul penal de Tăriceanu şi tâlharul electoral de Dragnea trebuie să înfunde puşcăria, iar restul de politicieni care au sau vor avea dosare trebuie să ştie cine-i jupânul. Un decret de graţiere l-ar lăsa pe acest titan al democraţiei româneşti fără niciun mijloc de a se opune instaurării haosului generat în urma dispariţiei acestui instrument minunat - dosarul penal".

Fostul mogul a mai precizat că, dacă va fi nevoie, poporul român trebuie să iasă în stradă şi "să pună mâna pe topor şi să crape capul oricărui nemernic care cutează să anuleze acest instrument", referindu-se la legea amnistiei.

Sorin Ovidiu Vîntua afirmat că se angajează în "această luptă sfântă cu monştrii penali" care vor să îl "transforme" pe Iohannis într-un preşedinte "banal" al ţării.

Acesta a încheiat ironic postarea, menţionând că trece "printr-o uşoară jenă financiară" şi şi l-a întrebat pe preşedinte dacă este interesat să cumpere o casă pe care acesta o va scoate la vânzare.

(J.F.)

--------

Actualizare 15:29 Tăriceanu: "Refuz conflictul pe care Klaus Iohannis încearcă să îl deschidă"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, pe pagina sa de Facebook, că refuză conflictul pe care preşedintele ţării noastre încearcă să îl deschidă, pentru că românii s-au săturat de conflicte.

Călin Popescu-Tăriceanu a scris: "Refuz conflictul pe care Klaus Iohannis încearcă să îl deschidă, pentru că românii s-au săturat de conflicte. Sper doar, că preşedintele va înţelege momentul în care se află România şi rolul constituţional pe care îl are".

Preşedintele Senatului afirmă că şeful statului Klaus Iohannis "ar fi avut un alt discurs" la adresa sa dacă el i-ar fi acceptat oferta de a intra la guvernare într-o alianţă PNL-USR-PMP.

Tăriceanu a precizat: ''Bănuiesc că dacă aş fi acceptat «oferta» lui Klaus Iohannis de a intra la guvernare într-o alianţă PNL-USR-PMP, acum preşedintele ar fi avut un alt discurs la adresa mea. Din păcate, domnia sa continuă discursul din campania electorală şi îi atacă pe cei pe care îi consideră adversari politici. Campania s-a terminat, iar preşedintele ar trebui să respecte votul românilor. Pentru mine şi pentru colegii din ALDE şi PSD campania s-a terminat şi important este să luăm măsurile aşteptate de români, începând cu creşterea salariului minim, creşterea pensiilor şi măsurile de natură fiscală şi de debirocratizare pentru mediul de afaceri autohton''.

El spune că îşi doreşte ca preşedintele să fie un partener în proiectele pentru România, ''începând cu susţinerea «statului de drept», nu a «statului drepţi» pe care îl susţine acum'', conform sursei citate.

(M.I.)

-------

Actualizare 12:43 Iohannis: "Sunt politicieni cu o nevoie excesivă de putere, care vor să îndoaie statul de drept"

Preşedintele Klaus Iohannis i-a atenţionat pe membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) asupra politicienilor care "vor să îndoaie statul de drept", afirmând că unii simt "o nevoie excesivă de putere", ceea ce reprezintă un pericol.

Şeful statului a atras atenţia Consiliului că trebuie să fie "vocal" împotriva imixtiunilor în justiţie şi să nu le permită.

De asemenea, Iohannis a pledat la CSM pentru o justiţie independentă, avertizând asupra celor care se consideră mai presus de lege.

Preşedintele a spus, citat de News.ro: "Nu şi-a imaginat cineva că un simplu hoţ se poate considera sau are impresia că poate fi dreasupra legii,dar sunt unii care au impresia că poate lor li se cuvine să fie deasupra legii şi mă refer la persoane care au poziţii publice, ori aşa ceva nu se poate".

El a cerut ca toate instituţiile să conştientizeze importanţa unei justiţii independente şi să se implice pentru a sprijini sistemul judiciar, pentru că "duşmanii României" îşi doresc ca ea să fie vulnerabilă.

Iohannis a precizat: "Un sistem judiciar vulnerabil este ceea ce îşi doresc duşmanii României. Fiindcă dacă sistemul judiciar devine vulnerabil, nimic nu mai stă în picioare în România. Dacă statul de drept devine un stat de strâmb, atunci democraţia dispare în scurt timp".

Şeful statului a cerut şi ca sistemul judiciar să nu se "izoleze" şi instituţiile să comunice între ele.

Preşedintele a afirmat: "Mă aştept de la dumneavoastră să aveţi o colaborare loială cu toate instituţiile şi autorităţile statului. Un izolaţionism ar fi contraproductiv, fiindcă dumneavoastră, judecătorii, procurorii, nu sunteţi doar persoanele care aplică legea şi au grijă să fie respectată, ci sunteţi repere morale. (...) Spuneţi aceste lucru, cu voce tare. Nu vă sfiiţi, altfel ajungem în situaţii paradoxale, când infractorii spun cu voce tare ce gândesc şi cum vor să îndoaie statul de drept, iar cei care fac dreptate nu reacţionază din modestie".

"Fiţi mai vocali!", le-a mai cerut el noilor membri CSM.

Preşedintele a pledat şi ca sistemul judiciar să se împotrivească imixtiunilor politicului, spunând că există politicieni care provoacă acest risc. El a arătat: "Sunt politicieni care au impresia că dacă nu spuneţi nimic înseamă că nu s-a întâmplat nimic. Sunt politicieni care au impresia că «ce dacă am dosar penal», sau sunt trimişi în judecată sau sunt condamnaţi, ei de fapt sunt băieţii buni, că au luat multe voturi, iar dumneavoastră să vă vedeţi de treabă. Aşa ceva nu accept".

Iohannis a mai afirmat că în ţara noastră au mai existat "faze" în care aproape că s-a reuşit supunerea justiţiei politicului, dar acest lucru nu trebuie să se mai repete. Preşedintele a menţionat: "Politicienii, asta e bine să ştiţi, de regulă încearcă să acapareze tot. Aşa funcţionează un politician. Vrea putere. De cele mai multe ori vrea puterea din motive legitime. Este ales de oameni ca să exercite puterea. Doar la unii câteodată apare o nevoie excesivă de putere. Şi aici apare un pericol, iar dumneavoastră, CSM, sunteţi chemaţi să prevenţi aceste imixtiuni".

Şeful statului a subliniat: "Nu pot să mă fac că nu văd: preşedintele Camerei Deputaţilor este o persoană condamnată penal şi cu o urmărire penală în curs; preşedintele Senatului este o persoană trimisă în judecată pentru minciună penală. Asta este o circumstanţă îngrijorătoare".

El a mai cerut ca membrii CSM, atunci când simt că presiunea devine mare asupra lor, să fie "demni".

"Fiţi demni, nu obedienţi, şi cu toată politeţea şi fermitatea care se impune refuzaţi imixtiunea politicului în actul de justiţie", a conchis şeful statului.

(S.A.)

----------

O lege a aministiei şi a graţierii ar fi o catastrofă pentru democraţia românească, a declarat astăzi preşedintele Klaus Iohannis, la şedinţa de constituire a noului Consiliu Superior al Magistraturii (CSM).

Şeful statului a arătat că o astfel de lege nu numai că "ar spăla păcatele unor hoţi periculoşi, dar ar albi dosarele unor politicieni", iar dacă va fi promovată, el se va opune cu toată puterea funcţiei prezidenţiale, informează News.ro.

Iohannis a spus că o lege a amnistiei şi a graţierii reprezintă un "deziderat" al unor politicieni, dar este inacceptabilă, mai ales că se poate pune în discuţie şi "albirea" dosarelor unor oameni politici cu probleme.

Iohannis a spus: "Un astfel de precedent creat ar duce la dispariţia egalităţii în faţa legii. De asta spun că ar duce la dispariţia statului de drept din România. Ar duce România pe o traiectorie care o depărtează de valorile europene, pe o traiectorie care ar îndepărta-o de la valorile euroatlantice în care românii cred".

Preşedintele a afirmat că se va opune "cu toată greutatea şi puterea funcţiei prezidenţiale" unei astfel de legi.

"Un astfel de demers, o lege a amnistiei şi graţierii, care ar spăla păcatele nu numai ale unor hoţi care pot fi periculoşi pentru persoane, poate şi pentru societate, dar ar albi dosarele politicienilor ar fi o catastrofă pentru democraţia românească, domnule ministru", a spus Iohannis, privind către ministrul Justiţiei, Florin Iordache, care se afla alături de el la CSM.

Iohannis şi-a început discursul pe această temă spunânu-i lui Iordache că "speră că nu o va lua în nume personal", dar observă că încep discuţii asupra temei graţierii şi amnistierii.

"Sigur, o să spună unii că preşedintele acum bate câmpii, că nu există nicio intenţie de a face aşa ceva, dar eu cred că preşedintele trebuie să spună lucruri şi preventiv", a avertizat şeful statului.

El a mai afirmat că speră "să nu fie cazul" unei astfel de legi şi tocmai de aceea a simţit nevoia să se exprime şi public.

Iohannis a mai spus: "Unii ar putea să spună că, sigur, nu e niciun fel de problemă, închisoriile sunt pline, foarte multe entităţi internaţionale ne acuză că nu facem nimic, bani nu avem că ne trebuie şcoli, hai să le dăm drumul. Doar că aceste bune intenţii cred că nu sunt numai în acest domeniu, tare mă tem că sunt politicieni urmăriţi penal, condamnaţi penal, care ar saluta o astfel de lege care i-ar scăpa de toate problemele".

Preşedintele a avertizat că un astfel de mers ar duce la "dărâmarea statului drept" şi la apariţia riscului ca democraţia din ţara noastră să dispară.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. "Un simplu hot "......dar unul care profita de functie si fura cu acte false "mici casoaie" ce este?

    Acest IORDACHE este o mizerie, tatal si spalatorul hotilor!!!

    1. IOR DA CHELFANEALA cand nu va mai fi....... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb