Preşedintele Klaus Iohannis va participa marţi, la Haga, Regatul Ţărilor de Jos, la o reuniune restrânsă, dedicată pregătirii Summitului NATO de la Vilnius, la invitaţia Prim-ministrului Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte. La întâlnire mai participă Preşedinţii Lituaniei şi Poloniei, premierii Albaniei, Belgiei şi Norvegiei, precum şi Secretarul General al NATO, relatează news.ro
Şeful statului va pune accent pe sprijinul acordat Ucrainei, respectiv perspectivele accelerării procesului de aderare a acesteia la NATO şi va evidenţia relevanţa dezvoltării asistenţei Aliate pentru consolidarea capacităţilor de apărare şi rezilienţei Republicii Moldova.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, "scopul reuniunii este coordonarea statelor aliate participante cu privire la modalităţile de abordare şi realizare a obiectivelor prioritare de pe agenda Summitului NATO de la Vilnius, din perioada 11-12 iulie 2023".
Preşedintele Klaus Iohannis va discuta cu liderii prezenţi la întâlnire despre principalele teme de pe agenda Summitului, cu accent pe necesitatea progreselor concrete în implementarea integrală a deciziilor Summitului NATO de la Madrid din 2022 şi adoptarea de noi măsuri, precum şi pe sprijinul acordat Ucrainei, respectiv perspectivele accelerării procesului de aderare a acesteia la NATO.
"Preşedintele României va reliefa importanţa adaptării, pe mai departe, a Alianţei în conformitate cu prevederile Conceptului Strategic aliat adoptat la Madrid, a continuării măsurilor deja puse în aplicare ca urmare a deciziilor luate la Summitul de la Madrid şi a proceselor subsecvente lansate la nivelul structurilor politice şi militare Aliate în cursul acestui an, mai ales în vederea consolidării Apărării Înaintate pe Flancul Estic. De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia relevanţa unui nou angajament aliat privind alocările bugetare naţionale pentru Apărare, România trecând deja în acest an la alocarea a 2,5% din PIB în acest scop", anunţă Administraţia Prezidenţială.
Administraţia Prezidenţială precizează că o atenţie specială va fi acordată angajamentului susţinut al Alianţei pentru Ucraina, atât din perspectiva sprijinului practic pentru consolidarea capacităţilor de apărare şi a rezilienţei sale, cât şi al întăririi componentelor de fond ale relaţiei politice NATO-Ucraina.
"Totodată, Preşedintele României va sublinia necesitatea unor decizii clare la Summit privind progresul concret al Ucrainei pe calea aderării la NATO, inclusiv în conformitate cu Declaraţia Comună semnată împreună cu Preşedintele Volodîmîr Zelenski privind integrarea euroatlantică a Ucrainei, la 1 iunie 2023, în marja Summitului Comunităţii Politice Europene din Republica Moldova. De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia relevanţa dezvoltării asistenţei Aliate pentru consolidarea capacităţilor de apărare şi rezilienţei Republicii Moldova", mai precizează comunicatul oficial.