Klaus Iohannis pune în stand-by remanierea guvernului Dăncilă

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 24 aprilie 2019

Klaus Iohannis pune în stand-by remanierea guvernului Dăncilă

Premierul propune interimari pe Eugen Teodorovici la Fonduri Europene, Radu Oprea la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni şi Ana Birchall la Ministerul Justiţiei

Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat, ieri, să dea curs solicitării de remaniere formulată de premierul Viorica Dăncilă în urmă cu o săptămână. Şeful statului consideră că remanierea propusă este un fel de farsă, atât timp cât nu are nimic de a face cu îmbunătăţirea activităţii Guvernului, cu agenda publică şi nici cu agenda cetăţenilor. Klaus Iohannis a precizat că "remanierea este cauzată de o răfuială din interiorul PSD şi este neavenită".

Preşedintele s-a referit şi la cele trei demisii înaintate din funcţiile de miniştri deţinute de Rovana Plumb - la Ministerul Fondurilor Europene, de Natalia Intotero - la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni şi de Tudorel Toader - la Ministerul Justiţiei, precum şi la cele trei propuneri ale PSD pentru ocuparea acestor funcţii: Oana Florea, Tit-Liviu Brăiloiu şi Eugen Nicolicea.

Klaus Iohannis a spus: "Nu iau act de aceste demisii, până când doamna Viorica Dăncilă nu va veni cu propuneri privind interimatul conducerii acestor ministere sau până când PSD nu vine cu propuneri pe care le pot valida. Cele trei persoane propuse nu sunt pregătite şi nu au ţinuta necesară pentru a ocupa aceste funcţii. Am sugerat doamnei prim-ministru să vină cu alte propuneri sau să propună miniştri interimari".

Domnia sa a ţinut să menţioneze că o eventuală restructurare a Guvernului în Parlament ar reprezenta o încercare de a ocoli decizia preşedintelui ţării cu privire la remaniere. Iohannis a spus că, atât timp cât nu a semnat niciun act cu privire la această remaniere, dacă Parlamentul va restructura Guvernul, el se va consulta cu angajaţii Departamentului juridic din cadrul Adminis-traţiei Prezidenţiale pentru a ataca hotărârea Legislativului. Din spusele şefului statului reiese că nu este exclus, ca în caz de restructurare a guvernului Dăncilă, Curtea Constituţională să fie sesizată cu un conflict juridic între preşedintele Klaus Iohannis şi Parlament.

În privinţa restructurării, liderii PNL, USR şi PMP au declarat că parlamentarii opoziţiei se vor împotrivi în Parlament acestei decizii a coaliţiei PSD-ALDE. Senatorul UDMR, Tanczos Barna, a declarat, ieri, că parlamentarii Uniunii nu vor participa la vot în cazul unei restructurări în Parlament a Guvernului, întrucât acesta este atributul coaliţiei de guvernare.

Imediat după anunţul lui Klaus Iohannis, au apărut primele reacţii din tabăra PSD. Codrin Ştefănescu, secretar general al PSD a declarat: "Ceea ce face Klaus Iohannis în acest timp este halucinant. Se crede vătaf peste moşie, crede că poate decide de unul singur sau camarila sa poate pune în practică toate ideile care îi trec prin cap. Propunerile au fost sprijinite de majoritatea parlamentară, aleasă democratic. Aces-te propuneri sunt legale, constituţionale, democratice. Ce face n-are legătură cu democraţia, cu realitatea".

La rândul său, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Florin Iordache a precizat: "În primul rând, preşedintele Klaus Iohannis trebuia să ia act de demisii şi, în al doilea rând, trebuia să hotărască pe condiţii de legalitate. Cred că soluţia cea mai rapidă în acest moment este aceea a restructurării guvernului în Parlament. În acest fel vom demonstra preşedintelui Iohannis că avem o majoritate consolidată. Pentru restructurare ne trebuie 233 de voturi. Coaliţia are peste 240 de voturi. Preşedintele nu va putea decât să ia act de decizia Parlamentului".

Deoarece o restructurare nu este posibilă, fiindcă incă este activă procedura remanierii, premierul Viorica Dăncilă a fost nevoită să propună trei interimari. Nominalizările şefului guvernului pentru conducerea interimară la Ministerul Fondurilor Europene, la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni şi la Ministerul Justiţiei sunt Eugen Teodorovici, Radu Oprea şi Ana Birchall.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb