Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că rămânerea sa în funcţie după expirarea mandatului, pe 21 decembrie, nu constituie o ingerinţă, ci o prevedere clară din Constituţie subliniată de Curtea Constituţională, potrivit hotnews.ro. Iohannis a precizat că, în cazul în care ar demisiona, ar face-o doar dintr-o motivaţie extrem de solidă şi doar dacă ar exista un interes public major.
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut aceste declaraţii la Bruxelles, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist privind menţinerea deciziei de a rămâne în funcţie până la alegerea şi depunerea jurământului unui nou preşedinte. "Eu nu pot să plec. Cum să plec dacă Constituţia îmi spune că trebuie să stau?"
Klaus Iohannis a clarificat că rămânerea sa în funcţie până la depunerea jurământului noului preşedinte este prevăzută de Constituţie, conform articolului 82. Preşedintele a precizat că nu i-a fost prelungit mandatul de către Curtea Constituţională, ci a fost reafirmată aplicarea acestei prevederi legale. Iohannis a insistat că nu poate pleca din funcţie atâta timp cât Constituţia îi impune să rămână, subliniind că nu este o alegere personală, ci o obligaţie legală.
Klaus Iohannis a declarat că ar lua în considerare demisia doar în cazul unui "interes public major" care nu ar putea fi rezolvat altfel. Preşedintele a subliniat că, în absenţa unei astfel de situaţii excepţionale, nu are intenţia de a demisiona.
"Dacă aş pleca, ar trebui să plec prin demisie. Ori să plec prin demisie, sigur, este posibil şi acest lucru, dar nu aş face-o fără o motivaţie extrem, extrem de solidă pentru un interes public. Nu pentru interesul unui politician care vrea să se profileze împotriva mea." El a completat: "Aş face-o doar dacă ar exista un interes public major, care altfel nu se poate rezolva.
Klaus Iohannis a afirmat că alegerile prezidenţiale ar trebui organizate rapid şi că nu se aştepta ca guvernul ieşit să clarifice această chestiune.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2024, 19:10)
Mandatul presedintelui dureaza 5 ani si incepe de la depunerea juramantului. Se termina deci pe 21 dec 2024. Articolul urmator care se refera la depunerea juramantului urmatorului presedinte se refera la minutele, orele, poate ziua urmatoare in care presedintele nou depune juramantul, si ca urmare a tranzitiei exista o fereastra de timp in care functia este vacanta. In aceasta perioada foarte scurta si tranzitorie, vechiul presedinte are atributiuni.
Iohannis incalca Constitutia si este ilegitim. Trebuie dat jos, suspendat.
1.1. Nu se lasa dat jos (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2024, 20:02)
Nu se lasa dat jos decat prin tulburare populara majora, ca in 89
N-a inteles mesaju maselor nici asta... !
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2024, 20:28)
Omul e complet diliu,e frate cu Dilimache Cg.Azi nu a fost invitat ca restul sefilor de stat prezenti la Consiliul European la intalnirea cu Zelensky organizata de NATO.
El a conlcuzionat ca'mi se pare cam neobisnuit'
nu mai realizeaza pe ce lume se afla,e ca Ceausescu cu agenturili.Aia considera Romania o vulnerabilitate de grad 0 si el spune ca responsabilii statului cu elin frunte au actionat impecabil!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2024, 20:36)
Mutule, demisia!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2024, 19:27)
Iohannis a incalcat Constitutia si Hotararea 32 a CCR atunci cand a reinterpretat textul hotararii si a decis ca "viitorul Guvern va stabili data". Ori nu asta scrie in hotarare ci "Guvernul va stabili data". Aveam guvern in functie pe 6 dec 2024? Aveam. El trebuia sa dea imediat data urmatoarelor alegeri. De aceea Iohannis care se agata de scaun si de functie, trebuie suspendat imediat.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2024, 19:42)
La asta Constitutia are cate articole vrea el.Tot el stabileste cum se interpreteaza.Acum inteleg si exprimarea celor cu lovitura de stat.tara asta devine un fel de Junta militara cu un dulap in geam.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2024, 19:49)
"Mandatul Preşedintelui României poate fi prelungit,
(NUMAI !!!) prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă."
spune Consatitutia Romaniei art.83.aliniatul 3.
deci dupa 21 decembrie 2024 Johannis dupa lege,
nu mai este Presedintele Romaniei
4.1. Klaus lasa-ne (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2024, 19:53)
Werner Klaus tradator nesimtit
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2024, 19:54)
Nu stie penibilul asta cum sa intarate populatia mai tare.Are un fetish cu chestia asta.parca ne vorbeste din Olimp.Il numeau unii grof.,imparat.El ne dovedeste ca se crede mai presus de atat.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2024, 20:37)
Mutule, demisia!
7. NU ! Nu este !
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2024, 20:50)
De la Bruxelles presedintele inca in functie a amestecat (probabil intentionat sa para nestiutor) referindu-se la articolul 82 (Validarea) in loc de 83 (Durata mandatului) unde la Alineatul 2 pe care a ales sa il citeze in care este prevazut cazul in care se scurteaza mandatul presedintelui cand mandatul este valabil pana cand noul presedinte depune juramantul , si nu la cazul prelungirii mandatului prevazuta la aliniatul 3 impreuna cu conditiile in care s-ar face respectiva prelungire.
CCR-ul a facut distinctia trasand sarcina parlamentului sa voteze prelungirea (lege organica dar nu au intrat in amanunte)
Pentru ca stiu ca nu e prost, Johannis ma scarbeste cu genul asta de facut pe prostul care s-ar potrivi unui Iordache sau unui Basescu.
In rezumat, nu are dreptate deloc. Nu are altceva de facut dar parca nu ii sta bine prosteala asta.
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2024, 21:18)
Cred totuși că e prost .Să mă scuze dar asta e!