Preşedintele Klaus Iohannis are, în aceste zile consultări cu partidele politice parlamentare şi cu societatea civilă pentru a ajunge la un acord privind revizuirea Constituţiei în urma rezultatului referendumului din 26 mai. Conform rezultatelor oficiale, peste 81% din cei aproape 9,3 milioane de cetăţeni care s-au prezentat la urne s-au declarat împotriva amnistierii şi graţierii faptelor de corupţie şi pentru lărgirea sferei celor care pot ataca ordonanţele de urgenţă la Curtea Constituţională a României.
Înainte de începerea consultărilor, Klaus Iohannis a participat la reuniunea Forumului Internaţional al Societăţii Civile, eveniment care s-a desfăşurat la Bucureşti. Cu acest prilej, preşedintele ţării a menţionat că alegătorii au transmis, în 26 mai, un mesaj clar, un mesaj proeuropean, au decis că locul României este în Uniunea Europeană, în rândul statelor care susţin şi cred în proiectul european, şi au demonstrat că îşi doresc să se implice activ în apărarea statului de drept.
Iohannis a precizat că, în acest moment, trebuie găsite soluţii pentru apărarea democraţiei, a statului de drept, a valorilor europene, şi a susţinut că aceste lucruri sunt posibile doar printr-o reformă a educaţiei. În opinia domniei sale, cetăţenii europeni trebuie să fie şi pe mai departe atenţi şi pregătiţi să sancţioneze imediat derapajele, abuzurile şi acţiunile care nu sunt în concordanţă cu valorile şi regulile europene.
Klaus Iohannis a declarat: "Mă aştept ca întreaga societate românească să se implice, astfel încât politicienii să nu poată ignora rezultatul de la referendum, iar acesta să fie pus în practică imediat.
De asemenea, rezultatele acestor alegeri obligă Guvernul să nu mai ignore ori să pună la îndoială recomandările Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare(n.r. - MCV) în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei, ale Comisiei de la Veneţia, ale instituţiilor şi organismelor europene şi internaţionale de profil".
Conform raportului MCV pe anul trecut, Comisia Europeană consideră că guvernul Dăncilă şi Parlamentul condus de coaliţia majoritară PSD-ALDE au făcut paşi înapoi în privinţa îndeplinirii criteriilor privind statul de drept, împiedicând prin modificările legislative adoptate în domeniul justiţiei şi legislaţiei penale continuarea luptei anticorupţie.
De asemenea, instituţiile europene invocate de preşedintele Klaus Iohannis au afirmat că nou înfiinţata Secţie de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie reprezintă un mod de a pune presiune asupra magistraţilor incomozi care instrumentează sau judecă dosare de mare corupţie. Totodată, atât Comisia Europeană, cât şi Comisia de la Veneţia şi GRECO susţin că Palamentul trebuie să acorde un rol mai mare Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la numirea şefilor Parchetului General şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Ei sugerează că avizul acordat de CSM să nu fie doar unul consultativ, ci obligatoriu cu privire la desemnarea conducerilor instituţiilor respective, diminuând astfel rolul ministrului Justiţiei, demnitar care este numit politic.
În privinţa modificării Constituţiei, preşedintele Klaus Iohannis a spus că nu este momentul pentru o revizuire amplă, ci schimbarea trebuie făcută cu privire la ce au votat cetăţenii la referendumul din 26 mai. De asemenea, Iohannis a precizat că, după ce Parlamentul va revizui Constituţia, referendumul pentru validarea revizuirii ar trebui organizat odată cu un alt scrutin, ce va avea loc anul viitor: ori împreună cu alegerile locale din iunie 2020 sau odată cu alegerile parlamentare din toamna lui 2020.
1. Tii, ce liniste...
(mesaj trimis de Prostu satului în data de 05.06.2019, 11:15)
... apasatoare s-a lasat pe-aici dupa tristele evenimente de-acum 10 zile... Nu se mai razboieste nimeni cu Iohannis si securistii lui, n-o mai ia nimeni la omor pe vaduva neagra, parca nici multinationalele nu mai sug sangele poporului ca pana deunazi si nici Ciolos nu mai plateste #rezistentii...
Mai, mai sa-ti vina sa crezi toate neadevarurile alea despre postacii platiti ai PSD.