Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, după întâlnirea cu omologul brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, că mesajul României, ca stat vecin şi cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, este clar, puternic şi trebuie înţeles de partenerii săi, respectiv faptul că oricât ar încerca Moscova să îşi justifice acţiunile, Rusia este un stat agresor, informează Agerpres.
"I-am prezentat domnului preşedinte viziunea noastră cu privire la situaţia de securitate de la graniţa României şi la războiul de agresiune declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. Mesajul României, ca stat vecin şi cu cea mai lungă frontieră dintre statele Uniunii Europene şi ale NATO cu Ucraina, este clar, puternic şi trebuie înţeles de partenerii noştri: oricât ar încerca Moscova să îşi justifice acţiunile, Rusia este un stat agresor, care a încălcat prin forţă suveranitatea teritorială a Ucrainei şi a încercat să îi anuleze independenţa, încălcând inclusiv Carta ONU. Ucraina este victima agresiunii ruse. Toate efectele negative ale acestei agresiuni la nivel global sunt consecinţa directă a acţiunii sale, contrară dreptului internaţional. Comunitatea internaţională are datoria să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea şi pentru a câştiga acest război de eliberare a ţării", a spus şeful statului.
Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că România va continua "neabătută" să sprijine Ucraina, arătând că orice sprijin pentru securitatea acestei ţări este, de fapt, sprijin pentru securitatea României şi a cetăţenilor săi.
Şeful statului a precizat că i-a prezentat omologului brazilian şi consecinţele războiului în multiple planuri, de la situaţia refugiaţilor, până la criza energetică sau cea alimentară.
"Pe fondul crizei alimentare globale generate de război, România şi Brazilia, producători agricoli şi furnizori de alimente, au devenit contribuitori importanţi la securitatea alimentară", a adăugat Iohannis.
Acesta a dat asigurări că România sprijină Brazilia pentru avansarea agendei Uniunea Europeană - Brazilia.
"Susţinem, astfel, finalizarea cât mai curând posibil a acordului comercial dintre Uniunea Europeană şi MERCOSUR", a spus Klaus Iohannis.
El a subliniat că susţine personal eforturile pentru ca anul acesta să se organizeze un summit istoric Uniunea Europeană - Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene, cu rezultate importante.
"Ne vom implica în succesul acestui eveniment, pentru a plasa relaţiile biregionale pe o traiectorie mai promiţătoare şi durabilă", a adăugat şeful statului.
Discuţiile dintre cei doi preşedinţi au vizat şi procesul de aderare a celor două ţări la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
Şeful statului român l-a invitat pe preşedintele Lula da Silva să facă o vizită în România.
Preşedintele Klaus Iohannis efectuează până, pe 26 aprilie, un turneu în America Latină. Miercuri, în a doua zi a vizitei oficiale în Republica Federativă a Braziliei, prima la nivel de şef de stat în ultimii 23 de ani, el se va întâlni cu autorităţile locale din Rio de Janeiro. După Brazilia, următoarele etape ale turneului sud-american efectuat de şeful statului sunt vizitele oficiale în Republica Chile şi în Republica Argentina, primele de acest nivel în ultimii zece ani, respectiv în ultimii 30 de ani.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 18.04.2023, 22:40)
Faraoane,asta puteai sa i spui la telefon,nu cheltuind sute de mii de euro!
Contracte ceva ai facut?
Macron a plecat cu zeci de patfoni i China,copiaza modelul,presedinte al lucrului bine facut!
2. fără titlu
(mesaj trimis de Danusia în data de 18.04.2023, 23:14)
Copy paste
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.04.2023, 23:33)
Iohanule, vine rasplata in curand ptr postul de iuda castigat impreuna cu fariseii din afara RO !
Tradarea de neam si de Dumnezeu a fost, este si va fi mereu aspru pedepsita. Tine minte ce ti zice poporul