KLAUS IOHANNIS: "Sprijin Serbia pe drumul spre UE"

D.I.
Politică / 8 martie 2018

Aleksandar Vuèić ;i Klaus Iohannis (Sursa foto: Twitter)

Aleksandar Vuèić ;i Klaus Iohannis (Sursa foto: Twitter)

Iohannis, despre cazul Sebastian Ghiţă: "Nu cred că este treaba preşedinţilor să se ocupe de cei care fug de justiţia din România"

Vuèić, despre legătura strânsă dintre cele două ţări: "Serbia şi România sunt legate de o prietenie tradiţională, există foarte puţine popoare în regiunea noastră cu care noi nu am avut războaie".

Actualizare 13:25 Preşedintele Klaus Iohannis reafirmă sprijinul ţării noastre pentru parcursul european al Serbiei

În cadrul conferinţei comune susţinută alături de preşedintele Serbiei, Klaus Iohannis a subliniat rolul deţinut de statul vecin în procesul de îmbunătăţire a relaţiilor economice bilateral.

Referitor la relaţiile bilaterale dintre cele două ţări, Klaus Iohannis a declarat: "Am dat un nou impuls relaţiei noastre şi vom continua pe acest drum", (...) Relaţiile dintre România şi Serbia sunt foarte bune şi vor fi mai bune (...) Suntem optimişti în această privinţă (...) Serbia este principalul nostru partener din Balcanii de Vest". Preşedintele a ţinut de asemenea să sublinieze: "Sprijin Serbia pe drumul spre UE".

În ceea ce priveşte nevoia de interconectare dintre ţara noastră şi Serbia, preşedintele a precizat: "Am discutat despre interconectările dintre cele două ţări, atât în domeniul energetic, cât şi transporturi, legături foarte importante şi pentru relaţiile economice între ţările noastre, dar şi pentru cetăţenii care vor să vadă cealaltă ţară sau să facă afaceri. Sigur, vorbesc despre românii care vor să meargă în Serbia şi sârbii care vor să vină în România".

Klaus Iohannis nu a ezitat să amintească şi discuţiile referitoare la dosarul "Kosovo", afirmând în acest sens: "Kosovo este o temă care complicată. Este complicată şi cred că soluţionarea problemei Kosovo va însemna un pas enorm în direcţia europeană pentru toată zona Balcanilor de Vest, şi aici vom rămâne într-o legătura strânsă pentru a discuta împreuna şi posibilele soluţii şi rolul pe care România poate să-l joace în soluţionarea acestei chestiuni. Noi suntem dispuşi, subliniez, suntem dispuşi să ne implicăm în găsirea unor soluţii bune pentru întreaga zonă (...) Are o valenţă foarte specială în calea europeană nu numai a Serbiei, ci a întregii zone care generic se numeşte Balcanii de Vest. Nu am aici o soluţie patent pe care să o pun pe masă şi cred că nici nu se aşteaptă cineva la aşa ceva, dar îmi doresc foarte mult să se găsească soluţie, fiindcă aici toţi oficialii europeni au fost foarte clari: aderarea Serbiei la UE se va petrece numai în condiţiile în care relaţia dintre Serbia şi Kosovo este clarificată şi clară".

Făcând referire la situaţia minorităţii române din ţara vecină, Iohannis a menţionat: "Am vorbit, evident, şi despre românii din Serbia şi despre sârbii din România, vorbesc despre minorităţile noastre care au un rol foarte important, de a întări puntea dintre ţările noastre. Este important de ştiut că s-au făcut paşi în această privinţă şi se vor face şi în continuare paşi. Eu am subliniat, în discuţia cu domnul Preşedinte, nevoia unei colaborări mai intense şi între specialişti şi am fost foarte bucuros, recunosc, şi apreciez în mod deosebit, domnul Preşedinte mi-a comunicat că a fost stabilită o persoană care reprezintă Serbia în Comisia Mixtă privind minorităţile naţionale. Această desemnare a fost aşteptată şi faptul că s-a întâmplat astăzi, am luat-o ca pe un semn foarte pozitiv.

Întrebat despre situaţia lui Sebastian Ghiţă, preşedintele a explicat: "Nu am discutat, dar pe urmă am aflat că vor fi întrebări pe această temă. L-am întrebat şi mi-a spus că nu ştie, dar se va da un verdict, mai mult nu a putut să-mi spună".

La rândul său, preşedintele Aleksandar Vuèić a declarat: "Serbia şi România sunt legate de o prietenie tradiţională, există foarte puţine popoare în regiunea noastră cu care noi nu am avut războaie. Serbia şi România se încadrează în acest domeniu".

Referindu-se de asemenea la minoritatea română din ţara sa, preşedintele sârb a afirmat: "Noi ne vom strădui să întreprindem lucruri importante, după care domnul preşedinte Iohannis va putea spune acestea sunt demersuri importante, ne vom ocupa atât de mass-media în limba română, cât şi de şcolarizarea copiilor ce provin din rândul comunităţii române. Bineînţeles că nu îl vom dezamăgi pe domnul preşedinte în acest sens, va fi vorba despre buna satisfacţie a necesităţilor şi drepturilor românilor din Voivodina, precum este vorba şi despre situaţia comunităţii sârbe din România".

Preşedintele Serbiei a spus, pe de altă parte, că pentru sârbi a "surprinzător" numărul mare de turişti români care au vizitat această ţară anul trecut: aproape 67.000 de români au vizitat Belgradul, dar şi alte zone ale Serbiei, inclusiv staţiunea montană Kopaonik.

Vuèić a abordat de asmenea relaţiile bilaterale româno-sârbe, insistând asupra sprijinului acordat de ţara noastră în dosarul "Kosovo", precizând în acest sens: "Această apropiere a noastră rezultă în colaborarea în diverse segmente ale vieţii cotidiene. Noi vom încerca ca, şi acolo unde există probleme, să nu închidem ochii, ci să încercăm să soluţionăm aceste probleme, deoarece noi dorim ca prietenii noştri români să fie mulţumiţi cu relaţiile noastre, cu demersurile noastre pe care le facem în semn de respect pentru atitudinea României în chestiunea Kosovo, dar şi pentru sprijinul spre calea europeană", a subliniat Aleksandar Vuèić.

În ceea ce priveşte cazul Sebastian Ghiţă, preşedintele Serbiei a explicat: "Eu nu am prea multe date în acest sens, dar organele judicare se ocupă de această chestiune. Când domnul preşedinte mi-a pus această întrebare, am transmis-o mai departe ministrului Justiţiei din Serbia, astfel că vom primi în cursul acestei zile răspuns la această întrebare a dumneavoastră".

----------

Şeful statului, Klaus Iohannis, l-a primit, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Serbiei, Aleksandar Vuèić, aflat în vizită oficială în ţara noastră.

Acesta are programate, astăzi, şi întâlniri cu premierul Viorica Dăncilă şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea, informează Administraţia Prezidenţială.

Ceremonia primirii oficiale a avut loc la Palatul Cotroceni, la ora 10:30.

În cadrul evenimentului, Aleksandar Vuèić, a salutat în limba română garda de onoare.

Vizita preşedintelui sârb are loc ca urmare a contactelor bilaterale româno-sârbe intense din ultimii ani şi confirmă caracterul foarte bun al relaţiilor dintre Bucureşti şi Belgrad. Preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat în vizită oficială în Republica Serbia în iulie 2015.

În cadrul discuţiilor, Klaus Iohannis şi Aleksandar Vuèić vor aborda căile de aprofundare a cooperării bilaterale, atât la nivel politic, cât şi economic şi sectorial. De asemenea, vor fi discutate modalităţile de sprijin din partea României al procesului de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană, inclusiv din perspectiva deţinerii de către ţara noastră a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019.

Cei doi oficiali vor aborda totodată, în cadrul întâlnirii, problematica minorităţilor naţionale din cele două ţări, aspecte de interes comun privind cooperarea în Balcanii de Vest şi principalele evoluţii în dosarul "Kosovo", mai precizează sursa citată.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Fara sprijinul tau nu gaseau drumul. Ai vorbit pentru toata luna. Inapoi la barlog!

    1. Domnul presedinte trebuie iertat( si inteles) fiind sas, el se exprima, pas cu pas - adica mai greu. Cred ca de aici si problemele cu exprimarea:Preşedintele a ţinut de asemenea să sublinieze: "Sprijin Serbia pe drumul spre UE". 

      Presedintele a uitat ce /pe cine reprezinta?; ca persoana ( "Sprijin Serbia pe drumul spre UE" nu reprezinta nimic; profesorasul de la Sibiu nu ne reprezinta pe noi, romanii care l-am ales ca presedinte.Corect, Iohannis trebuia sa afirme: Preşedintele a ţinut de asemenea să sublinieze: "Sprijinim Serbia pe drumul spre UE".

      Este o mare diferenta. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb