Preşedintele Klaus Iohannis i-a invitat, joi, pe cetăţenii români să participe la dezbatere, la campania electorală şi la alegerile parlamentare, punctând că scrutinele sunt cel mai puternic mecanism pe care cetăţenii îl au la dispoziţie pentru a decide viitorul ţării lor.
"Se întâmplă ca în acest an Ziua Naţională să ne găsească în mijlocul campaniei electorale. Participarea este unul dintre pilonii democraţiei, iar alegerile sunt cel mai puternic mecanism pe care cetăţenii îl au la dispoziţie pentru a decide viitorul ţării lor. Aşa că vă invit să participaţi la dezbatere, la campanie, la alegeri!", a spus şeful statului la recepţia oferită la Palatul Cotroceni de Ziua Naţională, informează Agerpres.
El a subliniat că este firesc să existe polemici, controverse şi dispute, mai ales într-o perioadă de competiţie electorală.
Şeful statului a subliniat: "Cu toţii facem parte din această naţiune. Înainte de a fi de stânga sau de dreapta, suntem români şi vrem ce e mai bine pentru România. Indiferent de care parte vă veţi afla la aceste alegeri, indiferent pe cine susţineţi, indiferent dacă cei pe care îi sprijiniţi şi în care v-aţi pus speranţa vor câştiga sau nu competiţia electorală, nu uitaţi că alegerile sunt pentru şi despre România. Am mai spus-o: personal, nu ştiu un mijloc mai bun de a aduna societatea decât în jurul unei ideal comun".
Preşedintele Iohannis a menţionat că "toleranţa, deschiderea, respectul pentru diversitate sunt acei catalizatori ai energiilor creatoare ale tuturor cetăţenilor unei naţiuni, din interiorul şi din afara graniţelor, care fac posibilă construirea unei ţări puternice şi demne".
Şeful statului a adăugat: "România are acum marea şansă de a-şi exploata oportunităţile rezultate din stabilitatea ei politică, din orientarea sa indiscutabilă către valorile europene şi nord-atlantice. Este un moment aparte şi avem responsabilitatea să-l înţelegem foarte bine pentru a face cea mai bună alegere. Indiferent cine va câştiga scrutinul de săptămâna viitoare şi cum va arăta noul Guvern, România nu trebuie sa se abată de la acest drum pe care şi l-a câştigat cu mari sacrificii, prin tranziţii dureroase. El poate părea ireversibil sau de la sine înţeles, dar vedem lesne cum retorica extremistă, populistă a devenit foarte prezentă în societăţi cu o democraţie mult mai veche şi mai consolidată decât cea a României. Ca atare, este esenţial ca respingerea fermă a discursului anti-european sau xenofob, păstrarea încrederii cetăţenilor în politicile comune şi în valorile occidentale să rămână obiectivele noastre prioritare".
Preşedintele a arătat că atât cei care vor guverna după 11 decembrie, cât şi cei care vor fi în Opoziţie vor avea marea responsabilitate de a arăta că România este o ţară stabilă, prosperă şi puternică.
Ioahnnis a completat: "De fiecare dintre ei şi de fiecare dintre noi toţi depinde succesul nostru în următorii ani. Ţară stabilă înseamnă economie funcţională, justiţie independentă, luptă anticorupţie şi capacitatea de a genera o strategie de securitate eficientă în zonă. Şansa normalităţii democratice şi a prosperităţii vine din respectul faţă de lege şi faţă de muncă, faţă de instituţii şi tradiţii, din preţuirea şcolii şi a educaţiei. Avem nevoie de responsabilitate, de ataşamentul ferm faţă de valori şi de încrederea deplină în statul de drept. De acest spirit cred că este nevoie după alegeri, indiferent cine va învinge".
El le-a mulţumit românilor pentru pentru ceea ce fac zi de zi, fiecare în domeniul său, la locul său, în familie, în comunitate, cu partea sa de contribuţie, pentru ca România să fie o ţară mai bună, mai prosperă şi mai puternică.
"La mulţi ani, români! La mulţi ani, România!", a conchis şeful statului.
• Iohannis: "Să nu vă îndoiţi de voi înşivă şi de România"
Preşedintele Klaus Iohannis a mai afirmat, joi, la Palatul Cotroceni, că ziua de 1 Decembrie este un îndemn la unitate, solidaritate şi mândrie naţională şi le-a transmis cetăţenilor români să nu se îndoiască de ei şi de ţara lor.
Şeful statului le-a mulţumit, totodată, militarilor români din teatrele de operaţii pentru că îşi pun viaţa în slujba ţării.
"Sărbătorim astăzi împreună Ziua Naţională a României cu recunoştinţă pentru înţelepciunea şi sacrificiul înaintaşilor noştri care au făcut posibilă România Mare, dar şi cu încredere şi speranţă în viitorul pe care noi înşine, ca naţiune, alegem să-l construim în acord cu valorile democraţiei şi libertăţii. Ca de fiecare dată, Ziua Marii Uniri este un îndemn la unitate, solidaritate şi mândrie naţională. 1 Decembrie ne aminteşte an de an că această naţiune are forţa de a-şi împlini marile idealuri, chiar împotriva celor mai potrivnice circumstanţe istorice. Vreau să mulţumesc încă o dată Armatei României, celor care îşi pun viaţa în slujba ţării noastre, militarilor din teatrele de operaţii, care ne reprezintă cu onoare", a susţinut Klaus Iohannis în debutul recepţiei de la Palatul Cotroceni.
Preşedintele a amintit că, în 1916, ţara noastră trecea prin momente dramatice şi era "sfâşiată la propriu şi la figurat de război".
"Dar ce nu a putut lua nimeni românilor a fost dragostea de neam şi ţară, curajul, spiritul de sacrificiu, jertfa de sine în numele unui ideal, tenacitatea, dârzenia şi speranţa. Acestea sunt adânc înrădăcinate în fiinţa naţională, pe ele s-a clădit România Modernă şi de ele trebuie să ne aducem aminte în fiecare zi. Aceste valori nu ne-au părăsit niciodată, sunt ale noastre şi ne reprezintă ca popor", a adăugat Iohannis.
Cu această ocazie, el le-a transmis românilor un îndemn personal.
Preşedintele a spus: "Să nu vă îndoiţi de voi înşivă şi de România, să nu lăsaţi pe nimeni să pună sub semnul întrebării aceste valori ale poporului nostru. Să credeţi în puterea şi în măreţia voastră. Cred că, uitându-ne înapoi la veacul ce a trecut, avem pentru ce să fim mândri şi să recunoaştem devenirea noastră ca naţiune. Încercările istoriei, războaiele, deceniile de comunism şi represiune nu au slăbit fiinţa naţională, dimpotrivă. Naţiunea română s-a ridicat întotdeauna mai puternică, mai ambiţioasă şi cu o neştirbită voinţă de a-şi afirma locul în lume. România este astăzi respectată în regiune, în Europa, în parteneriatele şi organizaţiile din care face parte, pentru angajamentul său în spiritul libertăţii, pluralismului, democraţiei şi statului de drept".
Potrivit lui Iohannis, în cei aproape 27 de ani de la eliberarea de sub regimul comunist, România a parcurs rapid şi durabil etapele necesare tranziţiei şi consolidării democratice şi a arătat că locul ei este alături de statele occidentale, cu care împărtăşeşte valorile comune.
"Acest 1 Decembrie nu este însă doar un prilej de rememorare a trecutului, ci şi o etapă dintr-un parcurs de viitor. Peste doi ani vom sărbători Centenarul Marii Uniri, în raport cu care avem desigur obiective simbolice, dar şi pragmatice. Potenţată de experienţele trecute, forţa noastră va veni şi din modul în care ştim să ne urmărim idealurile şi obiectivele în viitor. Anul 2017 va fi astfel unul decisiv, pentru că vom avea direcţiile unui nou proiect de ţară şi o nouă viziune asupra "României Educate", cu privire la care îmi doresc să avem un acord cât mai larg", a mai transmis Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.
La recepţia de la Cotroceni au fost prezenţi foştii preşedinţi ai României Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, patriarhul Daniel, premierul Dacian Cioloş, membri ai Cabinetului, fostul şef al SIE Mihai Răzvan Ungureanu, şeful SRI, Eduard Helvig, şi al STS, Marcel Opriş, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, Livia Stanciu, judecător la CCR, preşedintele PNL, Alina Gorghiu, şi lideri liberali, membri ai Corpului Diplomatic, precum şi reprezentanţi ai Academiei Române.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Mos Ion Roaba si uimirea în data de 02.12.2016, 18:00)
Ca spectatori, domnule presedinte? sau si ca beneficiari ai normalităţii democratice şi a prosperitătii?