KLAUS IOHANNIS: "Viitorul Parlament trebuie să evalueze foarte serios introducerea alegerilor locale în două tururi"

George Forcoş
Politică / 13 iunie 2016

"Viitorul Parlament trebuie să evalueze foarte serios introducerea alegerilor locale în două tururi"

Actualizare 19:20 Victor Ponta: "Domnule Iohannis - demisia şi pe urmă te cred cu integritatea"

Fostul premier Victor Ponta îl acuză pe preşedintele Klaus Iohannis că una spune şi exact invers face în ceea ce priveşte criteriul integrităţii.

"Sunt de acord cu Klaus Iohannis / doar că el una spune şi exact invers face: 1. Integritate înseamnă că atunci când există o decizie definitivă şi irevocabilă a justiţiei că ai furat o casă cu acte false dai casa înapoi (şi banii încasaţi ca şi chirie) şi îţi dai demisia; 2. Integritate înseamnă ca atunci când ai dosar făcut de ANI pentru o situaţie de incompatibilitate pentru care sute de primari şi consilieri şi-au pierdut mandatul (toţi au pierdut în instanţă) nu tragi de timp cu procesul şi îl rezolvi după ce ai fost ales preşedinte; 3. Integritate înseamnă să nu vopseşti candidaţii partidului tău (Scripcaru la Braşov, Florea la Mureş, Gutău la Vâlcea, etc) în aşa-zişi independenţi ca să prosteşti lumea că respecţi criterii pe care nu dai doi bani! Şi mai ales integritate înseamnă să nu foloseşti tragedia oamenilor de la Colectiv ca să îţi atingi scopuri politice meschine!!! Deci domnule Iohannis - demisia / şi pe urmă te cred cu integritatea!!!", spune Ponta, într-o postare pe Facebook.

(G.F.)

--------------

ACTUALIZARE 18:35 "La alegerile locale unele partide au stabilit criterii de integritate şi le-au respectat. Alţii au mimat."

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că principiul integrităţii a fost abordat diferit de partide la alegerile locale, arătând că unele formaţiuni au luat treaba foarte în serios în acest caz, în timp ce altele au mimat.

"Insist pe criteriul integrităţii. Este extrem de important. Dacă ne referim la alegerile care tocmai au trecut, alegerile locale, administraţie se poate învăţa, politică se poate învăţa, integritatea însă nu. Un politician ori este integru, ori nu este integru, iar pentru o comunitate este foarte important să aleagă un om integru, indiferent dacă vorbim de alegeri locale sau alegeri parlamentare. Acest principiu al integrităţii a fost abordat diferit de către partide. Unele partide au luat treaba foarte în serios, au stabilit criterii de integritate şi le-au respectat. Alţii au mimat. Alegătorul trebuie să decidă cine are dreptate şi eu cred că românii în continuare îşi doresc o clasă politică reformată, înnoită, integră şi competentă", a afirmat Iohannis în cadrul unei conferinţe la Palatul Cotroceni.

În opinia acestuia, rolul fundamental în reformarea şi înnoirea clasei politice îl au alegătorii.

"Nu trebuie să ne imaginăm că altcineva decât alegătorul poate să schimbe clasa politică românească. Votul este instrumentul cel mai puternic prin care se poate schimba clasa politică. Votul este instrumentul prin care partidele pot fi obligate să devină mai bune, mai performante, să aibă politici mai bune, să aibă criterii de integritate pe care le respectă. Eu pot să invit partidele să se reformeze, pot să vorbesc pentru reformarea clasei politice, dar singur nu. Singur nu pot să fac acest lucru. Dumneavoastră, alegătorii, trebuie să schimbaţi prin vot felul în care acţionează partidele politice", a adăugat Iohannis.

Şeful statului a arătat că alegătorii şi societatea civilă trebuie să urmărească cu mare atenţie ce fac noii aleşi, cum îşi pun în practică proiectele, cum respectă ceea ce au propus şi au promis.

--------------

Actualizare 18:20 Klaus Iohannis: "În general, procesul electoral s-a desfăşurat fără probleme deosebite"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că procesul electoral din 5 iunie s-a desfăşurat, în general, fără evenimente deosebite, iar sistemul de monitorizare a votului multiplu a funcţionat foarte bine.

"În privinţa organizării alegerilor datele arată că, în general, procesul electoral s-a desfăşurat fără probleme deosebite. În premieră pentru România a fost inaugurat un sistem electronic pentru a împiedica votul multiplu. Acest sistem a funcţionat foarte bine. Pentru toate acestea mulţumesc BEC, AEP, MAI şi STS. Toţi au contribuit la acest rezultat tehnic foarte bun. Mi-aş fi dorit, totuşi, o comunicare mai rapidă a rezultatelor oficiale şi poate chiar un mod mai prietenos de prezentare a acestora, astfel încât orice cetăţean interesat de procesul electoral să poată identifica rapid cine, ce şi unde a câştigat", a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Iohannis a insistat că este important ca alegătorii să se prezinte la vot, la toate tipurile de alegeri.

El a arătat că nu va comenta rezultatele obţinute de un partid sau de candidaţii independenţi.

"Constatăm cu toţii că la nivel naţional există două mari partide care şi-au consolidat poziţia în preferinţele electoratului, mai ales în consiliile locale şi judeţene, două partide care au împreună aproape 70%. Mă bucură, însă, faptul că au existat mulţi candidaţi independenţi şi partide nou create care au intrat în competiţia electorală pentru alegerile locale", a adăugat Iohannis.

(G.F.)

-------------

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că, în urma desfăşurării alegerilor locale, viitorul Parlament trebuie să evalueze introducerea scrutinului în două tururi pentru desemnarea primarilor.

"Acum, după aceste alegeri, cred că devine şi mai evident că noul Parlament care se va constitui trebuie să evalueze foarte serios introducerea alegerilor locale în două tururi de scrutin pentru primari", a declarat şeful statului în cadrul unei conferinţe de presă.

De asemenea Klaus Iohannis a apareciat că este discutabil modul în care legislaţia electorală a răspuns aşteptărilor cetăţenilor. "Va trebui să analizăm cu luciditate cadrul legislativ şi măsura în care el serveşte sau nu intenţiei de a avea sau nu un public informat, păstrând în acelaşi timp cerinţele de integritate, transparenţă şi responsabilitate în finanţarea campaniilor electorale", a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Preşedintele a subliniat că legea electorală a avut şi părţile ei bune, şi anume un control mai bun al finanţării campaniei, reducerea drastică a posibilităţilor de a cumpăra voturi, interzicerea materialelor care puteau constitui mită electorală.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. ai vrea tu,sa se poata alia toti hotii la turul doi

    "Acum, după aceste alegeri, cred că devine şi mai evident că noul Parlament care se va constitui trebuie să evalueze foarte serios introducerea alegerilor locale în două tururi de scrutin pentru primari"

    Cum a devenit evident, papagal Iohannis? Ca nu te multumeste pe tine rezultatul.... idiot demagog ce esti. 

    1. Ai dreptate. Partidul lui ar fi fost oricum caricatura alegerilor. UDMR a bătut palma cu PSD, pentru o alianţă strategică pentru constituirea consiliilor judeţene şi alegerea preşedinţilor de CJ-uri. În felul acesta, PNL pierde CJ Cluj, CJ Sălaj şi CJ Bihor.

       

      Prin această sarabandă de alianţe prin care PSD îşi asigură susţinerea din partea ALDE şi a UDMR (chiar şi PMP, în multe locuri), PNL rămâne izolat pe scena politică, expunându-se şi ameninţării venite din partea Uniunii Salvaţi România, care deja începe să se constituie în provincie, ca o prelungire a Uniunii Salvaţi Bucureştiul (USB) – partidul înfiinţat de către Nicuşor Dan în Capitală. 

      Amintim că, tot luni, PNL Mureş a anunţat oficial că va ceda PSD funcţia de preşedinte al CJ. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4952
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3087
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9751
Gram de aur (XAU)Gram de aur383.4311

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb