KOENIGSEGG A IEŞIT DIN AFACERE: "Saab" ar putea fi închisă

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 noiembrie 2009

GM a preluat 50% din "Saab" în 1990, iar un deceniu mai târziu a devenit unic acţionar al companiei suedeze. "Saab" plănuia să revină la profit în 2012.

GM a preluat 50% din "Saab" în 1990, iar un deceniu mai târziu a devenit unic acţionar al companiei suedeze. "Saab" plănuia să revină la profit în 2012.

Constructorul auto american "General Motors" Co. (GM) nu aşteaptă să găseas-că noi ofertanţi pentru divizia suedeză "Saab" şi ar putea închide unitatea falită, după ce "Koenigsegg Group" AB a anulat planul de achiziţie a acesteia, anunţă presa internaţională, citând surse anonime, apropiate situaţiei.

Potrivit acestora, soarta "Saab" va fi decisă la data de 1 decembrie, în cadrul unei reuniuni a conducerii GM. Sursele menţionate afirmă că, în timp ce directorii GM ar putea opta pentru păstrarea operaţiunilor "Saab", aşa cum au făcut şi în cazul diviziei germane "Opel", compania are şi un plan care prevede eventualitatea eliminării brandului suedez.

Acordul dintre GM şi "Koenigsegg" a căzut săptămâna aceasta şi reprezintă al treilea eşec în încercarea GM de a-şi vinde unele divizii după ieşirea din faliment. GM a renunţat la vânzarea "Opel" către grupul condus de "Magna International" Inc. din Canada, hotărând să păstreze divizia. Totodată, în septembrie, "Penske Automotive Group" Inc. a renunţat la planul de cumpărare a mărcii Saturn.

"În următoarele zile vom rezolva situaţia Saab", a declarat directorul executiv Fritz Henderson, adăugând: "În mod evident, suntem extrem de dezamăgiţi de decizia de retragere a Koenigsegg".

Analiştii cred că GM ar trebui să renunţe la "Saab", întrucât pe acest segment nu există sinergii aşa cum existau în cazul "Opel".

Dacă va închide fabrica "Saab", în loc să o vândă, GM va reuşi să-şi îndeplinească ţinta de reducere a brandurilor americane la patru, de la opt, în contextul în care încearcă să revină la profit după ieşirea din faliment. Vânzarea către "Koenigsegg" ar fi protejat locurile de muncă de la unitatea suedeză.

"Saab" aştepta ca afacerea cu "Koenigsegg" să se finalizeze până la sfârşitul lunii curente, ca să beneficieze de lichidităţile necesare redresării producţiei.

"Beijing Automotive", interesată de unele active "Saab"

"Beijing Automotive Industry Holding" Co. din China (BAIC), parte a grupului care a abandonat oferta pentru "Saab", ar putea fi, încă, interesată de unele active "Saab". BAIC a anunţat, ieri, că va analiza opţiunile pe care le are în acest moment, mai ales că intenţionează să se extindă la nivel global.

Alături de BAIC, în grupul care trebuia să preia "Saab" s-au mai aflat "Koenigsegg Automotive" şi Baard Eker, un întreprinzător norvegian.

"Koenigsegg" a încercat să obţină în avans o finanţare de 400 de milioane de euro aprobată de Banca Europeană de Investiţii pentru afacerea cu "Saab", însă, potrivit surselor citate de presa străină, creditorul a planificat acordarea împrumutului în tranşe.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb