Ar fi nevoie de un miracol ca Hidroelectrica să se listeze la bursă în acest an, consideră Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea (FP), după ce, recent, acţionarul majoritar al companiei, Ministerul Energiei, a decis numirea unui Consiliu de Supraveghere interimar, pentru un mandat de patru luni.
Domnul Konieczny a spus, ieri, că sunt şi veşti bune, şi veşti rele legate de Hidroelectrica: "Vestea proastă este guvernanţa corporativă a companiei. Speram ca, în Adunarea Generală de săptămâna trecută, să se numească un nou Consiliu de Supraveghere pe 4 ani, bazat pe selecţia care a fost făcută de fostul Guvern. În schimb, avem şase noi membri provizorii în Consiliul de Supraveghere pentru 4 luni. Am citit comentariile din presă cu privire la calitatea acestor oameni.
Cu siguranţă este un pas înapoi în termeni de calitate a guvernanţei companiei şi această decizie cu siguranţă întârzie perspectivele pentru IPO a Hidroelectrica în acest an. Nu poţi face un IPO cu un board interimar".
Potrivit managerului FP, boardul care va urma după cel interimar va trebui să numească un nou executiv, ceea ce va întârzia şi mai mult lucrurile.
"Trebuie să fim atenţi la deciziile noului board interimar de la Hidroelectrica, să nu afecteze profitabilitatea", a mai adăugat Greg Konieczny.
Ca veşti bune, el a amintit câştigarea litigiilor cu "băieţii deştepţi" şi performanţa financiară a companiei: "Din punct de vedere al performanţei financiare, anul trecut a fost unul record în istoria companiei. Veniturile au crescut cu 4%, iar profitul net cu 41%".
Curtea de Apel Bucureşti a decis, pe 30 martie, închiderea definitivă a procedurii insolvenţei Hidroelectrica, după aproape cinci ani de la deschiderea procedurii.
Greg Konieczny a mai precizat că există discuţii ca Fondul să participe la oferta de listare a Hidroelectrica: "Oficialii sunt familiari cu aceste discuţii, dar nu au întreprins nici o acţiune".
Potrivit domniei sale, există două scenarii - listarea prin majorarea de capital sau o vânzare comună, a unui pachet Hidroelectrica deţinut de FP şi a unui deţinut de stat, fără majorare de capital.
În opinia domnului Konieczny, a doua variantă ar fi mai bună din perspectiva obiectivului Bursei de Valori Bucureşti de promovare la statutul de piaţă emergentă.
Conform managerului FP, Petrom este a treia companie care îndeplineşte criteriile MSCI pentru promovarea BVB la statutul de piaţă emergentă, ca urmare a plasamentului prin care Fondul a vândut un pachet din participaţia sa la SNP: "Celelalte două sunt Banca Transilvania şi Romgaz, ultima tot ca urmare a plasamentului nostru. MSCI vrea să vadă că îndeplinirea criteriilor este ireversibilă.
De aceea, este nevoie de încă companie care să îndeplinească criteriile, iar aceea este Hidroelectrica".
• Konieczny: "Finanţarea extinderii terminalelor de pe Aeroportul Otopeni ar putea veni dintr-un potenţial IPO"
Fondul Proprietatea încurajează autorităţile să înceapă proiectul de extindere a terminalelor pentru creşterea capacităţii Aeroportului Bucureşti, potrivit lui Greg Konieczny. Acesta a spus: "Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti a avut o performanţă foarte bună anul trecut. În acest an vedem, de asemenea, o creştere mai mare de 20% în termeni de trafic al pasagerilor. Sunt probleme cu board-ul şi managementul, este interimar, dar noi încercăm să încurajăm, în special ministerul, să înceapă proiectul de extindere a terminalelor pentru creşterea capacităţii.
El a precizat că Aeroportul Otopeni devine mai aglomerat, iar finanţarea extinderii terminalelor ar putea veni dintr-un IPO.
• Konieczny: "Fondul Suveran de Investiţii ar fi benefic pentru România dacă ar fi administrat în mod transparent"
În opinia domnului Konieczny, constituirea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) ar putea avea efecte benefice asupra României dacă ar fi administrat în mod transparent şi profesionist: "Dacă e constituit corespunzător, dacă ar exista o guvernanţă profesionistă, dacă ar fi standarde de raportare, ar aduce o mai mare transparenţă în modul în care e gestionat banul public şi o răspundere mai mare pentru cei care îl gestionează. Dacă aceste condiţii ar fi îndeplinite, acest fond ar aduce beneficii României".
• Konieczny: "Vom analiza oferta RCS-RDS, dar este dificil să găsim investiţii cu randamente mai bune decât propriile acţiuni"
Fondul Proprietatea va analiza oferta prin care se va lista Digi Communications, acţionarul majoritar al RCS-RDS, a mai spus, ieri, Greg Konieczny: "Nu pot comenta dacă vom participa. Politica noastră este aceeaşi. Investim dacă putem găsi active cu randamente mai mari decât propriile acţiuni, dar este dificil cu discountul actual de 24%".
Potrivit domnului Konieczny, FP a ajuns, la finalul lunii martie, la unul dintre cele mai reduse discounturi dintre preţ şi valoarea activului net, de 24,73%, în urma ofertei de răscumpărare şi a distribuţiilor de numerar către acţionari.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2017, 19:11)
vine prabusirea
1.1. domnul Konieczny nu este manager de fond (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de The Brute în data de 26.04.2017, 20:18)
ci manager de investitii si reprezentant permanent al managerului de fond luxemburghez, de aceea FP nu are nevoie de ASF pentru a aproba eventuale endorsments...