KOVACS PETER, UDMR: "Nu DNA trebuie să decidă dacă avem voie să învăţăm în limba maghiară"

Andrei Stan
Politică / 13 noiembrie 2016

"Nu DNA trebuie să decidă dacă avem voie să învăţăm în limba maghiară"

Preşedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter, a declarat, sâmbătă, că nu DNA trebuie să decidă dacă maghiarii din România pot să înveţe în limba maternă, făcând referire la situaţia de la Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş.

"Nu putem să ne jucăm cu soarta a 400 de copii. Acum ne gândim dacă şcoala în sine poate să funcţioneze sau nu, dacă bacalaureatul lor are o putere sau nu. Asta vrem, ca nu DNA să decidă dacă avem voie să învăţăm în limba maghiară sau nu. Credem că pentru o problemă administrativă - se pare că a fost o problemă administrativă -, nu trebuie închis nimeni, nu trebuie desfiinţată o şcoală", a spus Kovacs Peter, potrivit Agerpres.

El a fost prezent, în calitate de simplu participant, la o acţiune de protest organizată, sâmbătă, la Cluj-Napoca, de Fundaţia Statusul Romano Catolic.

Kovacs Peter a mai spus că protestul este faţă de ceea ce se întâmplă la liceul din Târgu Mureş.

Acesta a susţinut: "Am adus o carte la acest eveniment, care este scrisă de cel mai mare ultra triatlonist din toate timpurile şi se intitulează «Am venit să câştig». Este vorba despre o luptă supraumană, despre cei care termină acest concurs, acest ultra triatlon. Eu cred că, în ceea ce face UDMR şi în ceea ce face comunitatea maghiară de 26 de ani, este de fapt o luptă, pas cu pas mergem înainte. Dacă ne amintim unde am fost în '89, câte şcoli am avut, zero şcoli maghiare în Transilvania, şi acum suntem la 87 de şcoli exclusiv cu predare în limba maghiară. Doar dacă ne uităm la acest lucru, credem că am reuşit să mergem înainte, avem rezultate şi astăzi cerem ajutorul comunităţii maghiare. Astăzi, nu politicienii trebuie să fie în primul rând, ci comunitatea, forţa comunităţii, în mai multe oraşe din Transilvania, să ne apărăm drepturile, să ne apărăm şcolile, pentru că, în primul rând, cred că o să putem să rămânem maghiari în continuare în România dacă avem şcoli, dacă putem să studiem în limba maternă".

Peste 300 de persoane au protestat, sâmbătă, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, faţă de situaţia de la Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, unde DNA a început urmărirea penală în cazul directorului Zsolt-Jozsef Tamasi şi a şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, în legătură cu modul de înfiinţare a respectivei unităţi de învăţământ.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. din cate am inteles, DNA nu se opune invatamantului in limba materna ..DNA s-a sesizat in legatura cu chelt aferente constructiei fara aprobare a cladirii si de desfasurarea activitatii de invatamant FARA acreditarea ministerului de resort...!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb