Kovesi a sesizat inspecţia judiciară din CSM în dosarul Oprişan

V.B.
Anticorupţie / 5 iunie 2014

Update 18:50 Oprişan: "Ideea că acest dosar este tergiversat pentru a-mi servi mie serveşte interesele PDL"

Ca urmare a sesizării DNA la inspecţia judiciară în legătură cu dosarul de la Judecătoria Cluj-Napoca, în care Oprişan este inculpat, această situaţie serveşte intereselor politice PDL şi ale altor formaţiuni de dreapta, potrivit unui comunicat remis redacţiei de cabinetul lui Oprişan.

"Faptul că acum se încearcă insinuarea ideii că acest dosar este tergiversat pentru a-mi folosi mie, nu face altceva decât să servească încă o dată intereselor politice ale PDL şi ale altor formaţiuni de dreapta care speră, încă o dată, să îi manipuleze pe cetăţenii acestei ţări folosind tema anticorupţiei", este citat Oprişan în comunicare.

"Am afirmat, şi continui să afirm, că în acest dosar, eminamente politic, am interesul să îmi demonstrez nevinovăţia şi nu sunt nici o secundă interesat de tergiversarea cauzei sau de prescrierea faptelor, asa cum s-a specificat!", potrivit comunicării.

Oprişan subliniază că, dacă acest dosar s-a prelungit timp de 8 ani, acest fapt s-a datorat, în exclusivitate, "excesului de zel al procurorilor DNA" care au solicitat, de mai multe ori, strămutarea dosarului de la o instanţă la alta.

"Şi sunt surprins că doamna procuror-şef Laura Codruţa Kovesi nu are cunoştinţă de aceste chestiuni", a adăugat Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea.

Oprişan crede că DNA uită să menţioneze "problemele grave ale sistemului juridic din România pe care le dezbat, ori de câte ori au ocazia, magistraţii şi asociaţiile profesionale ale acestora".

Acesta a mai spus că, altfel, nu s-ar uita faptul că magistraţii judecători au sute de dosare în lucru şi, ca urmare a acestui fapt, "actul de justiţie nu poate fi săvârşit cu celeritate, presa consemnând, de altfel, solicitările magistraţilor de a fi degrevaţi de alte dosare atunci când au spre soluţionare cauze complexe".

"Nu în ultimul rând, doresc să vorbesc şi despre conotaţia politică a dosarului meu şi cum eu consider o < coincidenţă > faptul că, în urmă cu doar câteva zile, europarlamentarul PDL Monica Macovei a vorbit despre dosarul meu la un post de televiziune, iar la o diferenţă de câteva zile procurorul şef al DNA hotărăşte să sesizeze inspecţia judiciară a CSM pe motiv că această cauză, al cărei subiect sunt, ar fi fost tergiversată", a mai spus Oprişan.

Preşedintele CJ Vrancea notează că "este evident că un demers care ţine strict de activitatea internă a unei instituţii, precum DNA, şi care nu este de interes public cel puţin până la soluţionarea de către CSM, a fost totuşi scos în spaţiul public, ceea ce nu poate fi interpretat, fără niciun dubiu, decât ca o formă de presiune asupra magistraţilor Judecătoriei Cluj Napoca. Şi asta, în condiţiile în care comunicatul DNA nu face referire la sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru toate dosarele aflate de mai mulţi ani pe rolul instanţelor de judecată, aşa cum ar fi fost normal şi corect".

Acesta consideră existenţa DNA benefică, la fel cum consideră că "funcţionarea independentă a justiţiei este benefică, numai că sub această umbrelă, anumiţi oameni politici cu influenţă în zona justiţiei, nu au făcut altceva decât să facă dosare politice şi să dea ordin parchetelor să urmărească oamenii politici şi nu fapte".

Oprişan afirmă "cu tărie" că nu a făcut "nici măcar o cerere de amânare".

----

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a sesizat astăzi inspecţia judiciară din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în legătură cu posibile abateri disciplinare în dosarul Marian Oprişan, din partea judecătorilor de la Judecătoria Cluj-Napoca, pe motiv că această cauză nu a fost soluţionată de peste 8 ani.

"Procurorul-şef al DNA, în conformitate cu prevederile art.97 alin.(1) din Legea nr.303/2004 şi art.45 din Legea nr.317/2004, republicate, cu modificările şi completările ulterioare, a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la efectuarea de verificări sub aspectul respectării normelor de procedură penală de către judecătorul din cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca pe rolul căreia se află dosarul nr.19/P/2005 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, având în vedere că de peste 8 ani această cauză nu a fost soluţionată de instanţa de judecată, faptă ce ar putea constitui abatere disciplinară, prevăzută de art. 99 lit. h) teza a II-a, i) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Urmărirea penală în acest caz a început în noiembrie 2005, iar pe 5 iunie 2006, prin rechizitoriu, procurorii au dispus trimiterea inculpaţilor în judecată pentru abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, fals şi uz de fals, cauza fiind înregistrată la Judecătoria Focşani", se arată în comunicatul DNA.

Dosarul, în care preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea, Marian Oprişan, este acuzat de corupţie, a fost trimis în judecată în iunie 2006.

După 18 termene la Judecătoria Focşani, dosarul a fost strămutat la Tribunalul Cluj. După 10 termene, dosarul a ajuns la Judecătoria Cluj-Napoca, de unde a fost trimis la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), s-a întors Judecătoria Focşani, apoi a ajuns din nou la Judecătoria Cluj-Napoca, iar în tot acest interval nu a fost începută cercetarea judecatorească, se arată în sesizarea lui Kovesi, scriu surse din presă.

Din 2010, dosarul se află pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, de atunci fiind acordate 29 de termene, dintre care 4 la solicitările succesive ale celor şase inculpaţi, pentru pregătirea apărării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9756
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4451
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2677
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur378.7000

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb