Procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, astăzi, referindu-se la dosarul Microsoft, în care şapte foşti miniştri au scăpat de acuzaţii pentru că faptele s-au prescris, că, dincolo de faptul că în acest dosar procurorii au făcut patru rechizitorii şi au trimis în judecată mai multe persoane, rămâne întrebarea de ce DNA a fost sesizată la nouă ani de la comiterea faptelor, informează news.ro.
În cadrul conferinţei susţinute astăzi, Laura Codruţa Koveşi a susţinut: "Dincolo de faptul că în acel dosar DNA a făcut patru rechizitorii prin care au trimis în judecată mai multe persoane, dintre care doi foşti miniştri, unul fiind şi condamnat, dincolo de faptul că prin probele stabilite procurorii au constatat ce s-a întâmplat, au strâns probe şi s-au primit pedepse definitive până la 6 ani, cel mai important este că procurorii au dispus măsuri asigurătorii pentru recuperarea acestui prejudiciu în valoare de 62,5 milioane de euro şi 22 de milioane de dolari. Rămâne o întrebare destul de firească - de ce DNA a fost sesizată la nouă ani de la comiterea faptelor, ce au făcut celelalte instituţii ale statului timp de nouă ani?".
Ea a mai spus că un procuror trebuie să finalizeze ancheta înainte de a se împlini termenul de prescripţie, iar cazul Microsoft reprezintă "o situaţie izolată".
Kovesi a anunţat că tocmai a fost finalizată o verificare în cadrul DNA şi nu există situaţii în care alţi procurori să fi dat soluţii de clasare pentru că dosarele s-au prescris.
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat, luni, că analizează posibilitatea de a face recurs în interesul legii privind prescripţia răspunderii penale în dosarul Microsoft, în care şapte foşti miniştri au scăpad de răspunderea penală după ce faptele s-au prescris.
DNA a anunţat, săptămâna trecută, că în dosarul Microsoft s-a dispus clasarea clauzei faţă de şapte foşti miniştri - Daniel Funeriu, Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu, Dan Nica, Silvia Ţicău, Mihai Tănăsescu şi Şerban Mihăilescu. În cazul lui Funeriu cauza a fost clasată pentru că fapta nu există, iar în celelalte şase cazuri a intervenit prescripţia.
Procurorul şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, a avut vineri o primă reacţie în scandalul declanşat de dosarul Microsoft, ea spunând că DNA a cerut aviz de urmărire penală pentru miniştri în dosarul Microsoft pentru că procurorul de caz a considerat că termenul de prescripţie se calculează de la data efectuăriii ultimelor plăţi şi el nu era împlinit, iar practica judiciară era contradictorie, a intervenit un nou Cod Penal în 2014 şi discuţia despre legea penală mai favorabilă. Kovesi a precizat că modul în care se calculează termenul de prescripţie a unui dosar este strict responsabilitatea procurorului de caz, respectiv Mihaiela Iorga, şi că atunci când a constatat situaţia a sesizat Inspecţia Judiciară, ea neavând alte pârghii în astfel de situaţii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.02.2018, 11:55)
Intrebarea retorica ".....ce au facut celelalte institutii ale statului timp de ...." pana sa sesizeze DNA vizeaza oare (si) SRI-ul ?A inceput raca intre sobolanii gulerati si intangibili ?