Kovesi, favorita Parlamentului European pentru şefia EPPO

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 28 februarie 2019

Kovesi, favorita Parlamentului European pentru şefia EPPO

Laura Codruţa Kovesi a obţinut votul membrilor Comisiei LIBE şi al Comisiei CONT din Parlamentul European pentru a deveni primul procuror-şef din istorie al Parchetului European (EPPO). Conform regulamentului acestei instituţii europene, şeful EPPO va fi numit, de comun acord, de către Parlament şi Consiliu. Până acum avem două nominalizări: în COREPER a fost votat francezul Jean-Francois Bohnert, care a beneficiat şi de sprijinul guvernului de la Bucureşti, iar comisiile de specialitate ale Parlamentului European au votat-o pe Laura Codruţa Kovesi.

Atât în Comisia LIBE, unde Kovesi a câştigat cu 4 voturi în faţa francezului Bohnert, cât şi în Comisia Cont, unde fos­ta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-a impus la un singur vot în faţa aceluiaşi candidat, s-a înregistrat un scor strâns ce arată că demersurile puterii politice de la Bucureşti au găsit ecou în rândurile unor membri ai Parlamentului European. Kovesi a câştigat chiar dacă deputatul ALDE, Maria Grapini a numărat din doi în doi voturile pentru fos­ta şefă a DNA. Acest lucru a fost observat de deputatul Judith Sargentini care a numărat voturile, corect, încă o data. O parte dintre cei care au votat pentru candidatul francez se numără printre apropiaţii puterii politice de la Bucureşti şi aici ne referim în primul rând la deputaţii europeni bulgari şi maghiari.

Imediat după rezultatul de ieri din Comisia LIBE, unde Kovesi s-a impus cu 26 de voturi, reprezentanţii opoziţiei politice de la Bucureşti au postat mesaje de felicitare la adresa fostului procuror-şef al DNA.

Raluca Turcan, vicepreşedinte PNL şi lider al grupului liberal din Camera Deputaţilor, a scris pe pagina sa oficială de Facebook: "Primul procuror european va fi român. Felicitări Laura Codruţa Kovesi! Iată dovada că profesionalismul, normalitatea şi bunul simţ pot învinge în faţa analfabetismului şi a corupţiei. Guvernul Dragnea - Dăncilă - Toader s-a făcut din nou de râs în toată Europa. Ceea ce PSD - ALDE consideră că nu e bun pentru România, statele europene consideră că este bun pentru Uniunea Europeană! Kovesi a fost demisă în România, fără să se poată apăra, deşi DNA o bună perioadă a dat speranţa că în România corupţia poate fi învinsă. Mult succes Laura Codruţa Kovesi!".

În acelaşi sens s-a pronunţat şi Ludovic Orban, preşedintele PNL, care somează Guvernul şi coaliţia majoritară să înceteze orice demers la nivelul Consiliului Uniunii Europene în privinţa procedurilor ulterioare. "România a repurtat o victorie, dar este necesară, măcar în ceasul al 12-lea, mobilizarea tuturor actorilor din România pentru a maximiza şansele candidatului român să obţină şefia parchetului european", a afirmat Ludovic Orban.

Preşedintele USR, Dan Barna a menţionat: "Laura Codruţa Kovesi este tot mai aproape să devină primul Procuror Şef al Parchetului European. În ciuda tuturor eforturilor celor PSD-ALDE de decredibilizare a Laurei Codruţa Kovesi, a mojiciilor prin care au încercat să îi blocheze candidatura şi a acţiunilor întreprinse la nivel oficial pentru un vot negativ în Consiliul UE, Uniunea Europeană îi acordă tot mai multă încredere doamnei Kovesi.

(...) Doamna Kovesi a luptat, aşa cum ne-a obişnuit, împotriva corupţiei, pe toate fronturile şi va câştiga!".

Momentele care au făcut diferenţa între Kovesi şi Bohnert

Prestaţia Laurei Codruţa Kovesi în cadrul celor două comisii ale Parlamentului European a fost foarte bună, demonstrând că membrii comisiei de selecţie nu au greşit când au pus-o pe primul loc pe lista candidaţilor trimişi Parlamentului European şi COREPER. În comparaţie cu Jean-Francois Bohnert şi Andres Ritter, Kovesi a coordonat activitatea procurorilor DNA care au instrumentat mii de cazuri de fraudare a fondurilor europene şi care au anchetat foarte mulţi dintre decidenţii politici implicaţi în aceste dosare penale. Mai mult, Kovesi se bucură de o imagine ireproşabilă atât în Germania, cât şi în Franţa, stat care a decorat-o cu Legiunea de Onoare, precum şi de respectul aliaţilor nord-atlantici şi în special al SUA.

Fostul procuror-şef al DNA, prin activitatea depusă în cadrul acestei direcţii, a câştigat simpatia popularilor europeni şi verzilor din Parlamentul European şi nu numai.

Trecând dincolo de discursul său în faţa celor două comisii reunite, în care au ieşit în evidenţă aspectele de ordin tehnic, reţinem modul în care Kovesi a răs­puns întrebărilor formulate de deputaţii europeni, inclusiv acuzaţiilor care i-au fost aduse de Cătălin Ivan şi Maria Grapini. Faptul că Grapini a fost pusă la punct chiar de preşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes, pentru agresivitatea limbajului, arată că majoritatea deputaţilor europeni are o părere formată despre manevrele anti-Kovesi ale puterii de la Bucureşti. Iar această părere a fost exprimată atât de Roberta Metsola, lidera PPE, cât şi de reprezentanţii verzilor, de cei ai ECR şi chiar de deputaţii polonezi care au spus că retorica anti-Kovesi a puterii de la Bucureşti nu i-a afectat, pentru că nu cred în acuzaţiile formulate de reprezentanţii coaliţiei PSD-ALDE.

Elocvent pentru modul în care a decurs audierea a fost schimbul dintre Maria Grapini şi Laura Codruţa Kovesi. În timp ce deputatul social-democrat susţinea că fos­ta şefă a DNA a fost revocată din funcţie constituţional şi nu politic, Kovesi a arătat că magistraţii de la Curtea Constituţională nu aveau dreptul să ceară revocarea ei, deoarece acest lucru se află în afara atribuţiilor CCR şi înseamnă că a avut loc o judecare a ei, fără ca să îi fie respectat dreptul la apărare. Faptul că Laura Codruţa Kovesi nu a intrat în plasa întinsă de deputatul social-democrat şi nu a vorbit despre demersul politic al ministrului Tudorel Toader privind revocarea sa din funcţie, i-a adus voturi în plus fostei şefe a DNA. O intrare în polemică politică ar fi dus la catalogarea sa ca un magistrat care se află în conflict cu decidenţii politici şi care este mai puţin preocupat de legalitatea unui demers sau altul.

La fel de elocventă a fost şi poziţia sa cu privire la solicitarea deputatei socialiste spaniole Ines Ayala Sender, care se afla lângă social-democrata Claudia Ţapardel. Laura Codruţa Kovesi i-a răspuns, la solicitare, în limba engleză, dar a precizat că vorbeşte la fel de fluent şi limba franceză şi că este important ca discursul său să fie înţeles, în orice limbă s-ar exprima. Faptul că Kovesi s-a supus solicitării deputatei spaniole de a vorbi în limba engleză, deşi preşedintele comisiei CONT, Ingeborg Grassle, i-a spus că nu este obligată şi că poate răspunde în limba maternă, i-a adus alte voturi fostei şefe a DNA, care a dat dovadă de tact şi respect faţă de interlocutorii săi din Parlamentul European.

Rezultatul votului din Comisia LIBE şi recomandarea Comisiei CONT vor fi trans­mise de către preşedintele LIBE, Claude Moraes, către Conferinţa Preşedinţilor (formată din preşedintele Parlamentului European. Antonio Tajani şi liderii de grupuri politice). Conferinţa Preşedinţilor va confirma etapele următoare din acest proces pe 7 martie, înainte de negocierile cu Consiliul.

După stabilirea de comun acord cu Consiliul a nominalizării pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European, va urma votul în plenul Parlamentului European. La sfârşitul acestuia vom afla dacă primul procuror şef din istorie al Parchetului European va fi sau nu un reprezentant al României.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb