KPMG: "Activitatea economică din Europa, premisă pentru finanţarea proiectelor imobiliare"

R.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 noiembrie 2018

Tudor Grecu, KPMG România

Tudor Grecu, KPMG România

Andrea Sartori, KPMG: "Volumul total al investiţiilor a scăzut cu 19% în primul semestru din 2018, faţă de 2017"

Pieţele imobiliare din Europa au înregistrat, în ultima perioadă, un nivel stabil al activităţii de creditare, potrivit celei de-a 9-a ediţii a Barometrului KPMG privind Creditarea imobiliară.

O parte din optimismul privind finanţarea proiectelor imobiliare în Europa ar putea avea de-a face cu activitatea economică promiţătoare observată recent în majoritatea regiunilor continentului, potrivit lui Andrea Sartori, Head of KPMG's Real Estate practice în Europa Centrală şi de Est.

Domnia sa a afirmat: "Creşterea economică rezonabilă, precum şi alte măsuri economice benefice pe care le-am văzut în ultimii ani pot continua, chiar dacă într-un ritm mai moderat. Creşterea PIB-ului este estimată la aproximativ 2-3% în ţările incluse în Barometru".

Domnul Sartori adaugă că profilul de risc perceput pentru fiecare ţară trebuie luat în calcul, considerând că ris-curile externe precum Brexit ar putea să exercite efecte în viitor asupra unor pieţe.

Cu toate acestea, reprezentantul KPMG susţine că investiţiile imobiliare din Europa au înregistrat o scădere uşoară în prima jumătate a acestui an, explicând: "Volumul total al investiţiilor în primele şase luni ale acestui an a scăzut cu 19% comparativ cu primul semestru al anului 2017, atingând o valoare de aproape 110 miliarde de euro. Nivelul este cel mai scăzut de după primul semestru din 2014, cel mai probabil pentru că multe dintre tranzacţiile din prima jumătate a anului sunt încă nefinalizate".

În prezent, atât pieţele din Europa Centrală şi de Est (ECE), cât şi pieţele dezvoltate din Europa sunt afectate de factori similari, de exemplu în ceea ce priveşte ratele de dobândă, care au scăzut în mod constant în zona ECE, mai transmite KPMG.

Domnul Sartori a mai spus: "Răs-punsurile participanţilor la studiu în ceea ce priveşte clasele de active imobiliare preferate indică, totuşi, că rămân diferenţe esenţiale între creditorii din Europa de Vest comparativ cu cei din pieţele în curs de dezvoltare din Europa Centrală şi de Est. (...). Proprietăţile rezidenţiale sunt preferate de creditorii din pieţele dezvoltate, precum Olanda, Austria sau Irlanda, potrivit respondenţilor. Majoritatea res-pondenţilor din Europa Centrală şi de Est şi-au exprimat preferinţa pentru segmentul "office", însă clasa de bunuri industriale/logistice câştigă în popularitate, în special în ţări precum Cehia, România şi Slovacia. Acesta este rezultatul clar al redresării economice puternice în aceste pieţe în ultimii ani".

Hotelurile par să reprezinte clasa de proprietăţi cea mai puţin favorizată între opţiuni, deşi Ciprul şi Croaţia sunt excepţia de la această regulă, având economii puternic influenţate de turism, a mai adăugat reprezentantul companiei de consultanţă.

Ori Efraim, Partener, Head of Real Estate, KPMG în România, a explicat: "România a rămas o piaţă imobiliară atractivă pentru investitorii noi sau deja prezenţi în regiunea ECE, alimentată de puterea de cumpărare în creştere şi dominată de sectoarele de retail si spaţii de birouri. Creşterea recentă a economiei europene va continua probabil, deşi într-un ritm mai moderat. Rata şomajului este în scădere, veniturile sunt în creştere, dar la fel este şi rata inflaţiei, ceea ce ar putea afecta rata dobânzii pe termen mediu. În plus, tensiunile pe piaţa mondială, negocierile dificile pentru Brexit şi o criză nerezolvată a migraţiei în Europa sunt factori de risc pentru perspectivele de creştere pe termen lung".

Ionuţ Măstăcăneanu, Director, Coordonatorul echipei de consultanţi fis-cali specializaţi în domeniul Serviciilor Financiare din cadrul KPMG în România, a adăugat: "Observăm o notă de optimism în Europa privind proiectele de finanţare imobiliară, care se regăseşte şi la nivelul pieţei din România. Aceasta este reflectată în abordarea băncilor din România, ţinând cont că majoritatea au inclus în strategia lor finanţarea sectorului imobiliar ca pilon de creştere. Totuşi, exis-tă o preocupare generală cauzată de incertitudinea ridicată în mediul politic şi economic ce ar putea avea un impact în dezvoltarea activităţilor de finanţare imobiliară".

La rândul său, Tudor Grecu, Partener, Head of Financial Services, KPMG în România, a arătat: "O altă veste bună este că împrumuturile neperformante scad ca număr şi valoare în Europa Centrală şi de Est: proporţia creditelor performante, fără întârzieri la plată, din portofoliile băncilor din Europa Centrală şi de Est a devenit mult mai mare, depăşind 85% în majoritatea ţărilor. România este printre performerii cu o proporţie a creditelor performante, care se apropie de 95%. În comparaţie, în urmă cu patru ani, doar în două ţări băncile aveau peste 85% credite performante în portofoliu".

Studiul KPMG îşi propune să evalueze perspectivele de creditare ale unor pieţe europene şi să descrie atitudinea faţă de creditare specifică fiecăreia dintre aceste ţări: Austria, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Ungaria, Irlanda, Olanda, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Suedia.

Cercetarea s-a bazat pe intervievarea unui număr de 70 de reprezentanţi ai băncilor din cele 14 ţări incluse în raport.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb