KPMG: "Redobândirea încrederii clienţilor, esenţială pentru băncile româneşti"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 februarie 2013

"Redobândirea încrederii clienţilor, esenţială pentru băncile româneşti"

Redobândirea încrederii clienţilor şi a investitorilor este esenţială pentru sistemul bancar din ţara noastră, consideră Răzvan Nan, Senior Manager, Departamentul de consultanţă pentru sectorul bancar, KPMG România. "Băncile trebuie să înveţe din eşecurile din trecut şi să construiască un nou model de afaceri bazat pe relaţia dintre bancă şi clienţi", a declarat domnia sa.

Sectorul bancar din ţara noastră este relativ stabil, rata de adecvare a capitalului menţinându-se la un nivel satisfăcător, în ciuda pierderilor înregistrate în ultimii doi ani, se arată într-un studiu KPMG. Ris-curile au fost contracarate ca urmare a eforturilor pe care instituţiile de credit le-au depus pentru consolidarea solvabilităţii şi stabilizării nivelului provizioanelor şi lichidităţii, precum şi datorită măsurilor pe care Banca Naţională a Româ-niei (BNR) le-a luat cu privire la reglementarea prudenţială, supravegherea şi gestionarea adecvată a acestor riscuri, consideră reprezentanţii companiei. "Băncile româ-neşti au făcut progrese în ultimii ani în ceea ce priveşte restructurarea unor activităţi cheie, cum ar fi administrarea riscurilor şi gestionarea portofoliilor de active neperformante", a afirmat Şerban Toader, Senior Partner, KPMG România.

Majoritatea băncilor din ţara noastră au luat măsuri pentru creşterea eficienţei operaţiunilor interne, 82% dintre ele reducând numărul angajaţilor sau intenţionând să o facă, arată firma de audit şi consultanţă. Măsuri similare au fost adoptate de către instituţiile de credit din Austria şi Ungaria. Reglementările bancare şi managementul riscului sunt considerate cele mai importante arii în care băncile vor investi anul viitor, atât din punctul de vedere al volumului investiţiilor, cât şi al numărului băncilor care vor face aceste investiţii.

În ţara noastră, Polonia, şi Ungaria politica monetară s-a dovedit a fi un factor semnificativ, alte elemente importante fiind numărul mai mare de locuri de muncă dis-ponibile în Ungaria, creşterea puterii de cumpărare în Slovacia şi îmbunatăţirea încrederii consumatorilor în ţara noastră.

Studiul KPMG a cuprins şase ţări, respectiv Austria, Cehia, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. "Ţările cuprinse în studiu prezintă o serie de caracteristici comune, dar există şi diferenţe semnificative între acestea. Chiar dacă, momentan, nu există prea multe semnale pozitive, în 2013 am putea vedea unele îmbunatăţiri. Rezultatele noastre arată că în ţările în care sectorul bancar este cel mai puţin performant aşteptările sunt mai mari în sensul ameliorării. Cred că situaţia din Româ-nia şi Ungaria nu poate decât să se îmbunătăţească", afirmă Zdenek Tuma, coordonatorul departamentului de consultanţă pentru sectorul bancar din cadrul KPMG Cehia şi fost Guvernator al Băncii Naţionale a acestei ţări.

Două treimi dintre respondenţi au descris anul trecut în termeni mai nefavorabili decât anul precedent, iar directorii din sectorul bancar se aşteaptă ca situaţia să fie similară şi în acest an. În ciuda aşteptărilor generale, o evoluţie pozitivă este preconizată pentru sectoarele din ţara noastră, Aus-tria, Cehia şi Ungaria. În schimb, în Slovacia şi Polonia se aşteaptă ca situaţia să se înrăutăţească în acest an, se arată în raportul KPMG. În ceea ce priveşte planurile strategice, băncile intervievate se axeaza mai degrabă pe reducerea costurilor decât pe inves-tiţiile ce vizează creşterea pe termen lung. În prezent, măsurile luate de către majoritatea băncilor vizează eficientizarea operaţiunilor interne şi a sistemelor informatice în scopul reducerii cheltuielilor de exploatare. De asemenea, băncile urmăresc să apeleze din ce în ce mai mult la externalizare şi să elimine activităţile neprofitabile sau cele care nu sunt considerate esenţiale pentru bănci. Sprijinul guvernamental şi restructurarea datoriilor sunt, în general, considerate irelevante, singura excepţie făcând-o Austria, potrivit KPMG. "Băncile şi-au concentrat tot mai mult atenţia asupra reducerii costurilor, iar multe dintre acestea au reuşit, într-o anumită măsură, să îşi reducă din cos-turi. În schimb, aceste bănci şi-au amânat planurile şi investiţiile pe termen lung, iar această situaţie nu mai poate continua pentru mult timp, înainte ca efectele adverse ale amânării planurilor de viitor sa fie resimţite", a explicat Şerban Toader.

Majoritatea băncilor din ţările incluse în studiu şi-au îmbunătăţit gestionarea riscurilor

Majoritatea băncilor au implementat anumite schimbări în abordarea lor privind gestionarea riscurilor, doar 6% neraportând nicio schimbare. Cele mai multe bănci şi-au îmbunătăţit deja metodologiile, iar atenţia conducerii cu privire la gestionarea riscurilor a crescut. De asemenea, aproximativ jumătate dintre respondenţi au dedicat resurse suplimentare acestui domeniu. În toate ţările cuprinse în analiză, ris-cul de credit este considerat cel mai important dintre ris-curile analizate. "În ultimii ani, băncile au făcut progrese semnificative în sensul îmbunătăţirii politicilor şi procedurilor de gestionare a riscurilor, însă acum au dificultăţi în a asigura creşterea afacerilor. În trecut, băncile erau obişnuite să înregistreze creşteri rapide prin acordarea de unor împrumuturi şi acceptarea unor segmente de clienţi care nu mai corespund standardelor actuale de gestionare a riscurilor", arată Cezar Furtună. Consolidarea încrederii companiilor şi a investitorilor este considerată de către respondenţi ca fiind cel mai important factor care determină performanţa financiară în sectorul bancar. Factorii care au fost evaluaţi ca fiind cei mai relevanţi au fost consolidarea încrederii companiilor şi a investitorilor (26%, res-pectiv, 25%), eficacitatea cadrului de reglementare (24%) şi politica monetara (17%). Peste un sfert dintre respondenţi au indicat că atragerea capitalului suplimentar este mai dificilă.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cretinii sa ne zica despre cheltuiala cu deprecierea la hidroelectrica, nu sa dea sfaturi

    Cand bancile vor fi scoase de lege din domeniul investitiilor si cand va deveni ilegala rezerva fractionara, atunci va reveni si increderea! Pentru cine intelege de ce!

    care sunt bancile romanesti? BT este singura cu capital romanesc si se bucura de increderea populatiei. Restul le-am dat pe nimic strainilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb