Kremlinul avertizează Coreea de Sud: Livrările de arme pentru Ucraina ar însemna implicarea în conflict

I.A.
Internaţional / 19 aprilie 2023

Kremlinul avertizează Coreea de Sud: Livrările de arme pentru Ucraina ar însemna implicarea în conflict

Orice decizie a Coreei de Sud de a furniza arme Ucrainei ar face din Seul un participant la conflict, a declarat astăzi Kremlinul, după ce preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a sugerat că Seulul ar putea fi deschis la ideea de a face astfel de livrări, relatează news.ro.

Preşedintele Yoon Suk Yeol, aşteptat săptămâna viitoare la Washington, a declarat într-un interviu că Seulul ar putea lua în considerare trimiterea de ajutor letal Ucrainei, dacă ar avea loc un atac de amploare asupra civililor.

O astfel de mişcare ar însemna o schimbare majoră de politică a Seulului, care se declarase împotriva înarmării Kievului. Coreea de Sud a denunţat invazia Rusiei în Ucraina şi a furnizat ajutor economic şi umanitar Kievului, dar, spre deosebire de Statele Unite şi aliaţii europeni, până acum nu a trimis arme.

În replică, Kremlinul a declarat astăzi că furnizarea de arme Ucrainei ar face din Seul un participant la conflict.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a comentat: "Din păcate, Seulul a adoptat o poziţie mai degrabă neprietenoasă în toată această poveste".

Peskov a punctat: "Ei vor încerca să atragă direct tot mai multe ţări în acest conflict. Dar, bineînţeles, începerea livrărilor de arme ar însemna, în mod implicit, un anumit nivel de implicare în acest conflict".

Medvedev ameninţă cu represalii: Înarmarea Coreei de Nord

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, care face frecvent comentarii radicale cu privire la campania militară a Rusiei în Ucraina, a sugerat că Moscova ar putea răspunde Seulului prin furnizarea de armament avansat către Coreea de Nord. "Mă întreb ce vor spune locuitorii acestei ţări (Coreea de Sud) când vor vedea cele mai noi modele de arme ruseşti în mâinile celor mai apropiaţi vecini ai lor - partenerii noştri din RPDC (Coreea de Nord)?" a scris Medvedev într-o postare pe Telegram.

În interviul acordat Reuters înaintea vizitei sale de stat în SUA de săptămâna viitoare, preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat că guvernul său s-a gândit la modalităţile de a ajuta la apărarea şi reconstrucţia Ucrainei, aşa cum Coreea de Sud a primit asistenţă internaţională în timpul Războiului din Coreea din 1950-53.

Yoon a mărturisit: "Dacă ar exista o situaţie pe care comunitatea internaţională nu o poate aproba, cum ar fi orice atac pe scară largă asupra civililor, masacru sau încălcare gravă a legilor războiului, ar putea fi dificil pentru noi să insistăm doar asupra sprijinului umanitar sau financiar".

A fost pentru prima dată când Seulul a sugerat disponibilitatea de a furniza arme Ucrainei, la mai bine de un an după ce a exclus posibilitatea unui ajutor letal.

De ce este prudentă Coreea de Sud

Un aliat cheie al SUA şi un important producător de muniţie de artilerie, Coreea de Sud a încercat până acum să evite antagonizarea Rusiei din cauza companiilor sale care operează acolo şi a influenţei Moscovei asupra Coreei de Nord. Însă Seulul se confruntă cu presiuni tot mai mari din partea ţărilor occidentale pentru a furniza arme pentru Ucraina.

Yoon a transmis: "Cred că nu vor exista limitări în ceea ce priveşte amploarea sprijinului pentru apărarea şi pentru reconstrucţia unei ţări care a fost invadată ilegal, atât în conformitate cu legislaţia internaţională, cât şi cu cea internă".

Preşedintele sud-coreean a asigurat: "Cu toate acestea, având în vedere relaţia noastră cu părţile implicate în război şi evoluţiile de pe câmpul de luptă, vom lua cele mai potrivite măsuri".

Yoon se duce în vizită la Washington săptămâna viitoare pentru un summit cu preşedintele american Joe Biden menit să marcheze cei 70 de ani ai alianţei dintre cele două ţări.

În timpul summitului, Yoon va căuta "rezultate tangibile" în ceea ce priveşte eforturile aliaţilor de a îmbunătăţi răspunsurile la ameninţările în curs din partea Coreei de Nord, care a intensificat testele militare şi a lansat săptămâna trecută prima sa rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid. Seulul, la rândul său, îşi va intensifica capacitatea de supraveghere, recunoaştere şi analiză a informaţiilor şi va dezvolta "arme ultraperformante şi de mare putere" pentru a respinge ameninţările Nordului, a declarat Yoon.

Tensiuni nucleare în Asia

Acesta a punctat: "Dacă izbucneşte un război nuclear între Coreea de Sud şi Coreea de Nord, probabil că nu este vorba doar de o problemă între cele două părţi, ci probabil că întreaga Asie de Nord-Est se va transforma în cenuşă. Acest lucru trebuie oprit".

Întrebat dacă aliaţii ar avea în vedere o versiune asiatică a grupului de planificare nucleară al NATO care să implice Japonia, Yoon a spus că se concentrează pe măsuri bilaterale pentru a consolida schimbul de informaţii, planificarea comună a situaţiilor de urgenţă şi executarea comună a planurilor.

În februarie, Coreea de Sud şi SUA au organizat exerciţii de masă simulând un atac nuclear al Coreei de Nord, ca parte a eforturilor Seulului de a juca un rol mai important în politica nucleară a Washingtonului privind Nordul.

Yoon a declarat: "În ceea ce priveşte răspunsul la un atac nuclear puternic, cred că ar trebui pregătite măsuri mai puternice decât cele pe care le are NATO. Cred că nu este o mare problemă dacă Japonia se alătură, dar din moment ce au existat multe progrese între SUA şi Coreea de Sud, ar fi mai eficient să creăm noi înşine acest sistem mai întâi".

Tensiunea în regiune a crescut în ultimele săptămâni, Nordul ameninţând cu acţiuni "mai practice şi mai ofensive" în legătură cu exerciţiile Coreea de Sud-SUA şi refuzând să răspundă la liniile telefonice intercoreene.

Yoon a declarat că este deschis la discuţii de pace, dar se opune oricărui summit "surpriză" cu liderul nord-coreean Kim Jong Un care i-ar permite acestuia să se "dea în spectacol".

Cum se raportează Coreea de Sud la China

În ceea ce priveşte rivalitatea dintre China şi SUA, Yoon a rămas prudent, China fiind cel mai mare partener comercial al Coreei de Sud, dar a fost mai vocal în ceea ce priveşte tensiunile din strâmtoarea Taiwan.

Tensiunile legate de Taiwanul democratic, pe care China îl revendică ca fiind al său, au crescut pe măsură ce Beijingul intensifică presiunile diplomatice şi militare pentru a determina Taipeiul să accepte suveranitatea chineză.

Yoon a declarat: "La urma urmei, aceste tensiuni au apărut din cauza încercărilor de a schimba statu quo-ul prin forţă, iar noi, împreună cu comunitatea internaţională, ne opunem în mod absolut unei astfel de schimbări".

Preşedintele sud-coreean a punctat: "Problema Taiwanului nu este pur şi simplu o problemă între China şi Taiwan, ci, la fel ca şi problema Coreei de Nord, este o problemă globală".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb