Moscova favorizează o "abordare echilibrată" a problemei armelor nucleare, nu bazată pe emoţii, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după ce un aliat-cheie al preşedintelui Vladimir Putin a cerut ca Rusia să folosească "o armă nucleară de mică putere" în Ucraina, conform Reuters.
Întrebat despre comentariile lui Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, care a criticat conducerea militară rusă pentru eşecurile pe câmpul de luptă în Ucraina, Peskov a declarat că acesta are dreptul să-şi exprime opinia, dar abordarea militară a Rusiei nu ar trebui să fie condusă de emoţii.
"În momentele dificile, emoţiile trebuie excluse", a spus Dmitri Peskov, adăugând: "Preferăm să facem evaluări echilibrate şi obiective".
Oficialul rus a mai spus că baza pentru orice utilizare a armelor nucleare este stabilită în doctrina nucleară a Rusiei: "Aceste principii directoare permit utilizarea armei nucleare - sau a unei alte arme de distrugere în masă - dacă astfel de arme sunt folosite împotriva Rusiei sau dacă statul rus se confruntă cu o ameninţare existenţială, fie aceasta şi cu arme convenţionale. Nu pot exista alte considerente atunci când vine vorba despre aceasta".
Kremlinul a dat clar de înţeles că această protecţie nucleară se extinde şi la cele patru regiuni din Ucraina în curs de anexare oficială de către Moscova, conform Agerpres.
Totodată, Peskov a afirmat că Rusia va "consulta" populaţia pentru stabilirea frontierelor regiunilor anexate Herson şi Zaporojie, în sudul Ucrainei. "Vom continua să consultăm populaţia acestor regiuni", a declarat Peskov, întrebat dacă Rusia va anexa regiunile respective în totalitate sau doar părţile pe care le ocupă.
Preşedintele rus Vladimir Putin a oficializat anexarea regiunilor Herson şi Zaporojie, precum şi Doneţk şi Lugansk, în estul Ucrainei, în cadrul unei ceremonii, vineri, la Kremlin.
Regiunile Doneţk şi Lugansk au fost anexate în totalitate, Moscova recunoscând suveranitatea regimurilor separatiste proruse la sfârşitul lunii februarie, chiar înaintea declanşării ofensivei ruse în Ucraina. Dar Kremlinul a indicat săptămâna trecută că este nevoie de "clarificarea" frontierelor regiunilor Herson şi Zaporojie.
Potrivit think tank-ului american ISW (Institute for the Study of War), Moscova controlează 72% din suprafaţa regiunii Zaporojie şi circa 88% din cea a Hersonului, inclusiv capitala sa omonimă.
Rusia a organizat în grabă aşa-zise "referendumuri" în cele patru regiuni, consultări denunţate vehement de Kiev şi de aliaţii săi occidentali, pe fondul unei contraofensive ucrainene care a forţat armata rusă să cedeze mii de kilometri pătraţi din teren. Ieri, Duma de Stat - camera inferioară a Parlamentului Federaţiei Ruse - a ratificat anexarea regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson din Ucraina. Rusia este singura ţară care a recunoscut independenţa aşa-ziselor republici de pe teritoriul Ucrainei şi ulterior a acceptat cererile de aderare la Federaţia Rusă, formulate de autorităţile locale susţinute de Moscova.
Armata ucraineană a anunţat ieri eliberarea localităţii Torskoe din regiunea Doneţk, una dintre cele patru regiuni ocupate care au fost anexate de Rusia, potrivit EFE.
Un anunţ în acest sens a fost făcut la televiziunea publică de purtătorul de cuvânt al Grupului operativ est al forţelor armate ucrainene, Serghei Cerevatîi, care a precizat că armata continuă operaţiunile de stabilizare a situaţiei în zona Liman, un oraş important din regiune.