Kristalina Georgieva, FMI: "Există multe motive de îngrijorare, în pofida redresării economiei"

F.D.
Internaţional / 18 aprilie

Kristalina Georgieva, FMI: "Există multe motive de îngrijorare, în pofida redresării economiei"

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi al şocului războaielor din Ucraina şi din Gaza, dar "există multe motive de îngrijorare", inclusiv inflaţia ridicată şi nivelul ridicat al datoriei guvernamentale, relatează Reuters.

"Inflaţia este în scădere, dar nu a dispărut. În SUA, reversul neaşteptatei creşteri economice solide este că durează mai mult decât s-a estimat scăderea inflaţiei", le-a spus jurnaliştilor Kristalina Georgieva.

Oficialul a avertizat asupra creşterii pe plan global a nivelului datoriei guvernamentale. Acesta a ajuns anul trecut la 93% din PIB, de la 84% din PIB în 2019, înainte de măsurile luate de guverne în pandemie.

De asemenea, şeful FMI a cerut ţărilor să colecteze mai eficient taxele şi să cheltuiască mai eficient banii publici: "Într-o lume în care continuă crizele, ţările trebuie urgent să ia măsuri de rezilienţă fiscală, pentru a fi pregătite pentru următorul şoc".

Marţi, FMI a anunţat că se aşteaptă ca economia mondială să crească anul acesta cu 3,2%, similar cu nivelul din 2023.

PIB-ul global s-a dovedit neaşteptat de solid, dar rămâne slab după standardele istorice: creşterea economiei mondiale a fost în medie de 3,8% din 2000 în 2019. Unul dintre motivele încetinirii creşterii, a explicat Georgieva, este îmbunătăţirea dezamăgitoare a productivităţii. Ţările care nu au găsit metode să îmbine cel mai eficient angajaţii şi tehnologia şi anii de dobânzi scăzute au permis "firmelor care nu sunt competitive să rămână pe linia de plutire'', a declarat oficialul FMI.

În multe ţări, "îmbătrânirea forţei de muncă nu aduce dinamismul" necesar pentru o creştere economică mai rapidă. SUA au fost excepţia în privinţa îmbunătăţirii productivităţii în ultimul an. Comparativ cu Europa, a spus Georgieva, America uşurează aducerea inovaţiilor de către companii pe piaţă şi are costuri mai scăzute cu energia.

Directorul general al FMI a declarat că ţările ar trebui să-şi ajute economiile, reducând birocraţia şi aducând mai multe femei pe piaţa forţei de muncă.

De asemenea, a apreciat Georgieva, China trebuie să ia măsuri pentru stimularea consumului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb