Până la finalul anului se vor introduce în şcoli schimbările climatice şi ştiinţe ale mediului, a afirmat, astăzi, Laszlo Borbely, secretar de stat şi coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG), în cadrul unei conferinţe pe tema sustenabilităţii organizată de TheDiplomat.
Borbely a declarat: "Apropo de educaţie: în 2016 am avut semnat, de către doi miniştri - Ministrul Mediului, la vremea respectivă doamna Paşca Palmer, şi (Ministrul Educaţiei) domnul Adrian Curaj - că da, vom introduce educaţia de mediu. Nu ca (materie) distinctă. Dar am avut şi propunere de material, tradus, care era foarte bun. Ei bine, după 6 ani de zile, acum 2 luni de zile, am participat la Cotroceni şi până la sfârşitul anului se introduce în şcoli schimbări climatice, mediu şi zona aceasta".
În debutul acestui an s-a lansat în dezbatere publică Raportul "Educaţia privind schimbările climatice şi mediul în şcoli sustenabile", elaborat de Grupul de lucru pe tema educaţiei cu privire la schimbări climatice şi mediu înfiinţat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale.
Prin acest raport se propune:
• Săptămâna verde pentru anul şcolar: 2022 - 2023
Actualizare a programelor şcolare a orelor de biologie cu noţiuni de mediu şi schimbări climatice.
• Ministrul Educaţiei a spus că sunt elemente care trebuie introduse de la grădiniţă, iar la învăţământul preuniversitar la materii precum biologie, geografie, economie şi educaţie tehnologică, şi la alte discipline în funcţie de vârsta şi nivelul elevului.
• Cursuri opţionale pentru schimbări climatice şi mediu
• Promovarea de bune practici şi de acţiuni pentru mediu
• Recompensarea personalului didactic implicat
• O platformă web dedicată
• Manuale auxiliare în format digital şi clasic
• Kituri de măsurare a poluanţilor din atmosferă
• Aplicaţii gratuite în şcoli pentru a măsura factorii poluanţi
• Program de formare a profesorilor şi suporturi de curs
Amintim că structura anului şcolar va fi schimbată radical - în loc de semestre vor exista 5 module de învăţare, care vor alterna cu cinci vacanţe, după cum a anunţat miercuri ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Tezele ar urma să dispară şi să existe două evaluări standardizate, la începutul şi la finalul anului şcolar, însă în acest sens nu a fost luată o decizie finală, urmând să fie modificat Regulamentul cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP).
Structura anului şcolar va suferi modificări drastice, care vor fi făcute începând cu anul şcolar 2022-2023.
Noul an şcolar va începe în prima zi de luni din septembrie (4 septembrie 2023) şi se va încheia în 16 iunie.
O altă noutate este şi introducerea, pe lângă programul Şcoala Altfel, şi a programului Săptămâna Verde. Acesta va fi inclusă în modulele 4 şi 5, la alegerea şcolilor.
Cum va arăta noua structură a anului şcolar: