LÁSZLÓ DIÓSI, DESPRE CLAUZA CONSIDERATĂ ABUZIVĂ DIN OFERTA DE CONVERSIE: "Niciodată nu ne-am gândit să cerem înapoi banii acordaţi ca discount"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 ianuarie 2016

"Niciodată nu ne-am gândit să cerem înapoi banii acordaţi ca discount"

Diósi: "Respectiva clauză a fost eliminată"

Clauza din oferta de conversie a creditelor lansată recent de OTP Bank despre care unii avocaţi spun că este abuzivă a fost eliminată, ne-a spus, ieri, László Diósi, CEO al băncii.

Domnia sa ne-a precizat că banca nu va cere niciun ban înapoi clienţilor, chiar dacă va fi aprobat un proiect de lege care va obliga băncile să convertească împrumuturile cu un discount mai mic decât cel acordat de OTP Bank prin programul său.

Afirmaţiile domnului László Diósi vin în contextul în care, după ce OTP Bank a lansat, în ultima lună a anului trecut, un program de conversie a creditelor din CHF în lei sau euro, cu o reducere la sold de 17,5% până la 25% pentru 80% dintre clienţi. Avocatul Alexandra Burada a avertizat asupra faptului că oferta ar conţine clauze abuzive.

Doamna Burada susţinea, la vreme respectivă, că respectiva clauză subliniază, printre altele, că, în cazul în care o iniţiativă legislativă de conversie va fi aprobată ulterior semnării contractului de conversie, atunci acel contract va fi reziliat unilateral de către instituţia financiară, unii debitori fiind în situaţia să înapoieze bani băncii.

Ieri, şeful OTP Bank ne-a declarat: "Niciodată nu ne-am gândit să cerem oamenilor înapoi banii pe care i-am acordat sub formă de discount. Tot timpul ne-am gândit să-i protejăm pe acţionarii noştri, ca să nu plătim de două ori, dar să cerem banii înapoi nici nu ne-a trecut prin cap.

Acţionarul a cerut să ne protejăm într-un mod contractual împotriva posibilităţii de a plăti de două ori în cazul în care ar fi aprobată şi Legea conversiei. Dar documentul ce conţinea acea clauză a fost un simplu draft şi nu a fost oferit spre semnare niciunui client. Deja această clauză nu mai este acolo. După ce ne-am consultat cu autorităţile, am inclus o alta, mult mai soft, în care precizăm că nu cerem bani înapoi consumatorilor şi că dacă va fi aprobat un proiect de lege obligatoriu, atunci discountul oferit de bancă se va deduce din valoarea discountului impus de lege, în cazul în care acesta va fi mai mare. Concret, dacă discountul obligatoriu va fi de 25% şi noi am dat o reducere de 17,5%, atunci vom restitui clientului doar diferenţa dintre 17,5% (reducere deja aplicată) şi 25%, nu pe toţi cei 25%. Dacă va fi invers, adică dacă reducerea impusă prin lege va fi de 15%, iar OTP a aplicat un discount de 17,5% sau mai mult, atunci nu vom cere bani înapoi oamenilor.

Concret, controversata clauză, prezentată de avocatul Burada, arăta: "În cazul (...) apariţiei, ulterior semnării prezentului Contract, oricărei amânări sau altă înlesnire la plată de natură obligatorie, reducere obligatorie, precum şi oricărei măsuri similare în favoarea clienţilor (cu titlu exemplificativ şi nu limitativ), indiferent dacă o astfel de măsură este permanentă sau temporară, aplicabilă în temeiul legislaţiei incidente în România, în legătură cu acest Contract sau Contractul Iniţial, Banca va avea dreptul de a rezilia contractul în întregime, respectiv atât tranzacţia şi novaţia, cât şi contractul de credit ipotecar încheiat în vederea punerii în aplicare a tranzacţiei şi novaţiei, prin transmiterea unei notificări adresate clienţilor. (...) Orice sume achitate de clienţi în temeiul noului contract de credit pentru nevoi personale garantat cu ipotecă în vederea punerii în aplicare a tranzacţiei şi novaţiei vor fi imputate asupra obligaţiilor de plată din Contractul Iniţial, astfel reinstituite, cu aplicarea cursului de schimb valutar al Băncii Naţionale a României, valabil la data încheierii contractului de credit pentru nevoi personale garantat cu ipotecă cu novaţie şi tranzacţie".

László Diósi ne-a mai spus, ieri, că, până în prezent, peste 1000 de persoane împrumutate în CHF şi-au manifestat interesul pentru conversia creditelor, semnând şi un prim document în acest sens. Niciunul dintre aceştia nu a optat pentru conversia în euro, toţi doresc să-şi convertească împrumuturile în lei, potrivit bancherului.

În Parlament se află în dezbatere încă din 2014 un proiect legislativ iniţiat de deputatul PSD Ana Birchall, care prevede conversia cu un discount de 15% a creditelor acordate în CHF.

Proiectul a fost amendat cu un program întocmit de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), care stipulează ca 50% din soldul rămas de achitat să fie garantat de stat.

Vasile Blaga, copreşedintele PNL, a anunţat, zilele trecute, că, printre principalele obiective ale liberalilor, după întoarcerea din vacanţă, se numără şi dezbaterea Legii conversiei.

Majoritatea debitorilor cu credite în CHF au ajuns în situaţia să nu-şi mai poată achita ratele bancare după ce francul elveţian a explodat, în 15 ianuarie 2015, în urma desfiinţării pragului de 1,2 CHF/EUR impus de Banca Naţională a Elveţiei în 2011.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Niste cocalari mi-au subtilizat cheia de la casa, dar, odata dovediti, ma asigura ca "Niciodata nu ne-am gandit sa-ti intram in casa cu cheia". Sa-i credem pe cocalari, dle Diosi?

    Cu astfel de idei si tot nu se lasa sa se curete dintre ei?

    Acest Diosi minte cu nerusinare...susține o aberatie frustrantă....nu exista nicio oferta "ce vine in sprijinul debitorilor", exista doar oferta prin care impovareaza la dublu datoria clienților acestei înselătoare, agresive bănci.Un mesaj pt.falsul Diosi:de ce nu comentează in sensul ca pt.cei cu litigii impotriva OTP aceasta "oferta" nu le este "dedicata"????oricum nu acceptam aceasta mizerie...."Hoți mulți, oameni putini!"

    "un program de conversie a creditelor din CHF în lei sau euro, cu o reducere la sold de 17,5% până la 25% ". Nu e adevarat. Sunt discounturi ncepand la la 12% si pana la 35% !!!!! Nici macar acum nu ati spus adevarul! Mintiti la fel cum pasiti !

    1. Zice ca 80% dintre clienti au primit oferta intre 17,5 si 25%,restul de 20% au primit sub 17,5% sau peste 25%. Intelegi? Va indoctrinat facebookul cu grupurile lui de nu mai vedeti nici ce scrie negru pe alb :-))))

      Nu e adevarat,

      discontul pleca de la ... 5% pana la 35 % ,ceea ce este si mai nedrept.

      Dar au avut inspiratia sa spuna ca pt. 80 % din clienti discountul este de 17.5%- 25 %...pt. restul clientulor , Dumnezeu cu mila. 

    este totusi de apreciat ca OTP a venit cu aceasta oferta de discount la sold. 25% este chiar ok. este important ca bancile sa inteleaga ca trebuie sa isi intalneasca clientul la mijloc, daca vor sa mai aiba business in tara asta. niciun Isarescu nu va putea obliga oamenii sa mearga la banci, daca acestia nu vor avea incredere in ele si le vor dispretui. acum nimic nu m-ar putea face sa calc pragul vreunei banci

    Daca aceasta banca nu are frica de faliment ce face? La cati ani de la caderea lui lui Lehman Braders?

    Nu au frica de nimeni si de nimic? 

    Profit cu orice mijloace?

    Ce pateste aceasta banca ca a incercat asa ceva? 

    Am primit ofertă de 5% pentru că am fost bun platnic, și nu am avut nicio restanță de 8 ani, și pentru că am dat banca în judecată... Ce trebuia să fac să primesc discount 35% te barat?

    1. Mergi pana in panzele albe.

    Mare smecher bancherul asta de doi bani. Sa ma explic: daca banca are 100 de clienti si din astia 79 primesc discount de, sa zicem, 15% si unul singur (care intamplator e nepotu-sau) primeste 60% discount, atunci putem spune ca 80% au primit discount intre 15 si 60% discount. Prietene bancher spune clar: 15 au primit atat, 23 atat, 42 atat. Si apoi, de ce procentul fluctueaza? Asta nu e discriminare? Ungurilor le dati procent mai mare?

    1. Mi-a placut faza cu ungurii primesc discount mai mare. Nu, nu primesc, cel putin subsemnatul :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb