Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a anunţat semnarea contractului de furnizare a echipamentelor şi aplicaţiilor informatice pentru "Modernizarea infrastructurii hardware şi software a Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă", cu Asocierea Orange Romania S.A. - Atos Convergence Creators S.R.L. a cărei ofertă a fost declarată câştigătoare în urma procedurii de licitaţie deschisă.
Menţionăm că licitaţia a început în urmă cu un an şi, după îndelungi contestări ale procedurii şi ale atribuirii, abia acum a fost semnat contractul în valoare de 183.698.974 lei (39.934.559 euro) fără TVA.
Cei de la STS susţin că, în termen de doi ani, în 40 de judeţe vor fi modernizate infrastructurile hardware şi software, fapt care va permite gestionarea mai eficientă a situaţiilor de urgenţă şi va duce la intervenţii mai rapide şi mai eficiente prin crearea de capabilităţi de recepţionare a apelurilor de urgenţă şi a informaţiilor de localizare asociate, care prezintă un grad de acurateţe mai mare şi care asigură localizarea mai precisă a apelanţilor aflaţi într-o situaţie de urgenţă.
Anunţul STS vine la trei săptămâni după declanşarea cazului Caracal, unde, din primele cercetări efectuate, reiese că Alexandra Măceşanu şi Luiza Melencu au fost ucise de Gheorghe Dincă. În cazul Alexandrei, apelul repetat la 112 s-a soldat cu localizarea abia după 13 ore a locului în care aceasta a fost ucisă.
Investiţia majoră făcută prin noul contract arată dezastrul în care se găseşte STS şi serviciul 112. Dezastru pe care nicio autoritate publică nu vrea să îl recunoască, nici măcar secretarul de stat Raed Arafat.
Dimensiunea haosului din sistemul 112 reiese din datele oferite de către STS în urma unei solicitări de informaţii din partea Ziarului BURSA.
Din răspunsurile oferite de STS reiese că a fost nevoie de cinci ani pentru ca STS să introducă aplicaţia Apel 112, destinată smartphone-urilor. Cinci ani calculaţi de la tragedia aviatică din Munţii Apuseni, unde, la 20 ianuarie 2014, şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion, ultima din cauza hipotermiei, generată de faptul că autorităţile statului au fost incapabile să localizeze exact locul tragediei, în urma apelurilor telefonice repetate la 112 efectuate de medicul Radu Zamfir.
Conform răspunsului trimis către Ziarul BURSA, cei de la STS susţin că primele demersuri pentru îmbunătăţirea informaţiei de localizare a apelantului datează de la începutul anului 2014 (n.r. - după tragedia din Munţii Apuseni), când angajaţii serviciului au participat la un grup de lucru, împreună cu reprezentanţi ai ANCOM, MAI, IGSU şi ai operatorilor de telefonie mobilă, pentru identificarea unor metode mai precise de localizare a apelurilor de urgenţă.
• Cinci ani "încununaţi" de eşecul de la Caracal
Lucrările acelui grup s-au desfăşurat pe tot parcursul anului 2014, iar STS ne spune că, în următorul an, a demarat activităţi de documentare în domeniul dezvoltării aplicaţiilor mobile pentru terminalele inteligente. Apoi, în anul 2016, au avut loc o serie de discuţii cu autoritatea de reglementare ANCOM, pentru emiterea unei decizii, prin care să permită utilizarea şi a altor tipuri de informaţie de localizare, suplimentar faţă de aceea de tip Cell ID-Sector ID reglementată prin Decizia nr. 1023/2008. Iar ANCOM a emis Decizia nr.1170 abia în decembrie 2016, prin care a completat şi modificat decizia din anul 2008.
La începutul anului 2017, STS a demarat activităţile specifice de implementare a acestei decizii şi a avut întâlniri de lucru cu operatorii de telefonie mobilă. În iulie 2017, STS a informat ANCOM că a iniţiat discuţii cu operatorii de telefonie mobilă privind o posibilă implementare a tehnologiei Advanced Mobile Location (AML).
În răspunsul trimis redacţiei noastre, cei de la STS arată că abia la începutul anului 2018, în urma unor şedinţe tehnice cu ANCOM şi a unor discuţii ulterioare purtate cu operatori de telefonie mobilă, pe problematica îmbunătăţirii localizării apelurilor de urgenţă, s-a concluzionat că cea mai fezabilă soluţie de îmbunătăţire a localizării apelurilor de urgenţă este implementarea AML. În perioada următoare s-au realizat activităţi tehnice de documentare şi implementare în regim de test a soluţiei de localizare AML. La jumătatea anului 2018, STS a implementat platforma pilot de preluare şi procesare a informaţiilor de localizare în format AML, în vederea testării funcţionalităţilor de furnizare a coordonatelor geografice ale terminalului telefonic al apelantului de către operatorii de telefonie mobilă.
Primele teste privind transmiterea către SNUAU a coordonatelor geografice în format AML de către operatorii de telefonie mobilă, la iniţierea unui apel de urgenţă au fost efectuate abia la începutul toamnei anului trecut.
În paralel cu pregătirea implementării soluţiei de localizare AML, STS a finalizat implementarea a două metode alternative de localizare mai precisă (de ordinul metrilor sau a zecilor de metri) a apelantului. Este vorba despre HTML 5 Geolocation şi aplicaţia pentru telefoane mobile cu sistem de operare Android/iOS, Apel 112, care au permis începând cu anul 2019, colectarea unei informaţii mai precise de localizare, de pe terminalele de tip smartphone compatibile cu aceste tehnologii, pe timpul gestionării apelului de urgenţă, transmiterea acesteia către SNUAU şi afişarea acesteia în aplicaţiile 112 şi GIS.
De la accidentul aviatic din Munţii Apuseni şi până în momentul lansării celor două aplicaţii au trecut 5 ani. Cinci ani, în care, din datele furnizate de STS mai sus, reiese că autorităţile statului au bâjbâit. Sau, după cum spun ele, au analizat, s-au documentat, au emis decizii, au implementat, au testat şi într-un final au lansat două aplicaţii.
Aplicaţii care nu au fost utile în cazul apelurilor pe care Alexandra Măceşanu le-a făcut la 112, din Caracal. La aceasta s-a adăugat şi faptul că sistemul Advanced Mobile Location (AML) nu este încă implementat, deşi STS şi celelalte autorităţi ale statului lucrează la el de peste cinci ani.
• Localizare imposibilă în multe din satele ţării
În privinţa localizării actuale, din datele pe care ni le-au furnizat cei de la STS, situaţia este tragică în oraşele mici şi în peste jumătate din satele din ţara noastră, deoarece determinarea coordonatelor apelantului este făcută prin sistemul 2G şi prin Platforma HW-SW care deserveşte cea mai importantă componentă a Sistemului 112, aplicaţia voce-date de la nivelul a 40 judeţe. Această platformă a rămas neschimbată (cu excepţia judeţului Ilfov şi municipiului Bucureşti) de la operaţionalizarea sistemului în anul 2005, modernizarea ei urmând a fi făcută prin contractul semnat de STS zilele trecute. Principalele probleme pentru administratorul serviciului 112, în ultimii ani, au fost generate de "starea avansată de uzură fizică a echipamentelor hardware care funcţionează neîntrerupt de 15 ani, la nivelul a 40 de judeţe, care, chiar dacă nu au afectat continuitatea serviciului, au necesitat eforturi considerabile pentru a fi înlocuite sau repuse în funcţiune, întrucât nu se mai fabrică de câţiva ani echipamente compatibile cu platforma software implementată în anul 2004, bazată pe Windows XP", conform răspunsului transmis către Ziarul BURSA.
Potrivit STS, precizia de localizare în zona urbană sau rurală, în acest moment, depinde de densitatea staţiilor de bază ale operatorilor de telefonie mobilă din aceste zone, dar şi de dinamica acoperirii radio în cadrul acestor reţele. Astfel, "localizarea poate varia de la zeci de metri în cazul picocelulelor din zonele urbane intens populate, la 30 de kilometri în cazul celulelor 2G din zonele rurale". Dinamica reţelei poate determina ca la două sau mai multe apeluri consecutive la numărul unic de urgenţă 112, din acelaşi loc, precizia localizării să fie diferită, întrucât, spre exemplu dacă prima staţie de bază care a preluat apelul are la momentul unui alt apel toate canalele de comunicaţie ocupate, acesta va fi preluat de o altă celulă cu acoperire în zonă, cu caracteristici radio (arie de acoperire) diferite.
Cu alte cuvinte, în aproape 6000 de sate din cele 13.000 câte există în România, localizarea unei victime, pe baza celulelor 2G este aproape imposibil de realizat în actualele condiţii de tehnică şi software incluse în sistemul 112. Nu mai vorbim despre satele din zona de munte, cum ar fi cele limitrofe comunei Densuş din judeţul Hunedoara (Criva, Poieni, Stei, Rachiţova), care au parţial semnal 2G sau despre cătunele unde nu există niciun semnal pentru telefonia mobilă ori despre localităţile aflate în văi, pe malurile unor râuri.
Aşa că tragedia din Munţii Apuseni şi cea de la Caracal sunt oricând repetabile până când STS şi sistemul 112 vor reuşi să realizeze localizarea efectivă a apelantului ce are nevoie de ajutor.
Pănă atunci, autorităţile statului au constituit un nou grup de lucru - numit comitet interministerial - sub conducerea aceluiaşi Raed Arafat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.08.2019, 08:31)
Bâlbâiala poliției și justiției din Olt nu e de dată recentă și e departe de a fi doar simplă neglijență. Polițiștii și magistrații sunt amestecați cu interlopii în afaceri, exista legături de rudenie și complicități mai mult decât suspecte. Digi24 a obţinut confirmarea că în Olt există legături periculoase între politicieni, poliţişti și infractori. O dată pe lună făceau chefuri la fosta cabana de vânătoare a lui Nicolae Ceauşescu. Nu se fereau de nimeni.
Legăturile sunt confirmate de oameni care au informații din interior.
Remus Rădoi, om de afaceri: Aceste legături sunt numai între grupări şi poliţie pentru ca dosarele să fie soluţionate cât mai blândă. Bănuiala mea este că poliţie, DIICOT, procuratură şi uneori se ajungea până la instanţă. Nu văd cum să scapi cu o pedeapsă blândă sau aproape deloc.
În Caracal, toți cei care contează funcționează în sitemul o mână spală pe cealaltă.
Carla Tănasie, jurnalist Digi24: Chefurile aveau loc în pădurea Reşca, la fosta cabană de vânătoare a lui Nicolae Ceauşescu. Este o cabană ferită de ochii lumii, un loc perfect pentru întâlnirile dintre politicieni şi poliţişti.
Unul dintre lăutarii care erau chemaţi să cânte la chefurile mai marilor povestește cum se întâmplau lucrurile.
Lăutar: Vă daţi seama că periodic. În funcţie de cerinţe. Am fost de foarte multe ori.
Reporter: Acolo?
Lăutar: Da, la cabană.
Reporter: Cu domnul Mirea şi domnul Ciocan, nu vorbim de altele...
Lăutar: Da, da, da, da. Da, păi trebuia să mai fie, dar mă rog. E tot valul ăsta care s-a creat acum şi...
Ultimul chef la cabana din pădurea Reşca a avut loc în urmă cu o lună şi jumătate. Aceste petreceri erau organizate chiar de fostul şef al Poliției Caracal, Nicolae Mirea.
Nicolae Mirea, fostul șef al Poliției Caracal: Sunt pensionar, am terminat, mulțumesc!
Reporter: Mai rămâneți puțin, vă rog! Este adevărat că se organizau...?
Nicolae Mirea: Nu știu nimic, nu mai știu nimic, nu mai vreau să aud nimic, am terminat tot!
Unul dintre invitaţii permanenţi ai petrecerilor era deputatul PSD, Dan Ciocan, un om cu multă influenţă şi multe proprietăţi în Olt. Echipa Digi24 l-a căutat pe Dan Ciocan la ferma sa din localitatea Rotunda.
Reporter: Deci este domnul Ciocan aici sau nu?
Bărbat: Nu este. Cine v-a spus că e aici?
Carla Tănasie, jurnalist Digi24: Ferma Rotunda, ferma familiei Ciocan, se află la 14 kilometri de Caracal. Sunt aici terenuri imense, este și sediul societății Dancor, societatea de construcții a familiei Ciocan, care știm că a avut contracte și cu Tel Drum. Deputatul Dan Ciocan nu are terenuri însă numai în această zonă, ci în mai multe localități din județul Olt. Potrivit declarației sale de avere este vorba de zeci de hectare.
În timp ce poliţiştii, politicienii și clanurile interlope stăteau la aceeaşi masă, în Olt, fetele erau luate de pe stradă și vândute traficanților de carne vie.
Victimă a unei rețele de carne vie: Că ieșeam, că făceam, că... Și eu eram într-o depresie maximă și plângeam în fiecare zi. Și mi se întâmplase și faza că eram gravidă și era normal. Adică aveam voie să vorbesc doar cu prietenii lui, cu prietenii mei sau prietenele mele, nu. Mi-a luat buletinul, că „nu pleci nicăieri”.
Dosarele stau în fișetele DIICOT cu anii sau se pierd prin instanțe. De condamnări nu poate fi vorba deocamdată.
1.1. Ciocan (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de George Marinescu în data de 14.08.2019, 11:01)
Una dintre firmele familiei Ciocan a construit ferma de porci de la Vișina, care aparține lui Paul Stănescu. Așa că omul are spate: fostul vicepremier al României, șeful PSD Olt.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.08.2019, 13:33)
Da, este un partid dupa "chipul si asemanarea sefului" - Dragnea.
Seful s-a schimbat, dar partidul ba. Ramane de vazut ce va fi dupa ce Dancila isi va consolida puterea. Partea buna este ca a marginalizat clica lui Dragnea.
Partea rea in politica noastra este ca si celelalte partide sunt populate de infractori si incompetenti.
Partea buna este ca americanii au tot mai putini prieteni in regiune asa incat importanta noastra creste si implicit interesul lor pentru stabilitatea interna de aici.
Partea proasta este ca il au pe Donald.
Partea proasta este ca mizeria si incompetenta din politica s-au propagat masiv si in aparatul bugetar.
Partea buna este ca maine va fi o alta zi si ca exista si oameni de caracter in tara asta dispusi sa lupte (precum autorul articolului).
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.08.2019, 15:16)
partea buna e ca donald va pleca dupa terminarea mandatului.partea proasta e ca poate veni unul mai rau ca el.
1.4. Donald nu va pleca (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.08.2019, 22:14)
Donald nu va pleca, pentru ca va mai castiga un mandat. Middle class il voteaza in bloc.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.08.2019, 12:47)
Deci, cauza "balbaielilor" este data mai mult de existenta si functionarea rețelelor, nu (neaparat) de lipsurile structurilor de detectare.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.08.2019, 15:57)
ba va pleca dupa al doilea mandat.
2. Felicitari pentru titlu!
(mesaj trimis de Biz în data de 14.08.2019, 10:11)
Cred ca este cel mai bun titlu de presa pe care l-am vazut in Romania in ultimii ani. Si asta la un articol de presa care nu e patetic sau senzationalist. Memorabil. Bravo!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de George Marinescu în data de 14.08.2019, 11:02)
Mulțumim.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.08.2019, 15:45)
Da, e un titlu perfect, si metaforic si la propriu.
3. fără titlu
(mesaj trimis de kutawa în data de 14.08.2019, 11:47)
Am înțeles. Există probleme majore în sistemul 112. Presupunând că vor fi rezolvate, existența clanurilor mafiote va dispare? Influența acestora asupra indivizilor implicați în politică va rămâne doar amintire?
3.1. O altă poveste (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de George Marinescu în data de 14.08.2019, 12:28)
Despre clanurile mafiote și protecția lor politică va urma o altă poveste, săptămâna viitoare, când Ziarul BURSA va reapare în ediția print, după vacanța de Sfânta Maria.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.08.2019, 15:57)
Ok, mulțumesc pt. răspuns, sper să găsesc ediția print la chioșcul de ziare! Toate cele bune!
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.08.2019, 12:51)
Vezi 1.5
4. # STS = VRĂJALA BANILOR!!!
(mesaj trimis de anonim în data de 14.08.2019, 12:11)
MURĂ-N GURĂ : TELEMETRIA- RADIOGONIOMETRIE
A - GEOLOCAREA O DĂ VODAFONE, ORANGE etc....
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de George Marinescu în data de 14.08.2019, 12:30)
STS se folosește de celulele și picocelulele operatorilor din telefonia mobilă pentru a face localizarea. Numai că o face prost in micile orașe și chiar execrabil în mediul rural.
5. Caraca(l)tita potailor
(mesaj trimis de Un guru în data de 14.08.2019, 12:34)
Problema intarzierii enorme a implementarii AML este o neglijenta grava a celor responsabili si ar trebui sa-i vedem platind pe toti cei vinovati .Asta daca traim intr-un stat de drept.Fraternizarea intre unii oameni ai legii , politicieni si infractori in retele de criminalitate organizata ar trebui pedepsita ca atentat la siguranta nationala pt ca una e sa fraternizeze nea Gica de la scularie cu infractorii si alta niste potai inumane care nu inteleg ca sunt platiti sa protejeze populatia nu sa o distruga .Pedepse cu inchisoare pe viata si confiscari extinse ar face numarul potailor sa scada simtitor.
6. 112
(mesaj trimis de anonim în data de 14.08.2019, 15:33)
Pe SAMSUNG la întrare apare BUTONUL 112 : ca ÎNCEPĂTOR îl poți lovi din greșeală, trebuie desființat, pt. Că 112=0 (la SOS=RACHETĂ)....
7. Oare STS sa fie... Singur pe lume?
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 14.08.2019, 15:51)
Ce manipulari, ce dezastru!
1. In caz ca Alexandra este moarta, fereasca Dumnezeu!, nu putem sa nu constatam ca putea sa fie salvata doar daca apelul la 112 era localizat de STS, de operatori, de bunul Dumnezeu. Deci cauza imediata a eventualei morti a Alexandrei este ca apelul la 112 n-a putut fi localizat cu precizie din imaginea transmisa de STS la Politie si Politia n-a avut posibilitatea sa intervina in timp util, adica in timp ce Alexandra se presupune ca ar fi fost inca in viata.
Inca din anul 2014, tragedia din Apuseni a dovedit ca nelocalizare apelurilor la 112 este o crima, adica are efecte mortale.
Intrebarea care se pune si caruia trebuie sa i se dea un raspuns este cine se face vinovat de acesta crima. Pina acum n-au fost stabiliti vinovatii: Guvernul Ponta, Guvernul Ciolos, alte trei guverne PSD + doua parlamente +... Si aflam ca aceasta localizare costa sub 1 mil de euro! Ce bataie de joc. Ei, po.rci care au ocupat postul de prim ministru + restul sunt adevaratii vinovati, sunt ucigasii Alexandrei.
2. Si partea mediei care sustine ca "monstrul din Caracal" n-are legatura cu nici o retea, cind acest lucru este f posibil - dovada fiind modul de-a dreptul scandalos si derutant in care au actionat procurori, judecatori, politisti la inceputul anchetei, doar asaltul nimicitor condus de grupul infractional Dragnea-Tariceanu (Parlament, Guvern, CCR) si o parte a mediei asupra Justitiei putind fi acceptat ca o eventuala explicatie atenuanta -, se face vinovata de aceeasi manipulare.
Tara este plina de retele, romancele sunt pe podium in domeniu, si uite ce minune, nimanui nu trebuie sa-i treaca prin minte ca "monstrul" poate avea legatura cu vreuna.
Pina la proba contrarie orice posibilitate trebuie cecetata!
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de MAKE în data de 14.08.2019, 16:32)
In opinia mea, este posibil ca persoanele de la 112 care, dupa apelul victimei, au dat telefon la numarul de la care victima a sunat, (conform celor povestite in mass media, au sunat de noua ori inapoi), au facut-o cu scopul explicit sa-l previna pe agresor.
Functionarii de la 112 au dat telefon acolo, dupa ce victima a spus "Vine, vine, vine!"
Agresorul a afirmat ca si-a ucis victima pentru ca a apelat la 112.
De unde a stiut ca victima a apelat 112?
Nu cumva chiar de la 112?
Dupa cum spui, "Pina la proba contrarie, orice posibilitate trebuie cercetata!"
Cind cineva fura si minte, de ce ne-am mai mira ca si violeaza, bate si ucide?
Ma refer la autoritati, de la politisti si medici, pina la guvernanti si politicieni.
7.2. Lucrurile nu se leaga, logic (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 14.08.2019, 21:21)
Cind victima spunea "Vine, vine, vine!" se pare ca "monstrul" se plimba "aiurea", prin Craiova sau prin Caracal.
Este clar ca oriunde s-ar fi aflat "monstrul", daca apelul lui 112 continea locatia si Politia ajungea la locul faptei, in minute!, fapt posibil si salvarea era probabil posibila.
Vinovati de aceasta crima, alaturi de autor, daca a fost crima, si se pare ca a fost, sunt fara dor si poate acei care au lasat localizarea apelului la voia intimplarii, desi bani cheltuiti pe aceasta tema au fost enorm de multi, spun "au fost enorm de multi" ca sa nu folosesc un termen "obscen".
Nu se poate ca prim ministrii, ministrii si alti factori de raspundere, sub conducerea carora sau facut marile jafuri si crime, sa scape nevinovati.
De ce societatea ar accepta asa ceva?
Toti porcii astia, pe care i-am ales sau numit, pentru ororile pe care le-au patronat sau trecut cu vederea trebuie sa ajunga unde le este locul, la inchisoare. Sa fie invatatuira de minte! Altfel cum facem o societate sanatoasa?
7.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.2)
(mesaj trimis de MAKE în data de 14.08.2019, 22:32)
Posibil sa fi avut complici in executie.
7.4. Prostie (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 15.08.2019, 14:16)
"conform celor povestite in mass media, au sunat de noua ori inapoi"
Ca au fcut-o ca sa-l previna pe agresor sau ca sa obtina informatii suplimentare, prostia facuta este mai mare decit oricare dintre cele intilnite in bancurile cu prosti sau... militieni.
8. # ÎNTRE 11 ȘI 12
(mesaj trimis de anonim în data de 14.08.2019, 20:59)
STATUL N-A FUNCȚIONAT CU PRECIZIE CUANTICĂ!!!
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.08.2019, 11:16)
Incercati sa VENITI CU NOUTATI domnilor,toate cele expuse se cunosc ; de pilda -daca cunoasteti- vorbiti despre lipsa crasa de comunicare intre DIICOT, procuratura si politiei in anchetarea criminalului.
Vorbiti despre necesitatea indrumarii din partea FBI.
Dezvoltati subiectul traficului international de carne vie, retelele de prostitutie, crima organizata a jnapanilor ce au ajuns si in Mexic ; dar nu cu copy-paste de la Tolontan ori Sorina Matei ci doar daca aveti CEVA IN PLUS SI SEMNIFICATIV !
9.1. Idei depasite demult (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.08.2019, 13:08)
Toate astea despre care spui ca sunt NOUTATI, sunt fumate demult si ar reprezenta un MINUS SEMNIFICATIV!
9.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.08.2019, 08:59)
Dar de ce nu-ti convine sa vorbim despre problemele vechi nerezolvate si de vinovatii nepedepsiti? Vrei sa nu se reia discutia mai Bogdan Chireac? Mai Sebastian Ghita!
10. # ÎNTRE 11 ȘI 12
(mesaj trimis de anonim în data de 15.08.2019, 14:13)
1la 0 pt. STATUL MAFIOT : ACTORII AU LUCRAT DUPĂ ALGORITM PRESTABILIT ; AU BULVERSAT TOT SĂ NU SE LEGE NIMIC ; FATA S-A EVAPORATTTTTTTT!!!!!! UNDE EEEE????????
11. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.08.2019, 17:29)
Cred ca politistii si anchetatorii sunt clienti ai lui Dinca.