În primele 9 luni din acest an, Allianz-Ţiriac (AZT) a înregistrat un volum al veniturilor din prime la nivel agregat (asigurări generale şi asigurări de viaţă & sănătate) de peste 906 milioane lei, în creştere cu aproximativ 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit unui comunicat de presă, trimis Redacţiei.
În acelaşi interval, despăgubirile plătite de companie s-au ridicat la o valoare de aproximativ 375 milioane de lei, în timp ce obligaţiile de plată înregistrate sub formă de rezerve de daună la 30 septembrie anul curent (a.c.) se cifrau la 328 milioane de lei.
Profitul operaţional consolidat din activitatea de asigurări a ajuns, la finele primelor nouă luni, la 70 milioane lei, cu peste 15 milioane de lei mai mult faţă de acelaşi interval din 2015.
Rata de solvabilitate, conform Solvency II, la finele lunii septembrie, se situa la nivel agregat (asigurări generale şi asigurări de viaţă) la 1.51, în timp ce lichiditatea la sfârşitul lunii septembrie pentru asigurările generale se situa la 3.60, iar pentru activitatea de asigurări de viaţă la 6.34.
La jumătatea anului curent, Allianz-Ţiriac înregistra o scădere a numărului de reclamaţii cu circa 29%, faţă de acelaşi interval al anului trecut.
La nivelul asigurărilor generale, valoarea veniturilor a ajuns, la finele primelor nouă luni ale anului, la 817 milioane lei, înregistrând o creştere de aproape 18% faţă de perioada corespondentă a anului trecut (694 milioane lei 9M 2015). Avansul subscrierilor a fost susţinut atât de segmentul asigurărilor auto (+19%), cât şi de evoluţia afacerilor non-auto (+14%).
Asigurările auto au generat venituri în primele nouă luni ale anului de 576,5 milioane lei, susţinute de creşterea accelerată a vânzărilor de poliţe RCA.
Valoarea despăgubirilor plătite terţilor păgubiţi în baza poliţelor RCA emise de Allianz-Ţiriac Asigurări au depăşit 123 milioane de lei în primele nouă luni din 2016, cu aproape 22 milioane lei mai mult faţă de anul trecut.
În acelaşi timp, obligaţiile de plată aferente aceleiaşi linii de business, înregistrate sub formă de rezerve de daună se situau, la 30 septembrie a.c. la peste 163 milioane de lei.
"În topul celor mai mari despăgubiri achitate de Allianz-Ţiriac în 2016, primele 3 poziţii sunt ocupate de indemnizaţii acordate în baza poliţelor RCA: este vorba de peste 7 milioane lei, 1,4 şi respectiv 1,2 milioane de lei indemnizaţii acordate ca urmare a unor accidente în trafic produse în România sau în străinătate", se arată în comunicat.
În ceea ce priveşte activitatea de asigurări non-auto, subscrierile au atins, la finele lunii septembrie, o valoare de 241 milioane lei, faţă de 212 milioane lei cu un an în urmă (9M 2015).
"Linia de asigurări vedetă continuă să fie linia asigurărilor private de sănătate dedicate persoanelor fizice şi juridice, Allianz-Ţiriac înregistrând o creştere de peste 50% în primele nouă luni ale anului curent", se mai arată în comunicat.
De asemenea, faţă de anul trecut, numărul clienţilor care au încheiat o asigurare privată de sănătate în nume personal sau prin intermediul angajatorului a crescut cu peste 70%.
De la începutul anului şi până la finele lunii septembrie, clienţii Allianz-Ţiriac au efectuat peste 74.000 de accesări ale serviciilor medicale în baza asigurărilor private de sănătate, beneficiind astfel de peste 250.000 de servicii medicale.
Allianz-Ţiriac a plătit clinicilor partenere şi nepartenere peste 14 milioane de lei, în contul serviciilor prestate de acestea clienţilor beneficiari ai poliţelor de asigurări de sănătate.
Reţeaua de parteneri medicali a Allianz-Ţiriac, la care clienţii companiei pot apela în toată ţara, a ajuns la 245 contracte şi 696 puncte de furnizare de servicii medicale, cu peste 20 de contracte, respectiv 35 puncte de lucru mai multe decât la finele anului trecut.
În egală măsură, subscrierile din asigurările de bunuri şi proprietăţi au urcat până la 136 milioane de lei, evidenţiind o creştere de aproape 7%.
Cele mai multe solicitări de despăgubire au avut ca şi cauze daune provocate de inundaţii de la apa de conductă sau avarii accidentale la instalaţii.
Dintre cele aproximativ 4800 de dosare de daune deschise de către clienţii AZT pentru daune produse la clădiri şi conţinutul acestora, circa 90% au fost închise într-un termen mediu de 13 zile, 48% dintre acestea fiind închise în maximum 7 zile.
"Majoritatea clienţilor care au apelat la Clauză privind asistenţa tehnică de urgenţă la domiciliu (ATU), au primit despăgubirea de maximum 150 euro, prevăzută în contract, în aceeaşi zi în care au făcut notificarea", precizează comunicatul.
Vânzările de poliţe de asigurări de viaţă au înregistrat, de asemenea, o creştere de 9,2 procente, până la 89,3 milioane lei, cu 7,5 milioane mai mult faţă de primele nouă luni ale anului trecut.
Asigurările de tip unit-linked (cu componentă investiţională) deţin o pondere de aproape 45% din totalul vânzărilor de asigurări de viaţă, în timp ce asigurările tradiţionale - individuale şi de grup - au contribuit cu restul de 55%.
Poliţele de grup au înregistrat o creştere de aproape 2 milioane lei faţă de anul precedent.
La nivelul acestui segment, în primele nouă luni ale anului, au fost plătite indemnizaţii ce însumează aproape 16 milioane lei, jumătate dintre aceste plăţi făcându-se în contul poliţelor de grup încheiate de angajatori în beneficiul angajaţilor.
Valoarea totală a conturilor clienţilor aflate în administrarea companiei se ridică, la finele lunii septembrie 2016, la suma de 374,8 milioane lei, conform sursei citate.