LA ANIVERSAREA A 72 DE ANI DE LA BOMBARDAMENTELE DE LA NAGASAKI: Primarul Nagasaki cere Japoniei să se alăture tratatului vizând interdicţia nucleară

Cristina Radu
Internaţional / 9 august 2017

Tomihisa Taue (Sursa foto: Wikipedia)

Tomihisa Taue (Sursa foto: Wikipedia)

Odată cu marcarea celei de-a 72-a aniversare a bombardamentului atomic al SUA, primarul Nagasaki, Tomihisa Taue, a cerut azi guvernului japonez să se alăture unui tratat recent adoptat, care interzice armele nucleare, potrivit the Japan Times.

Apelul primarului Nagasaki de includere a Japoniei în tratatul adoptat de 122 de membri ai ONU în iulie, a urmat apelului făcut duminică de primarul Hiroshima cu scopul ca guvernul să "depăşească decalajul" dintre statele nucleare şi cele nenucleare pentru a determina interzicerea armelor nucleare, conform sursei.

În declaraţia anuală de pace de la Nagasaki, în cadrul ceremoniei memoriale, Taue a numit poziţia guvernului "incomprehensibilă" şi a cerut Japoniei să adere la tratat, împreună cu alte state cu arme nucleare aflate sub umbrela nucleară a SUA.

Taue a zis:"Poziţia guvernului de a nu participa nici măcar la negocierile diplomatice pentru Tratatul de interzicere a armelor nucleare este destul de incomprehensibil pentru cei dintre noi care trăiesc în oraşele care au suferit bombardamente atomice". El a spus: "Ca singura ţară din lume care a suferit bombardamente atomice în timpul războiului, îndemn guvernul japonez să reconsidere politica de a se baza pe umbrela nucleară şi să adere la tratatul de interzicere nucleară cât mai curând posibil".

Primarul Nagasaki a cerut guvernului să afirme în faţa lumii angajamentul său faţă de ethosul pacifist al Constituţiei Japoniei, care renunţă ferm la război. Cererea vine în contextul în care Partidul Liberal Democrat al primului-ministru Shinzo Abe încearcă să propună în mod oficial un amendament constituţional, potrivit agenţiei de ştiri.

Prim-ministrul a evitat orice menţiune explicită a tratatului în discursul său de la ceremonie, la fel ca şi duminică la Hiroshima. Acesta a subliniat însă faptul că statele armelor nucleare şi statele nenucleare trebuie să se fie pregătite dacă eforturile de abolire nucleară urmează să aibă succes: "Japonia este determinată să conducă comunitatea internaţională...continuând să apeleze ambele părţi".

În ceremonia de la Hiroshima de duminică, pentru a comemora bombardarea atomică, primarul Kazumi Matsui a încetat să ceară aderarea Japoniei la tratat. Acesta a cerut însă guvernului să facă "tot ce este în puterea sa pentru a reduce decalajul dintre armele nucleare şi statele cu arme nucleare, facilitând ratificarea".

Subsecretarul general al SUA şi înaltul reprezentant pentru afacerile de dezarmare, Izumi Nakamitsu, a citit un mesaj pentru Nagasaki, în numele secretarului general al ONU, Antonio Guterres. Acesta din urmă a remarcat "diferenţele în creştere dintre ţări referitoare la modul în care poate să se realizeze eliminarea armelor nucleare".

El a transmis în cadrul mesajului: "Sper că adoptarea Tratatului de interzicere a armelor nucleare în iulie va da un impuls reînnoit pentru a ne atinge scopul comun".

Reprezentanţi a circa 60 de naţiuni şi Uniunea Europeană au participat la ceremonie, inclusiv toate cele cinci puteri nucleare recunoscute: Marea Britanie, China, Franţa, Rusia şi Statele Unite precum şi statul Israel cu armele nucleare nedeclarate.

O bombă cu plutoniu, numită "Fat Man", a fost aruncată peste Nagasaki de un bombardier american pe 9 august 1945, la trei zile după ce SUA au scos prima bombă atomică la Hiroshima care a explodat la o altitudine de 500 m la 11:02 a.m.

Japonia s-a predat la 6 zile după bombardarea Nagasaki, terminând al doilea război mondial. Circa 74.000 de persoane au murit din cauza bombardamentului de la Nagasaki până la sfârşitul anului.În Hiroshima, circa 140.000 de oameni au fost ucişi.

Supravieţuitorii bombardamentelor, numiţi hibakusha, au totalizat 164.621 în martie.

Astăzi, în Nagasaki, oamenii din Japonia şi din alte ţări au urcat pantele ce duc la Parcul Păcii, înfruntând o ploaie torenţială care a încetat înainte de ceremonie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb