La ASF ticăie bomba !

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 mai 2020

La ASF ticăie bomba !

Scandalul izbucnit în jurul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a escaladat, ajun­gând la cote maxime, în ultima perioadă. Protestele din sectorul asigurărilor, dar şi haosul din piaţa de capital vin pe fondul lipsei de supraveghre, apreciază cei implicaţi.

Atât consumatorii de servicii financiare, cât şi sindicaliştii şi patronatele din domeniu, transportatorii, brokerii de asigurări, constatatorii şi lichidatorii de daune, cu toţii s-au revoltat împotriva situaţiei, arătând cu degetul către ASF şi mai ales către modul în care este condusă această instituţie.

La Autoritatea de Supraveghere Financiară este o vraişte totală, lipsesc oamenii capabili, care să reglementeze piaţa şi să protejeze consumatorii, consideră jucătorii din sector, apreciind că la ASF se resimte acut lipsa unui preşedinte, iar problemele grave se acumulează constant, în special în domeniul asigurărilor şi pe piata de capital.

Sursele citate se tem, printre altele, că marii investitori din asigurări îşi vor retrage afacerile din ţara noastră, Autoritatea stând, astfel, pe un mare butoi cu pulbere, care, atunci când va exploda, va produce distrugeri mari, nu doar în industria asigurărilor.

Haosul din piaţa de asigurări şi reasigurări este din ce în ce mai mare de când a plecat Leonardo Badea din funcţia de preşedinte al ASF, spun jucătorii din domeniu, precizând că, în conducerea ASF, nu sunt puşi oameni care să supravegheze piaţa, ci persoane care vin în sprijinul asigurătorilor, nicidecum al consumatorilor care plătesc poliţă obligatorie prin lege. Dacă nu există conducător, nu îşi asumă nimeni responsabilitatea, conchid sursele citate.

În acest context, mai multe organizaţii care fac parte din Grupul Consultativ pentru Protecţia Consumatorilor de servicii financiare non-bancare, organizat pe lângă ASF, solicită, într-o scrisoare deschisă transmisă ieri Parlamentului, resetarea activităţii ASF, pornind chiar de la nivelul conducerii acesteia.

Organizaţiile semnatare, care reprezintă atât mediul de business, cât şi sindicatele, consumatorii şi profesioniştii independenţi a căror activitate intră în aria de reglementare a ASF, consideră că instituţia traversează o gravă criză de autoritate şi de leadership, care trebuie depăşită rapid, pentru ca activitatea pe toate cele trei pieţe reglementate şi supravegheate de către ASF (piaţa asigurărilor, piaţa de capital şi piaţa pensiilor private) să se îmbunătăţească substanţial, iar încrederea consumatorilor în diversele lor ipostaze (asiguraţi, investitori de retail, participanţi şi beneficiari de pensii private) să revină la un nivel care să susţină creşterea activităţii pe cele trei pieţe.

Organizaţiile semnatare îl susţin pentru şefia ASF pe senatorul PSD Daniel Cătălin Zamfir, cunoscut pentru promovarea mai multor legi în domeniul bancar. Sursele citate consideră că doar Daniel Zamfir "are un profil care, pe de o parte, este asemănător cu cel al fostului preşedinte ASF, Leonardo Badea, prin prisma experienţei parlamentare în ambele Camere ale Parlamentului, unde a deţinut poziţii de conducere în comisiile de specialitate, iar pe de altă parte a dovedit capacitatea de a dialoga şi de a ţine cont de interesele şi argumentele tuturor părţilor interesate (mediu de business, sindicate, asociaţii de consumatori, profesionişti independenţi etc.), ceea ce creează toate premisele unui mandat de succes la conducerea ASF".

Amintim că senatorul social-democrat şi-a depus candidatura pentru fotoliul de preşedinte al ASF în luna februarie a acestui an, după ce a fost propus de PSD pentru această funcţie.

Daniel Zamfir ne-a declarat, la acea vreme: "Mi-au propus mai de mult colegii de partid să candidez pentru funcţia de preşedinte al ASF, iar pe mine mă onorează această propunere a colegilor mei. Vom vedea ce se va decide în CEx".

Vineri, domnul Zamfir ne-a spus că decizia va fi luată în plenul reunit al celor două camere parlamentare, nefiind stabilită o dată pentru acest lucru. Domnia sa ne-a precizat că au mai avut loc discuţii pe subiect în Cex-ul partidului, la finalul lunii februarie, domnia sa fiind singurul candidat propus din partea PSD, dar că, în contextul măsurilor adoptate pe fondul pandemiei de Covid 19, cele două camere parlamentare nu s-au mai reunit, decizia cu privire la viitorul şef al ASF urmând să fie luată.

"Parlamentul va decide, în urmatoarele saptamâni, cine va fi şeful ASF", ne-a precizat senatorul.

Fiecare partid poate veni cu candidaţii săi şi, de asemenea, pe lista aspiranţilor la şefia ASF pot fi şi candidaţi independenţi, ne-a mai explicat Daniel Zamfir, subliniind că propunerea PNL este Nicu Marcu, vicepreşedinte al Curţii de Conturi. "Unii social-democraţi l-ar dori în fruntea Autorităţii de Supraveghere Financiară pe Ionuţ Mişa, fostul ministru de Finanţe", ne-a mai spus parlamentarul.

Fotoliul de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară a rămas vacant după ce fostul şef al ASF Leonardo Badea a fost numit în conducerea Băncii Naţionale a României (BNR), ca viceguvernator, mandat pe care şi l-a început în data de 11 octombrie 2019.

De atunci, diverse nume au început să apară în piaţă pentru ocuparea acestei funcţii, printre acestea numărându-se şi fostul ministru al Finanţelor Eugen Teodorovici.

De la plecarea lui Leonardo Badea la BNR, interimatul la şefia ASF este asigurat de Doina Dascălu, prim-vicepreşedinte al instituţiei.

În prezent, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) stă pe un butoi de publere, este de părere senatorul PSD Daniel Cătălin Zamfir.

În contextul scandalurilor care au loc în ultima perioadă, atât în domeniul asigurărilor, cât şi în piaţa de capital, parlamentarul ne-a declarat: "Este o nebunie ce se întâmplă acolo. Acestei instituţii îi lipseşte în mod clar un leadership. Deciziile ASF sunt mai degrabă în defavoarea consumatorilor, decât în favoarea lor, aşa cum ar fi normal. Hotărârile şi atitudinea ASF s-au poziţionat în mod vădit de partea companiilor de asigurări.

Pe piaţa de capital este un haos inimaginabil, în asigurări la fel, este scandal în toate domeniile pe care le supraveghează. Nu se poate ca o instituţie să fie măcinată în acest hal de scandaluri, să fie acuzată că nu îşi exercită rolul în sectoarele pe care le acoperă. Practic, această instituţie nu există".

"ASF - implicată în schimburi de replici tăioase şi în conflicte între actori ai mediului de business, intens reflectate în mass-media", subliniază scrisoarea citată

În ultima vreme, în special în contextul în care ASF a rămas fără preşedinte, printre altele, instituţia este implicată în schimburi de replici tăioase şi chiar în conflicte între diverşi actori ai mediului de business, intens reflectate în mass-media, subliniază semnatarii scrisorii citate.

Aceştia mai arată: "În zona asigurărilor, în special în ceea ce priveşte asigurarea de răspundere civilă, obligatorie prin lege, asistăm la o explozie a numărului de petiţii, majoritatea având la bază neplata în termen a despăgubirilor de către unele dintre societăţile de asigurare. Este vorba de o piaţă extrem de concentrată, în care două societăţi de asigurări deţin, împreună, 70% din piaţă şi în care sancţiunile aspre din partea ASF, care să descurajeze un comportament contravenient al societăţilor de asigurare, se lasă îndelung aşteptate.

În zona pieţei de capital, ultimele săptămâni au fost, de asemenea, ocupate de scandaluri în serie care vizează diferite grupuri de interese care se luptă pentru conducerea a două societăţi de investiţii financiare (SIF-uri), cu adunări generale ţinute în faţa sediului, cu numeroase contestări în justiţie, suspendări de la tranzacţionare şi chiar plângeri penale, numele instituţiei şi unul dintre conducătorii ASF aflându-se în prim-planul acestor scandaluri. Asta în timp ce milioane de acţionari persoane fizice ai celor două SIF-uri privesc cu stupoare la ceea ce se întâmplă, fără a primi niciun fel de explicaţii din partea celor care ar trebui să le protejeze interesele.

În zona pensiilor administrate privat, ASF fost absentă din dezbaterea publică în momentul în care a fost pusă în discuţie însăşi existenţa Pilonului II de pensii, administrate privat, deşi are ca obiectiv stabilit prin lege asigurarea unei funcţionari eficiente a sistemului de pensii private şi protejarea intereselor participanţilor şi ale beneficiarilor".

Documentul este semnat atât de reprezentanţi din mediul de business, cât şi de sindicate, consumatori şi profesionişti independenţi a căror activitate intră în sfera de reglementare a ASF: Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor şi Intereselor Consumatorilor (APCONS), Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), Asociaţia Constatatorilor şi Lichidatorilor de Daune din Evenimente Rutiere (ACLIDER), Asociaţia Profesioniştilor în Regularizarea Daunelor (APRD), Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Asociaţia Expert Auto Independent (EAI), Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci (FSAB) şi Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare (PRBAR).

Contactaţi de ziarul BURSA, cei mai mulţi dintre ei ne-au făcut cunoscute opiniile lor pe subiect, iar alţii nu au dorit să fie citaţi cu cele semnalate sau au refuzat să comenteze pe subiect.

Călin Rangu, preşedintele Grupului Consultativ de Dialog Permanent în domeniul protecţiei consumatorilor de servicii financiare nebancare, ne-a spus că scrisoarea deschisă transmisă Parlamentului este o acţiune separată a unora dintre membrii Grupului: "Ieri (n.r. alaltăieri) am avut întrunirea lunară, în care am discutat despre protecţia drepturilor şi intereselor investitorilor şi a asiguraţilor. Scrisoarea respectivă nu a făcut obiectul şedinţei şi nu a fost adusă la cunoştinţa membrilor grupului, înainte de publicarea în presă. Este o acţiune separată a semnatarilor, care se numără printre membrii grupului".

Menţionăm că Rangu este şi director al Direcţiei de Control şi Supraveghere Intermediari, Conduită şi Scheme de Garantare din cadrul ASF, precum şi preşedintele Institutului de Studii Financiare (ISF), al cărui membru fondator este Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Liberalii vor demisia conducerii ASF dacă raportul de activitate este respins

În timp ce piaţa aşteaptă ca Parlamentul să desemneze un şef la ASF, un proiect controversat pe tema conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară urmează să fie votat în plenul Senatului, după ce a trecut de Camera Deputaţilor. Este vorba despte o iniţiativă legislativă a liberalilor care prevede ca şefii ASF să fie demişi dacă raportul anual de activitate este respins. Senatorii din Comisia de buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital nu sunt de acord cu acest lucru, ei dând aviz negativ, zilele trecute, raportului întocmit pe marginea acestui proiect de lege.

Daniel Zamfir ne-a explicat: "A venit în urmă cu câteva luni acest proiect de lege de la PNL şi a trecut tacit de Camera Deputaţilor, odată cu celelalte iniţiative legislative, când a început criza. Textul proiectului spune că, dacă raportul anual de activitate al ASF este respins, atunci să fie demisă şi conducerea. Cu siguranţă proiectul a fost scris în ideea că, la anul, va fi o altă majoritate parlamentară, care va trebui să aibă posibilitatea să schimbe conducerea, în cazul în care aceasta va fi de la alt partid. Dar instituţiile noastre de control similare cu cele europene trebuie să aibă asigurată o stabilitate, nu poţi da jos conducerea dacă respingi raportul de activitate la o autoritate cum este ASF. Cum ar fi să fie aşa la toate instituţiile de control? Cu aceste instituţii nu te joci, trebuie să avem stabilitate!"

Daniel Zamfir ne-a mai spus că proiectul de lege va intra la vot în plenul Senatului, cel mai probabil săptămâna viitoare.

Opinia Cititorului ( 57 )

  1. "[...]La Autoritatea de Supraveghere Financiară este o vraişte totală, lipsesc oamenii capabili",...de unde oameni capabili? I-a dat "Profesorasul" valah pe toti afara ca sa faca loc. Sa angajeze turmele de partidiste in nadragi. A crapat organigrama ASF cu noii angajati din ultimii 2 ani. Unul mai capabil ca altul. Si plini de studii. Interesant ca nu se spune nimic in articole si scandalul ASF de consiliera focsaneanca a VP Piata de capital. De ce nu aduce "dansa" o solutie la scandal? Ca de aia e consiliera cu salariu enorm. Cum rezolva situatiile conflictuale la salonul biuty (beauty) asa sa faca si la ASF.

    1. societati romanesti... in ce instituţie nu avem oameni numiti politic!?

      ne revoltam doar cind nu suntem din grupul profitorilor....... 

    Ca să nu mai ticăie bomba la ASF, e nevoie de acțiunea urgentă a ASF de sancționare aspră, dar legală, a agresorilor din piață. Trebuie sancționați Fercală și Ciurezu pentru faptele lor primitive de baricadare a sediilor societăților și de încălcare a drepturilor acționarilor. Acești doi rebeli sunt cei care au luat cu asalt piața, ASF-ul și drepturile acționarilor! La acest asalt josnic s-au alăturat acum și alții care sunt interesați de influențarea nelegală a autorității pentru că, nu-i așa, orice metodă de influențare, chiar și prin articole de presiune, e una nelegală, similară șantajului și șpăgii seculare! Vedem toți cum se aruncă azi spre ASF tot felul de mizerii numite „bombe”, în care apar cuvinte goale, precum “leadershipu”, “criza”, “haosul”, “furtuna” în lipsa unor acuze concrete. Am fi putut fi de acord cu orice critică obiectivă adusă ASF-ului, una concretă, cu date exacte, cu norme nerespectate, cu ceva consistent, de luat în seamă. Ce vedem în schimb este un puhoi de lături aruncate de un cuib veninos care n-are nici un respect pentru lege, pentru bunul-simț sau pentru autoritate. În acest cuib ar trebui trimis un Little Boy, ca să-i ia la refec pe acești căpoși care se cred împărați într-o mahala ineptă și gălăgioasă. Așa că, dacă e să criticăm ASF-ul, atunci o putem face pentru ezitarea de a aplica sancțiunile necesare pentru încălcări evidente ale legislației și ale deciziilor ASF. Această ezitare, dacă mai ticăie mult, le va aduce funcționarilor din ASF propria decapitare sub rânjetul rebelilor care vor grohăi de plăcere.

    1. In cate procese este dat in judecata ASF?

      Ce crezi, reclamatiile acuza concret? 

      Oamenii astia care au semnat plangerea la Parlament contra ASF si care cer destituirea comisarilor ASF, au mii de alti oameni in spate - cine esti tu sa dispretuiesti multimea nemultumitilor, cu vorbe atat de necuviincioase? 

      Cum iti permiti sa numesti "santaj" articole de presa? 

      Din ce vagauna ai iesit, unde ai stat ascuns 30 de ani?

      Nu te mai gândi atât la spume, că nu ești la Bălăceanca! Și reflectează la ceea ce este scris în articol! Eu comentez despre conținutul articolului, nu despre ce a scris Fercală sau Ciurezu în altă parte! Și mai reflectează la cazul Dan Diaconescu - OTV. Poate că avem și azi situații similare! Să nu cumva să vezi iar spume la gură și să te exprimi necuviincios că vine salvarea!

      Stimata duduie, este cam a treia oara cind ma ameninti pe mine si ameninti ziarul BURSA.

      Faptul m-a pus pe ginduri si am inceput sa ma interesez cine ai putea fi. 

      Am constat ca esti una si aceeasi femeie care a semnat ample comentarii cu pseudonimul MI7, despre care am spus ca dovedeste o minte ingusta. 

      Aceeasi femeie predispusa pentru mahalagism, sub o vopsea superficiala de cultura. 

      In alta parte, am vazut ca cineva care pare sa te cunoasca, te-a numit total neceremonios, "baba" si te-a trimis sa vezi de "oasele tale batrine". 

      Cred ca stiu cine esti. 

      Ai lucrat pentru Adrian Nastase. 

      Ai lucrat in ASF, acum te plateste Lakis. 

      Ma cunosti personal.

      Sa-ti fie rusine, doamna! 

      Cu privire la expertiza ta pe piata de capital, minti. Ai fost sirguinciosa, ai incercat sa inveti, te-ai frecat prin institutii europene, si te-ai descurcat, cit de cit. Pricepere reala, ioc. Nu stii si nici nu o sa stii vreodata. Domeniul tau este maniupularea mediatica, dar nu excelezi nici in asta. Esti, totusi, transparenta.

      ...

      Este a doua oară (pe care am remarcat-o eu) când devoalati identitatea unui comentator, încălcând grav astfel propriul regulament. În plus, este evidentă starea dumneavoastră de iritare și jignire, pe care o constat cu regret. Speram să rămâneți același om onest, corect, iubitor de exprimare liberă pe care îl cunoaștem. De dragul tuturor principiilor pe care le promovați activ, vă rog să vă comportati ca un adevărat profesionist, și nu ca un om cu mize personale, părtinitor sau implicat. De asemenea, vă rog mult să vă reconsiderati și cenzurati comentariul de mai sus, în acord cu regulamentele proprii (în vigoare). Mulțumesc!

      Care e identitatea?

      Stare de jignire?

      Da, am eliminat comentariul de mai sus, in acord cu Regulamentul. 

      Să VĂ reconsiderati și să VĂ cenzurati comentariul. Păcat. Articolele dumneavoastră, urmate de schimbul de idei și opinii la care asistăm aici sunt neprețuite. E cumva a gift that keeps on giving. Îmi pare nespus de rău că înțelegeți să vă eliminați un partener de polemică în acest fel, utilizând "forța":). Sunt convins că îi faceți față cu brio doamnei "baba", MI7, domnului sau oricine ar fi cel/cea care comentează, nu este nevoie de radicalisme ca acestea (ștergerea comentariului, dezvăluirea identității). Lăsați-ne să ne bucurăm de conversație. Mai multă bucurie a cititorilor, mai multe click uri ale ziarului, nu-i așa?

      ...

      Ce numesti text polemic?

      Amenintarea ca trimite securitatea la ziarul BURSA? 

      Amenintarea ca ziarul BURSA, intrucit ataca autoritatea, trebuie tratat ca periclitind siguranta nationala? 

      Aprecierea ca "orice metodă de influențare, chiar și prin articole de presiune, e una nelegală, similară șantajului și șpăgii seculare! "? 

      Vrei sa-ti arat ce porcarii scrie doamna in comentariile eliminate? 

      Care e schimbul de idei si opinii, in cazul asta? 

      Un noian de insulte, minciuni si amenintari constituie un dialog de care sa va bucurati? 

      Ei bine, nu.  

      Eu sint cel care decide daca ghazduiesc mahalagisme sau nu.

      Si nu. 

      Nu este pentru prima data cand se dovedeste faptul ca autoritatea de supraveghere este lupul pus paznic la stana.Si nici nu pare sa fie ultima data, judecand dupa felul in care ca organizatii de tip mafiot isi permit sa ameninte, mai ales prin lacheii lor abjecti, pe oricine isi permite sa le observe si dezaprobe manevrele. Faptul ca asemenea organizatii se simt confortabil masluind majoritati, decizii, calculand voturi dupa bunul lor plac, samd, si punand in slujba perversitatii lor o adevarata masina de propaganda, violenta si obstinata in negarea realitatii, dovedeste ca fibra poporului acestuia a slabit periculos de mult, ca drojdiile delincventoide ale societatii au proliferat si au infiltrat toate nivelele statului, pandind in orice moment sa instaureze domnia arbitrarului si a sarlataniei, direct pe fata, fara urme de prefacatorie. Nu cred ca acest popor nu se va trezi pana la urma, ca nu va starpi ciumele care il otravesc de atata vreme, exacerbate de degenerarea morala indusa in timpul regimului comunist, care a prins radacini virulente si indaratnice pe aceste meleaguri, unde multi oameni blajini pot fi si chiar sunt furati si tinuti in saracie de vedetele clicii politico-economico-financiare, de talhari simandicosi, si de talhari semianalfabeti, care se succed la putere cu haitele lor mai mult sau mai putin vizibile, si care intotdeauna isi dau mana in spatele scenei, pe sub masa, fiind solidari in opera de jefuire a natiunii, in timp ce aparent isi disputa puterea ca adversari, punand in scena ,,panem et circense'', potlogarie veche de cand lumea, care iata, mai prinde si acum. Nu s- a opus nimeni atunci cand neocomunistii au pus in actiune tavalugul exploziei nerusinate a salariilor bugetare, care zdrobeste cu povara lui finantele tarii!

      Bine ati mai scris! Parca ati vorbit despre Fercala, Ciurezu si manevrele lor! Excelent! Felicitari!

      Da, si parca am vorbit si de ceilalti, mai putin simandicosi, care acum intra cu bocancii in scena.

      Nu am vazut sa fie dezvaluita identitatea(care inseamna precizarea numelui). Atunci cum de se simte identiatea violata? Sunt identitati care se violeaza si de la o boare de vant, dar nu le pasa catusi de putin de alte identitati!

    Verificati declaratiile de avere ale acestui personaj. In timp ce acest domn isi umfla buzunarele din birourile ASF, asiguratorilor le este permis sa calce in picioare Legea 132/2017, fara sa fie sanctionati. De ce ? Calin Mihai Rangu - directorul ASF, care se ocupa de protectia consumatorului, sau mai bine zis protectia asiguratorilor incaseaza in mod oficial 8000 euro pe luna !!! Despre ce vorbim ?

    1. Domne, daca salariul e atat de mare, nu e bine! Oare ce face pentru banii astia? Macar sa faca ordine in piata si sa sanctioneze abuzatorii si lacomi de bani necuveniti! Altfel, si el e printre aia care trebuie sanctionati!

    Articolul este aproape o copie a articolului de ieri despre „resetarea activității ASF”, cu mici schimbări de cuvinte în text ca să nu fie chiar identic. Dar ne-am prins, numai proștii nu se prind!

    Sunt rumegate același cuvinte din articolul de ieri, de unde rezultă campania sistematică și furibundă contra ASF bazată pe zero argumente. Părerea mea este că e o gravă criză deontologică cu milioane de investitori care nu sunt interesați de crizele unor vechi personaje din piața de capital, care se cred corifei cu ceafa groasă și limba prea veninoasă. 

    Alo, ASF-ule, vezi că există la vedere o complicitate anume, sancționabilă conform legii și ar cam fi momentul să acționezi contra celor care defăimează sistematic oameni și instituții cu zero argumente! 

    1. Vezi sa nu te umfle politia pe tine!

      Tu, cand citesti un comentariu inteligent, nu simti nici un pic de rusine, jena, sfiala, pentru prostia ta? De ce sa intervii tu, un limitat fara argumente, si sa spui "groh" sau "beee" sau "hehee" sau alte onomatopee, echivalente ale afirmatiei tale scrise?

      Parerea ta este nerumegata.

      Daca nu te-ai prins, ai de a face cu doua vehicule informationale pe site-ul BURSA: unul este cel online, cu stiri succesive, apropiate de momentul in care evenimentele au loc; altul este ziarul BURSA, care, acum, este "e-paper". 

      Rumeg-o! 

      Primul functioneaza si ca agentie de stiri pentru al doilea. 

      Rumeg-o! 

      N-am auzit in viata mea prostia ca Agerpres este concertat cu ziarele care preiau stirile de la el. 

      Rumeg-o si pe asta! 

      Dar, mai bine sfatuieste ASF-ul sa ne sanctioneze conform legii! 

      Poate te ia in serios...

      Hai, mai incearca! 

      Dar dumneavoastra chiar sunteti o baba ramolita cu reflexe de securista!

      Zero argumente contra ASF? Cum naiba se face ca la SIF 3 susține pe fata doua persoane care au probleme cu legea, incompatibiliatile si interdictiile iar la SIF 5 suspenda tranzactionarea pe motiv ca Dragoi care are ”consilier” pe Lakis, alt infractor, a tinut o AGA in strada ca sa dea afara 6 administratori ? Cum naiba zero argumente cand pe bursa sunt tot felul de pocnitori, zero barat, zero profit, zero tranzactii?

      Tu n-auzi ca e unsa cu nerusinare PSDista?

      Acești Drăkoi Lăkuiți, sunt infiltrați și în cercurile financiar-bancare, in zone care au pretentii de mare onorabilitate. Sunt clovnii de la varful aisbergului, sculele dispozitivelor de putere transpartinice. Dacă erau mai puțin, sau altceva, ar fi fost incarcerati cu promptitudine. Din pacate, aceste mafii invartosate, si din ce in ce mai nerusinate, vor produce orientarea electoratului catre oferte extremiste, in viitor. Este o situatie precum taierea unui picior infectat, care pericliteaza supravietuirea. Dar daca chirurgul va fi un extremist, din lipsa de alta optiune, atunci victima salvata de moarte fizica, va fi ratacita din punct de vedere spiritual.

      Ia cititi lume! Zice nenea Make cum ca avem de a face cu doua vehicule informationale: online Bursa si e-paper Bursa. Ai rumegat mult, domnu Make, la ideea asta? Adicatelea ziarul Bursa preia de la online Bursa si nu e autoplagiat, mai ales cand autoarea Emilia Olescu preia tot de la ea insasi! Dar nu, nu e autoplagiat, ci e doar o preluare de la Emilia Olescu Online! Si aceste doua "vehicule” cica se compara cu preluarea de stiri de catre X publicatie de la Agerpres. In cazul nostru e ca si cum am zice ca Emilia Olescu spune ca s-a intamplat x eveniment dupa cum ne relateaza Emilia Olescu in Bursa Online! Sunteti de rasul presei romanesti! Rumega, domnu Make, rumega!

      Ti-a luat 17 ore sa pricepi.

      Asa se face: stai pe burta cu picioarele indoite sub tine, in mijlocul pajistii, mesteci, mesteci, mesteci.... 

      Daca poti, sa ne zici si noua ce fumezi. Pare bun de tot.

      E grav daca iti inchipui ca eu stau sa verific toata ziua ce raspunzi tu pe aici. Ma mai distrez si eu din cand in cand, pentru ca am destul de lucru si probleme mult mai importante de rezolvat decat comentariile lui Make, neinspirate, ilogice si insultatoare! Suferi de grandomanie, taica!

      Ei, vezi, ai ramas fara mojo.

      A ramas doar laptele din tine.

      Prea bun, prea ca la tara! 

    Sunteti chiar lipsiti de subiecte si imaginatie. De cateva saptamani aveti fix 3 subiecte pe care la puntei in fiecare zi in ziar si despre care nu scrieti aproape nimic nou. Aceeasi ura si partinire de fiecare data. O lipsa de obiectivitate, de informatii concrete care au facut din acest ziar o mizerie, mai penibil nici ca exista!

    1. cine te obliga sa- l citesti?

      ???

      fariseule!!! 

      Ha, ha, ha!

      Nu esti obligat sa te cramponezi de acest ziar. Citeste presa banditilor pe care ii slujesti, si pentru care latri. Nici tu nu spui nimic nou, si nimic consistent, decat aceleasi vorbe goale vanturate de toti trepadusii de propaganda ai banditilor care jefuiesc sistematic investitorii onesti, prin ,,artificii'' pentru care ar trebui cazati undeva la o temnita cat mai racoroasa.

      Puscarieeee! Politieeee! Hotiiiii! Securistiiii! Teroristiiiiii! Infractoriiiiiii! Aloooo Asefeu! DNA sa vina sa va iaaaaaa! Huooooo! Huooooo!

      Gata ma, am scris eu cam toate cuvintele pe care le cunoasteti si vehiculati, le luati de aici cu copy paste, daca e, si le puneti in comentarii direct. Sa nu va mai chinuiti cu fraze complicate de sa va pierdeti ideile sau dezvaluiti carentele gramaticale. Plus ca e mai elocvent, eficient si rapid asa (daca va platesc astia la postari, desi ma indoiesc). Daca vreti va scriu si 2 fraze de bine despre ciurezu si fercala, sa le aveti si pe alea la indemana, daca e.  

      Pai, eu ce-ti ziceam?!

      Pai vezi ca nu te bucuri la mahalagisme?! 

      Ma bucur de fiecare zi pe care o traiesc. Ma bucur de soare, de zambete, de oameni. De diversitate, de tampiti, de experiente, de provocari, de tot. Ma bucur! Viata e frumoasa, jur:)

      E binevenita diversitatea; imi refuzi dreptul sa nu ma bucur de mahalagisme?

      Dac te bucuri de orice, este un semn ca tu ai fi tampitu'.

      Dupa cum se vede la o prima citire, mataluta esti cel care ii porcaieste pe alti comentatori, cel care sterge comentarii scrise decent si care lasa altele de mahala atunci cand ii serveste interesului sau. Hai, treci la sters comentarii ca, altfel, te faci de ras!

      Draga Fulga (sau preferi MI7 ?), mai rumega o data Regulamentul!

      Ia vezi, iti permite Regulamentul sa scrii "decent" timpenii si mahalagisme? 

      Nu te grabi sa raspunzi prostii.

      Ia-ti inca 17 ore, chit ca oricit ai rumega, tot pe nivelul ala ramii. 

      Domnu Make, o tot dati cu Regulamentul care e o porcarie si pe care nici nu-l respectati. Si mai aveti si mitocania de a afirma fara probe ca altii apeleaza la mahalagisme cand, de fapt, sunteti primul care o da pe mahalagisme de tot felul, inclusiv unele gen "ticaie bomba". Eu as zice ca ticaie deja ceasul...

      Ti-am zis sa-ti iei timp si sa nu-mi raspunzi timpenii si mahalagisme (saraca de tine, de cind "ticaie bomba" e mahalagism?; de ce esti atit de jos?!)

      Draguta, ti-am mai zis o data, dar nu-ti intra, nu rumegi, nu poti. 

      Iti repet: nu ai competenta sa-mi discuti Regulamentul. 

      Esti pe site-ul meu, Regulamentul meu. 

      Vrei, bine, nu vrei, adio si-un praz verde! 

      Asta cu prazul o tii minte?

      Amin. 

      Daca continui subiectul asta, incep sa te sterg.

      Daca vrei lectii particulare, da-mi un telefon, cred ca mai ai numarul. 

    favorit la conducerea ASAF!!!

    Da, mare specialist in finante acest flecustet de om. Tot trecind de la un partid la altul n-avea cum sa nu devina un mare specialist... in toate.

    Si da, PSD, de care, dupa ispravile pe care le-a facut, n-ar mai trebui sa auzim vreo 500 de ani, parca infloreste. Iordache, din ce in ce mai rotund, conduce sedintele Camerei Deputatilor, Nicolae, manevraet cu manivela de Iordache si cu speraclul de Nicolicea, face propuneri, probabil in calitate de mare specialist in sanatate, rasturnind toate deciziile luate de specialistii in sanatate, si tot asa... un pas inainte si doi inapoi. 

    Dacă aceștia nu-și îndeplinesc îndatoririle, sunt principalii răspunzători pentru abuzurile jucătorilor din piață ?Răspunderea este penală ? Nu dormiti liniștiți stimați domni si doamne care vă înfruptați din bugetul ASF ? Caline, ce-ai facut Bobiță ?

    Urmează sa aflăm și alte detalii picante despre acești privilegiați ? Rușinare publică ? 

    Viitorul privilegiaților nu mai suna bine ?

    Dar de ce Ziarul Bursa a devenit organul de promovare a unui analfabet economic aka Zamfir? Asta doar domnul Make poate sa ne spuna.

    1. Pai cum, Zamfir nu poate, mai Gaga?!

      Dacă dumneavoastră susțineți actuala echipă ASF, vă înțeleg frustrarea.

      Nu sustin nimic, ca nu ma intereseaza conducerea ASF. Dar ca Zamfir e un analfabet in economie si ca Bursa il promoveaza e evident.

      Este opinia dumneavoastră. O seară plăcută.

      Opinia dumneavoastra este desigur analfabeta. O seara placuta.

      Mai mult, n-are studii economice, e subinginer. D-aia nu stie economie. Cand am zis ca-i analfabet economic nu l-am jignit. Nu trebuie sa te superi. E o constatare. Eu cred ca studiile economice superioare trebuie sa fie o precondiție pentru o astfel de funcție. Altfel ne batem joc noi ca societate de noi insine.

      Președintele Parlamentului European 2014 – 2017, Martin Schulz nu are bacalaureatul.

    Make, la ASF nu mai ticaie nicio bomba, ASF a sarit de mult in aer.. “Practic, această instituţie nu există”. Sau nu vezi cicatricile lasate pe fata unora de cand tot explodeaza, explodeaza, explodeaza .. ? Doar scrii toata ziua despre ele..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb