LA BURSA DIN LONDRA Sume record atrase prin IPO, de companiile din tehnologie

V.R.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 februarie 2022

Sume record atrase prin IPO, de companiile din tehnologie

Acestea au strâns 6,6 miliarde de lire sterline în 2021, faţă de 3,1 miliarde de lire în 2020

Oferte publice iniţale (IPO) lansate de companiile din sectorul tehnologic la Bursa de Valori din Londra (LSE) au atras, anul trecut, suma record de 6,6 miliarde de lire sterline (circa 9 miliarde de dolari), de peste două ori mai mare faţă de cea obţinută în 2020: 3,1 miliarde de lire sterline, anunţă channelweb.co.uk.

Potrivit unei analize a Departamentului pentru Digitalizare, Cultură, Media şi Sport (DCMS) din Marea Britanie, 37 dintre cele 126 de companii care s-au listat la LSE anul trecut (29%) au fost din domeniul tehnologiei şi internetului destinat consumatorilor, faţă de numai opt în 2020.

Ministrul britanic al Digitalizării, Chris Philp, afirmă: "2021 a fost un an strălucitor pentru tehnologia din Marea Britanie şi este extrem de îmbucurător să vedem câte companii au crescut de la faza de start-up la o societate extinsă, iar ulterior la una listată pe pieţele londoneze. Investitorii globali sunt atraşi de piaţa de capital din Londra şi, pe măsură ce implementăm o guvernanţă clară în jurul companiilor inovatoare cu creştere rapidă, inclusiv reguli privind inteligenţa artificială şi sectorul de date, credem că şi mai multe companii vor aprecia avantajele pe care le poate oferi o listare la Londra".

Potrivit sursei citate, sectorul fintech a fost unul extrem de prezent în rândul companiilor de tehnologie care au debutat pe piaţa londoneză în 2021, cu un total de şapte firme de profil listate, printre care LendInvest, PensionBee şi Wise.

Companiile de comerţ electronic au fost o altă categorie importantă, iar oficialii DCMS spun că acest lucru "ilustrează tendinţa tot mai mare de orientare către cumpărăturile online, care a accelerat brusc în timpul pandemiei de Covid".

DCMS: "2022 are potenţialul să fie un nou an record"

DCMS anticipează că 2022 "are potenţialul să fie un nou an record", pe fondul "maturităţii sectorului tehnologic din Regatul Unit", ceea ce indică faptul că multe companii din domeniu "sunt gata să vină pe piaţă".

În acest context, Julia Hoggett, directorul executiv al London Stock Exchange Plc, spune: "Anul trecut a demonstrat că Bursa din Londra devine din ce în ce mai mult una dintre destinaţiile de top pentru aceste companii şi fondatorii lor, în vederea finanţării viziunilor lor şi pentru a prospera. Acum avem oportunitatea să construim pe acest elan, susţinut de ambiţiile guvernului Regatului Unit. Vrem ca pieţele de capital din Regatul Unit să joace un rol de lider în stimularea creşterii sectorului tehnologic global şi în sprijinirea economiei britanice, mulţi ani de acum înainte".

LSEG investeşte în BondCliQ

London Stock Exchange Group (LSEG), operatorul LSE, a investit recent în BondCliQ, platformă care oferă un sistem consolidat de cotaţii pe piaţa opacă şi fragmentată a obligaţiunilor corporative, anunţă marketsmedia.com.

BondCliQ a informat că a organizat o operaţiune de atragere de finanţare, care a fost condusă de LSEG, Aflac Ventures şi SEI. În plus, Vanguard s-a angajat ca partener strategic să sprijine consolidarea structurii pieţei de obligaţiuni corporative.

Jon George, şeful global al diviziei de soluţii de tranzacţionare din cadrul LSEG, a declarat citat de Markets Media: "Din perspectiva unui client, spaţiul produselor cu venit fix este o piaţă incredibil de opacă şi fragmentată. Este o problemă uriaşă pentru clienţii care caută informaţii despre riscuri specifice sau înainte să tranzacţioneze. Drept urmare, clienţii caută o soluţie la nivel de industrie, având în vedere aceste probleme şi provocarea de a analiza costurile de tranzacţie".

În opinia lui Jon George, BondCliQ centralizează lichiditatea înainte de tranzacţionare şi cumulează ofertele, ceea ce le dă investitorilor date de o calitate mai bună, înainte de tranzacţionare. Domnia sa spune: "Modelul de guvernanţă include dealerii şi este important să construim acest parteneriat".

LSEG şi BondCliQ au semnat, de asemenea, un acord de colaborare pentru noi oportunităţi în privinţa produselor, inclusiv punerea la dispoziţie a anumitor date, precum preţurile (înainte de tranzacţionare) pentru obligaţiunile corporative.

BondCliQ le oferă utilizatorilor "buy-side" acces la datele centralizate privind preţurile obligaţiunilor corporative provenite din cele peste 50.000 de cotaţii pe care BondCliQ le primeşte zilnic de la peste 40 de dealeri. "Buy-side" se referă la instituţiile de consiliere care se ocupă cu achiziţia de servicii de investiţii. Datele legate de cotaţii îi ajută pe traderi să analizeze mai bine piaţa şi să îşi optimizeze strategiile de tranzacţionare.

Chris White, directorul executiv al BondCliQ, a declarat pentru Markets Media că un factor major de diferenţiere oferit de BondCliQ este faptul că platforma obţine date direct de la dealeri, care le-au furnizat în mod voluntar în schimbul unor stimulente. Un stimulent pentru dealeri este o cotă-parte din veniturile obţinute de BondCliQ din vânzările de date legate de preţuri.

"Nicio altă iniţiativă de pe piaţa obligaţiunilor corporative nu le oferă dealerilor acces la datele de preţ pe care le generează în mod colectiv", a subliniat Chris White.

Venituri în urcare pentru LSEG

În prima jumătate a lui 2021, LSEG a înregistrat o creştere a veniturilor sale, pe fondul integrării furnizorului de date Refinitiv, preluat anul trecut.

Aceste venituri au crescut cu 4,6%, la 3,36 miliarde de lire sterline (4,67 miliarde de dolari). Profitul operaţional ajustat a sporit la 1,17 miliarde de lire sterline, de la 457 de milioane de lire sterline în primele şase luni din 2020. Profitul total a atins 2,7 miliarde de lire, faţă de 914 milioane de lire în semestrul întâi din 2020.

Performanţa a fost susţinută de creşterea cu 9,6% a veniturilor de pe pieţele de capital, întrucât listările la bursă au consemnat cea mai bună primă jumătate a vreunui an de după 2014, iar volumele tranzacţiilor cu produse cu venit fix au sporit, de asemenea.

LSEG va plăti un dividend interimar de 25 de pence pe acţiune, în creştere cu 7% faţă de anul anterior.

Amintim că Bursa din Amsterdam a devansat-o pe cea de la Londra în 2021, devenind cel mai important centru european de tranzacţionare a acţiunilor, în pofida eforturilor centrului financiar britanic de a face pieţele sale financiare mai atractive după Brexit.

Potrivit cifrelor comunicate de platforma Cboe Europe Exchange, care operează în ambele oraşe, valoarea medie a tranzacţiilor efectuate zilnic la Bursa din Amsterdam a totalizat 8,97 miliarde de euro în decembrie, faţă de 8,32 miliarde de euro la Bursa de la Londra.

Chiar dacă anul trecut au fost reluate tranzacţiile cu acţiuni elveţiene în Marea Britanie, ceea ce a ajutat Londra să recupereze o parte din terenul pierdut, nu a fost suficient pentru ca City of London să-şi asigure prima poziţie, deoarece alte iniţiative nu au avut succes imediat.

În martie 2021, Regatul Unit a relaxat reglementările privind listarea companiilor de achiziţii cu scop special (SPAC), care au un succes deosebit în SUA, însă până în noiembrie doar una fusese listată.

Operatorul bursier pan-european Euronext, care deţine Bursa de Valori de la Amsterdam, anunţase că a avut 22 de listări SPAC, reprezentând aproape jumătate din cele derulate anul trecut pe piaţa din Europa.

Anul trecut, la LSE s-au listat 126 de companii, obţinând peste 22,75 miliarde de dolari. Astfel, 2021 a fost, pentru piaţa britanică, cel mai bun an de după 2007.

La Euronext a fost atras un număr record: 212 noi listări, în urma cărora s-au obţinut 29,42 miliarde de dolari.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. LSE e deja in urma Euronext-ului ... si viitorul nu suna chiar bine. Acum cativa ani pentru o companie tanara, dinamica care avea nevoie de capital, era de neinchipuit sa te listezi la o bursa pe continent, pentru Europa exista practic doar LSE. Brexitul a mai schimbat lucrurile, iar asta e doar inceputul.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb