LA BURSĂ: UNA CALDĂ, UNA RECE Creşterile de miercuri au fost anulate joi

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 noiembrie 2005

Mulţi dintre actorii pieţei sînt de părere că ne putem aştepta la o repetare a scenariului din februarie - martie, cînd după ce a crescut puternic, piaţa a scăzut spectaculos. Alţii însă neagă orice fel de speculaţie pe acest subiect.

După evoluţiile de miercuri, cînd preţurile principalilor emitenţi de la Bursă au crescut, ieri am asistat la scăderi de curs, astfel că a fost anulată cea mai mare parte din creşterile înregistrate ziua precedentă.

Indicii bursieri s-au depreciat, vînzătorii au intervenit pe Bursă, iar finalul şedinţei a fost unul marcat de incertitudine.

Alin Brendea, director de tranzacţionare al "Prime Transaction", ne-a declarat: "Nu cred că se va repeta ceea ce s-a întîmplat la începutul anului. Situaţia este alta în prezent. În februarie pe Bursă existau mulţi cumpărători mici care au investit în acea perioadă după care au intrat în panică şi au ieşit din ring. Ca atare, nu este cazul ca acest fenomen să se repete în prezent. Nu există nici un indiciu pentru o astfel de evoluţie". Domnia sa ne-a precizat că, după ce am asistat în urmă cu două zile la o şedinţă surprinzătoare, caracterizată de creşteri pe fondul interesului crescut la cumpărare, ieri operatorii au rămas în expectativă.

Situaţia actuală a regimului politic, evenimentele nefaste din ultima perioadă şi scandalurile vehiculate în presă au contribuit la mişcările de ieri pe Bursă - cumpărări mai puţine şi vînzări mai multe.

Volatilitatea a fost ridicată de la o zi al alta, însă brokerii precizează că rezultatele actuale financiare ale emitenţilor sînt în general bune şi, ca atare, nu vom asista la evoluţii de genul celor din februarie.

"Este posibil ca astăzi principalii emitenţi să mai scadă puţin, însă de luni putem spera la aprecieri de curs", menţionează un broker. Aceeaşi sursă ne-a precizat că acţiuni precum ale celor cinci societăţi de investiţii financiare, "Petrom", "Banca Transilvania" şi BRD se găsesc într-o perioadă de acumulare, intrînd practic într-un tunel de variaţie (range), unde se mai aşteaptă să mai stea o perioadă.

Evoluţia de la Bursă, în special cea a titlurilor SIF, se aseamănă cu cea din luna august, cînd pe data de 4 ale lunii, acţiunile SIF au înregistrat noi maxime istorice, şi apoi s-au depreciat zilnic. Brokerii sînt optimişti menţionînd posibilitatea de creştere săptămîna viitoare a preţurilor acţiunilor SIF, măcar pînă la nivelul maximelor istorice înregistrate anterior.

"Raţional ar fi să ne aşteptăm ca mîine (n.r. - astăzi), în prima parte a zilei, preţurile să mai urce, poate 2-3 procente", afirmă un analist. Din acel moment înainte însă, orizontul de prognoză devine nesigur şi se conturează două ipoteze majore, apreciază aceeaşi sursă. Prima constă într-o depăşire a maximului istoric din octombrie şi reafirmarea trendului ascendent din ultimele patru luni. Cea de-a doua ipoteză presupune plafonarea preţurilor înainte de pragul de 1,98 lei la SIF-uri urmată de o scădere mai abruptă şi mai importantă ca amplitudine decît cea din ultimele patru şedinţe de tranzacţionare anterioare celei de ieri, menţionează unul din actorii pieţei de capital.

Iulian Panait, preşedintele "KTD Invest", afirmă: "O rezoluţie clară a acestei conjuncturi de piaţă pentru SIF-uri nu vom avea mai devreme de 2-3 zile". Între timp este posibil ca preţurile să oscileze atît în sens pozitiv, cît şi în sens negativ, dar în interiorul culoarului deja definit şi flancat superior de maximele istorice din octombrie şi inferior de minimele de ieri, afirmă preşedintele "KTD Invest".

La rîndul său, analistul "Intercapital Invest", Lupşan Pompei susţine: "În ultimele şedinţe s-a simţit o volatilitate mai accentuată privind preţul acţiunilor la SIF-uri. Tendinţa de revenire a preţului a fost dată de speculatori care au mizat pe o revenire a preţului pe termen scurt sau cel puţin pe o stabilizare a preţului în aceste paliere, în perspectiva finalizării tranzacţiei BCR". Domnia sa este de părere că primele semnale de scădere a preţului acţiunilor SIF-urilor au fost date săptămîna trecută. "Riscul este ridicat în condiţiile în care SIF-urile se află încă în zona de maxime, după o creştere accelerată de peste 70% în ultimele trei luni. Rămîne de văzut în următoarele zile dacă trendul descendent iniţiat în ultima perioadă se confirmă şi în următoarele şedinţe sau dacă într-adevăr asistăm la o revenire de piaţă în ceea ce priveşte preţul SIF-urilor", menţionează analistul "Intercapital Invest".

Avînd în vedere ultimele informaţii furnizare de "Rompetrol" este greu de crezut că preţul acţiunilor nu va suferi corecţii negative în perioada imediat următoare, apreciază surse din piaţă. Din păcate, acţiunile RRC confirmă încă o dată că vor rămîne şi în continuare acţiuni cu un grad mai ridicat de risc, comparativ cu media pieţei avînd în vedere mesajele mediatice negative accentuate transmise în ultimele zile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb