La ce se pot aştepta acţionarii SIF-urilor

MIHAI IORDACHE, Vicepreşedinte ANPI - Asociaţia Naţională pentru Protecţia Investitorilor
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 ianuarie 2015

La ce se pot aştepta acţionarii SIF-urilor

Un ziar a publicat săptămâna trecută un articol cu previziunea dividendelor la care se pot aştepta acţionarii societăţilor din domeniul energetic. Nu am citit foarte atent, dar în principiu ar trebui să putem aprecia destul de corect şansele, deoarece statul este implicat destul de mult în ele şi nu numai că se aşteaptă, dar şi hotărăşte asupra valorii dividendelor, dacă nu cumva mai decide ca aceste firme, la care statul este majoritar, să facă o donaţie, in favoarea statului, aşa cum s-a mai întâmplat în trecut.

Acest articol mi-a dat ideea de a face o încercare privitoare la aşteptările acţionarilor de la SIF-uri. În mare ştim cam pe ce se poate conta în privinţa profitului. Ştiam rezultatul la 11 luni şi am scris articolul, bazat pe previziuni logice referitoare la ce se putea întâmpla în ultima lună. Când articolul era gata de publicare, au apărut comunicatele SIF cu rezultatele finale. Cu această ocazie am putut să mă verific, dar a trebuit să refac articolul, bazat pe rezultatele certe. În principiu, în ultima lună nu se puteau întâmpla lucruri deosebite. Totuşi modificări au apărut.

Profitul SIF 1 a scăzut în decembrie cu aproape 9 milioane lei, ajungând la 142.240.335 lei, care nu se justifică numai prin salarii şi cheltuieli de întreţinere.

SIF 2 Moldova a scăzut cu circa 8,2 milioane lei, până la 230.058.437 lei. La fel şi SIF 4 Muntenia a scăzut cu peste 11,6 milioane lei, până la 164.728.512 lei. O posibilă explicaţie este scăderea preţului acţiunilor SIF şi Biofarm, faţă de preţul de cumpărare, şi înregistrarea diferenţei negative la 31 decembrie pe pierderi. Ne amintim că aşa s-a întâmplat cu Biofarm, atunci când a căzut Bursa şi a înregistrat peste 34 milioane noi pierdere din scăderea valorii acţiunilor SIF, BRD TLV şi alte câteva exotice, cumpărate la ordinul Consiliului de administraţie compus din reprezentanţii SIF.

La SIF 3 în decembrie profitul a crescut cu circa 3,4 milioane lei, până la 55.123.391 lei, iar la SIF 5 Oltenia profitul a crescut cu circa 6,4 milioane, ajungând la 94.921.404 lei. După cum se ştie, acestea nu s-au băgat la cumpărări încrucişate, deşi SIF 5 a fost o ţintă pentru cele trei, la început.

Marea necunoscută este însă ce se propune acţionarilor? Se ştie că la SIF 1 Banat - Crişana, timp de doi ani, nu s-au acordat dividende. De ce şi cum a fost posibil am aflat din dosarele DIICOT. Am spus şi mai înainte, şi nu numai o dată, că la SIF 1 votul a fost controlat prin foarte multele societăţi din portofoliu, care erau obligate, cele mai multe, să deţină acţiuni SIF 1 şi să voteze la comandă. Odată chiar am dat exemplu la o societate la care s-a cerut asta în faţa mea. Mai nou, din cauza dosarelor penale deschise împotriva preşedintelui şi a altor administratori, am aflat că, prin off-shoruri controlate, domnul Bîlteanu dispunea de peste 25% din voturi. Concret, SIF 1 are în portofoliu 180 societăţi comerciale, dintre care 108 netranzacţionabile. În condiţiile în care, conform comunicatelor, aproape 50% din acţionari sunt persoane fizice care nu pot vota şi nici participa, la prezenţele raportate la ultimele AGA, de sub 50 %, domnul Bîlteanu avea majoritate la orice vot, iar ASF nu concerta votul în sensul limitării sale la 5%, pentru că nu ştia. În plus, cererea de concertare s-a făcut mereu numai la propunerea societăţilor, fiind vizaţi numai potenţialii oponenţi. Mă întreb şi întreb ASF, Secţiunea piaţă de capital, respectiv pe domnul Mircea Ursache, de ce nu a instituit administrare specială la SIF 1, în condiţiile în care la trei administratori li s-a revocat mandatul, iar unul şi-a dat demisia? De peste două luni SIF 1 nu are un CA funcţional şi ASF tace ca mortul în păpuşoi! În aceste condiţii cine va face propuneri de dividend pe anul 2014? O acţionară SIF 1 chiar propunea ca tot consiliul de administraţie să fie demis, inclusiv cei trei rămaşi, şi să se facă alegeri pentru toate cele şapte locuri. Cei trei care au rămas, să se înscrie pe lista de candidaţi, dacă ei cred că mai pot obţine votul acţionarilor.

Până acum, profitul pe acţiune este de 0,2592 lei şi mai este cel puţin pe atât din profitul nerepartizat din ultimii doi ani în care nu s-au acordat dividende. Dacă eu aş fi acţionar la SIF 1 ( slavă domnului că nu sunt ) aş demara o acţiune de asociere a acţionarilor cu scopul de a propune adunării generale a acţionarilor repartizarea a 90-95 % din profituri pentru fondul de dividende, pe principiul ce-i în mână nu-i minciună şi mai bine să dispunem noi acţionarii.

La SIF 2 Moldova, la profitul record de 230.058.437 lei, profitul pe acţiune este de 0,4431 lei. În 2013 , pentru că erau alegeri, s-a dat cel mai mare dividend pe acţiune, în 2014, profitând că trei SIF-uri nu au dat dividende, s-au făcut două propuneri derizorii, de aproape un sfert faţă de anul precedent şi, ce să vezi, la vot a ieşit cel mai mic din cele două. Anul acesta chiar nu ştiu la ce să se aştepte acţionarii. Am un feeling că se va da mai mult decât anul trecut. Pornesc şi de la faptul că preţul acţiunii SIF 2 este cel mai mare raportat la valoarea activului net pe acţiune, ceea ce înseamnă, în percepţia mea, un interes mare al acţionarilor. Or, interes mare înseamnă şi aşteptări mari, aşa că este posibil să se dea un dividend foarte bun, dacă administratorii nu vor să-şi pună acţionarii în cap. Din punct de vedere al portofoliului, SIF 2 mai are 94 societăţi, dintre care 34 necotate.

La SIF 3, profitul este cel mai mic dintre toate, iar capitalul social este de patru ori mai mare decât la intrarea pe bursă. În 2013, când profitul a fost de aproape patru ori mai mare, acţionarii au fost anunţati de dublarea capitalului social, adică au primit încă o acţiune în plus pentru fiecare acţiune deţinută. Cine a vîndut acţiunile imediat s-a scos oarecum. O acţiune era înainte de majorare 0,62 - 0,65 lei. Acum două acţiuni SIF 3 valorează numai circa 0,57 lei şi s-a încasat dividend zero. Şi dacă vrea, domnul Fercală nu prea are de unde da foarte mult, căci profitul pe acţiune (nu se specifică dacă este brut sau net) este de numai 0,0252 lei pe acţiune. Cît priveşte situaţia portofoliului, 196 societăţi sunt în total, dintre care 110 necotate.

Profitul pe acţiune la SIF 4 este de 0,2041 lei. Administraţia patrimoniului este făcută de către SIF 1 Banat-Crişana prin SAI Muntenia, dar acolo avem şi un consiliu al reprezentanţilor acţionarilor. În principiu ne putem aştepta la orice!

SIF 4 are 187 societăţi, dintre care 98 necotate. Se ştie că în noiembrie s-a redus profitul cu circa 30 milioane, din cauza pierderilor la aceste societăţi.

Cel mai predictibil pare a fi SIF 5 Oltenia, care a realizat un profit decent, în special din dividendele încasate de la societăţile în care a investit în domeniul energiei, fără a face aproape deloc vînzări din patrimoniul moştenit. Profitul de 94.921.404 lei reprezintă 0,1636 lei pe acţiune. Mă aştept ca propunerea de dividend să fie de circa 65-70 % din profitul net şi toată lumea să fie mulţumită. SIF 5 Oltenia are 66 societăţi, dintre care 31 necotate, dar printre ele şi 6,34 % din BCR, pe care celelalte l-au vândut şi aproape l-au şi păpat.

Aş mai vrea să atrag atenţia ASF că trebuie să pună piciorul în prag şi să interzică barierele artificiale care cer semnătură electronică autorizată, care costă anual mai mult de 100 lei. Pentru un cuponar asta poate însemna mai mult decât dividendul la care ar avea dreptul. Votul nu trebuie să fie restricţionat prin astfel de bariere artificiale. De ce la SIF 5 Oltenia se poate, dând numele, adresa şi CNP-ul şi primeşti o parolă de vot şi la altele nu se poate? Nu cumva pentru ca investitorii de bună credinţă să nu aibă niciun cuvânt de spus?

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. URSACHE-la BRUTARIE!?

    SIF1 o sa dea dividendele cele mai mari reprezentand dividende cumulate pe 2 ani ca sa-si asigure argumente in dosarul penal. SIF2 nu mai da dividende. SIF3 o sa incerce sa ne abureasca cu dividende minuscule sau cu o noua majorare de CS sau, poate cu o rascumparare de actiuni...Fercala nu s-a hotarat inca si-l tine in sah si pe Fratila. SIF4 o sa dea ceva dividende dar inca nu este sigur ca are voie si daca are si cu ce plati. SIF5 este sungurul care o sa dea dividende bune.

    Concluzia...cat timp Ciurezu sta la carma, SIF5 este al actionarilor si nu al grupurilor de devalizare. 

    1. CA al SIF2 s-a angajat sa dea minim 5% dividend din valoarea medie a actiunii atat tim cat pretul actiunii este sub 2 lei.

    Prin atitudinea manifestata fata de probemele pietei de capital ASF prin Ursache a incurajat (daca nu chiar s sustinut) mizeria de la SIF-uri.si cu toate acestea inca este angajatul ASF-ului. Negritoiu este acolo pe post de palmier. Procuratura ar trebui sa il ancheteze si pe Ursache pentru ceea ce s-a intamplat pe piata de capital si in special la SIF-uri. Este complice intrucat a asistat "crimele" infaptuite de bilteanu, Guzgan, Fercala etc.

    In alta ordine de idei am o nedumerire legata de curs pe care as dori sa mi-o lamureasca Bursa printr-un articol.

    DE CE se intareste euro in raport cu leul din moment ce BCE urmeaza sa arunce in piata cca 500 mld Euro? Pentru ca banii astia in exces sa intre in economiile europei de est, sub forma de investitii sau si speculatii la un curs cat mai avantajos pentru ei si implicit dezavantajos pentru noi, cu ajutorul guvernatorilor? Poate exista si o alta explicatie logica? Pana la urma BCE arunca in piata Euro sau Lei? Guvernatorul ce zice? 

    1. De luni de zile mă întreb același lucru referitor la deprecierea leului față de euro !

      Probabil că cei care au puterea de decizie asupra cursului nu sunt pe statele de plată ale românilor atâta timp cât ” slujesc ” interesele meschine ale externului ............. 

    ?? oare de ce nimeni nu se intreaba daca aceste SIF-uri au si bani sa dea dividende.

    Decizia de stapare a dividendelor luta in ultimi ani de SIF.uri nu este (neaparat) un act fraudulos impotriva actionarilor ci mai degraba o consecinta freasca a administrarii iresponsabile a SIF.urilor in ultimii 15 ani care nu au facut decat sa erodeze aceste societati si sa imparta banii politic. In momentul de fata nici una din societati nu-si permite fnanciar sa acorde dividende 80-90% din profit fara sa se puna problema desfiintarii acestor societati in urmaorii 2-3 ani. Si atunci intreb care mai este rolul pragului de 5% impus de ASF si de ce ASF-ul pacaleste in continuare actionarii cu promisiunea unor venituri fabuloase din SIF-uri? lasati domnule Negritoiu piata LIBERA si spuneti oamenilor adevarul. IN actualul sistem SIF.urile vor disparea in mai putin de 5 ani si mentinearea pragului nu face decat sa tina pretul actiunilor jos fara a da posibilitatea actionarilor sa faca ceva concret cu activele acestor societati.  

    1. SIF-urile astea, care ar fi putut fi povesti de succes, au fost stoarse incet incet de vechii comunisti care le-au preluat conducerile pe linia PSD, timp de 15 ani. A fost un proces de durata care ar mai fi putut continua cu inca vreo 10 ani,

      Dar ce sa vezi in piata de capital aparut un grup de tineri manageri, cu o foame puternica de bani, gasiti si adunati de Guzganul Rozaliu, care sub umbrela mare si netransparenta a lui Ursache, tot de guzgan bagat in schema, urmau sa inlocuiasca in 2-3 ani activele lichide ale SIF-urilor in active supraevaluate, nerentabile si nevandabile ale celor alesi, dupa reguli doar de Ursache stiute. 

      Dar ca sa vezi GHINION: 

      - madam Nuland a venit si a dorit sa se faca ordine; 

      - asa au picat unul dupa altul guzganii, libanezii, masonii si mai urmeaza si moldovenii, si clujenii si brasovenii;

      Iar bani de dividende????? Sa vanda baietii si sa dea dividende. Sa vanda TLV si au cash...mor de ras la ideea asta. 

      SIF-urile astea, care ar fi putut fi povesti de succes, au fost stoarse incet incet de vechii comunisti care le-au preluat conducerile pe linia PSD, timp de 15 ani. A fost un proces de durata care ar mai fi putut continua cu inca vreo 10 ani,

      Dar ce sa vezi in piata de capital aparut un grup de tineri manageri, cu o foame puternica de bani, gasiti si adunati de Guzganul Rozaliu, care sub umbrela mare si netransparenta a lui Ursache, tot de guzgan bagat in schema, urmau sa inlocuiasca in 2-3 ani activele lichide ale SIF-urilor in active supraevaluate, nerentabile si nevandabile ale celor alesi, dupa reguli doar de Ursache stiute. 

      Dar ca sa vezi GHINION: 

      - madam Nuland a venit si a dorit sa se faca ordine; 

      - asa au picat unul dupa altul guzganii, libanezii, masonii si mai urmeaza si moldovenii, si clujenii si brasovenii;

      Iar bani de dividende????? Sa vanda baietii si sa dea dividende. Sa vanda TLV si au cash...mor de ras la ideea asta. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb