• Acţionarul majoritar nu derulează oferta publică de preluare pe motiv că piaţa Rasdaq nu este o piaţă reglementată
Unul dintre acţionarii minoritari ai societăţii "Corint" Târgovişte (simbol CONY pe piaţa Rasdaq) a solicitat, încă din luna mai a anului 2007, ca acţionarul majoritar, ce deţine 61,14% din capitalul social al societăţii, să deruleze ofertă publică de preluare (OPP), conform legii.
Axinte Gheorghe, acţionarul majoritar de la "Corint", a intrat în posesia pachetului de 61,14% din acţiunile societăţii, pe 9 mai 2007, după ce în aprilie acţionarii societăţii hotărâseră diminuarea capitalului social prin reducerea valorii nominale a acţiunilor.
La acea dată, Rădescu Emilian, acţionarul minoritar, cel care a sesizat repetat Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare cu privire la cazul său, controla 4,27% din titluri CONY.
Potrivit acestor deţineri şi potrivit art.203 din Legea nr.297/2007 privind piata de capital, depăşirea pragului de 33% îl obligă pe acţionarul majoritar să desfăşoare ofertă publică de preluare în termen de maxim două luni.
Urmare a hotărârii de diminuare a capitalului social, titlurile CONY au fost suspendate de la tranzacţionare pe piaţa Rasdaq, în perioada 10 mai 2007 - 21 februarie 2008. Până la momentul în care au fost reluate tranzacţiile, Axinte Gheorghe încă nu iniţiase oferta publică de preluare.
Pe 26 martie 2008, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare l-a notificat pe acţionarul majoritar al societăţii "Corint" că trebuie să respecte prevederile legii şi să deruleze oferta publică de preluare.
Nici după această notificare acţionarul majoritar nu a procedat la derularea unei OPP şi, prin urmare, domnul Rădescu Emilian s-a adresat Tribunalului Dâmboviţa, pentru a obţine o decizie care să-l oblige pe acţionarul majoritar la derularea ofertei.
Însă Tribunalul Dâmboviţa a respins, pe 20 octombrie 2008, cererea formulată de Rădescu Emilian, pe motiv că, potrivit deciziei CNVM nr.1507/23.07.2008, acţiunile tranzacţionate pe piaţa Rasdaq aparţin sistemului alternativ de tranzacţionare şi, conform caracteristicilor acestui sistem, depăşirea pragului de 33% din acţiuni nu obligă la iniţierea ofertei publice de preluare. Ulterior, acţionarul minoritar a făcut apel împotriva deciziei Tribunalului Dâmboviţa, susţinând că, potrivit CP/80060 al CNVM, Comisia precizează că sistemul alternativ de tranzacţionare aprobat prin Decizia nr.1507/23.07.2008 nu poate fi considerat o "piaţa nereglementată".
La sfârşitul anului trecut, mai exact pe 11 decembrie 2008, CNVM l-a sancţionat pe domnul Axinte Gheorghe cu suma de 5000 de lei pentru nerespectarea prevederilor legii privind piaţa de capital, însă acţionarul majoritar al "Corint" nu a iniţiat, nici până acum, oferta publică de preluare.
Cazurile de nerespectare a legii pieţei de capital cu privire la ofertele publice sunt multiple, mai ales pe piaţa Rasdaq, iar câteva dintre ele au fost semnalate de-a lungul timpului de cotidianul "BURSA". Recent, Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital a făcut apel la Autoritatea pieţei să vegheze mai atent respectarea legii oferterlor publice.
Anca Dumitru, director general BVB: "Piaţa Rasdaq se află, încă, într-o stare de tranziţie"
Anca Dumitru, director general al Bursei de Valori Bucureşti, ne-a declarat referitor la acest caz: "Divergenţa de opinii este în legătură cu statutul de piaţă reglementată al pieţei Rasdaq, despre care există atât opinii pro cât şi contra, în funcţie de interes".
Doamna Dumitru a mai adăugat: "Faptul că CNVM consideră necesară derularea OPP pentru societăţile de pe Rasdaq mă face să cred că, din acest punct de vedere cel puţin, piaţa Rasdaq este considerată reglementată şi de către CNVM".
În prezent, "piaţa Rasdaq se află încă într-o fază de tranziţie, în care nu o putem numi în niciun caz ATS, acest lucru necesitând o altă autorizare", a explicat directorul general al BVB adăugând că, personal, consideră că este firesc să fie încadrată în categoria "piaţă reglementată", având în vedere că funcţionează în baza unei decizii CNVM din 1996, care o califică drept "piaţă organizată şi reglementată".
AIPC solicită confirmarea statutului de piaţă reglementată pentru Rasdaq
În opinia Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital, cazul conflictului dintre acţionarul majoritar şi un acţionar minoritar al societăţii "Corint" Târgovişte, "soluţionat de justiţie ca şi cum această decizie a CNVM ar avea puterea unei legi, deşi nu a fost niciodată pusă în aplicare de BVB, readuce în atenţie caracterul ei dăunător pentru interesele investitorilor şi ale pieţei de capital". Asociaţia Investitorilor a contestat public decizia CNVM nr.1507/23.07.2008 în momentul apariţiei ei şi şi-a exprimat dezacordul profund faţă de forma în care a fost aprobat codul BVB, în principal faţă de articolul ce a schimbat în întregime statutul deţinut de emitenţii listaţi până în prezent pe piaţa Rasdaq.
În baza acestui articol, toate societăţile listate pe segmentul Rasdaq ar fi trebuit să fie transferate pe sistemul alternativ de tranzacţionare (ATS), în cadrul căruia aplicarea principiilor funcţionării pieţei de capital, transparenţa emitenţilor şi protecţia investitorilor minoritari îşi găseau o substanţială limitare.
AIPC a transmis CNVM o sesizare prin care şi-a arătat nemulţumirea şi îngrijorarea cu privire la consecinţele pe care le va avea decizia prin care a fost aprobat actualul cod al BVB şi a cerut revocarea ei.
De asemenea, asociaţia a solicitat CNVM adoptarea unui proiect de regulament care să confirme statutul de piaţă reglementată al pieţei Rasdaq, aşa cum a fost autorizată iniţial până la data de 30 aprilie 2006.
Reprezentanţii AIPC ne-au mai declarat : "Considerăm că investitorii ce au cumpărat acţiunile unor emitenţi listaţi pe segmentul Rasdaq, convinşi fiind că fac aceste achiziţii pe o piaţă reglementată şi că drepturile lor fundamentale sunt apărate de legislaţia europeană şi implicit de cea românească, nu vor rămâne nepăsători în faţa acestui abuz declanşat chiar de institutia ce ar fi trebuit să le apere drepturile".
Mai mult de atât, investitorii sunt de părere că ar putea urma o serie lungă de procese intentate CNVM care s-ar putea propaga până la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), şi care vor afecta şi mai mult încrederea investitorilor în piaţa de capital din ţara noastră, iar CNVM ar putea fi pusă în situaţia de a plăti investitorilor despăgubiri din bani publici.