LA DOI ANI DE LA CAZUL "HARINVEST" ASF ia măsuri împotriva furtului de acţiuni

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 noiembrie 2015

ASF ia măsuri împotriva furtului de acţiuni

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a aprobat, ieri, demararea unui program etapizat de măsuri pentru instituirea unor mecanisme eficiente de protecţie împotriva furtului, pierderii şi utilizării abuzive a instrumentelor financiare evidenţiate în cadrul Secţiunilor 1 de Registru, administrate de către depozitarii centrali autorizaţi de către ASF, conform unui comunicat de presă.

"Acest program etapizat de măsuri va fi implementat prin emiterea, în perioada imediat următoare, a unui act normativ ce va viza, în principal, actualizarea datelor de identificare a deţinătorilor de instrumente financiare evidenţiaţi în cadrul Secţiunilor 1 de Registru, modalitatea de realizare a transferurilor deţinerilor între secţiunile de registru administrate de către depozitarii centrali, precum şi modul de păstrare în siguranţă a deţinerilor titularilor de drept", potrivit comunicatului.

Măsura ASF vine la doi ani după izbucnirea scandalului "Harinvest", când brokerul din Râmnicu Vâlcea a ratat decontarea unei tranzacţii. Atunci, a ieşit la iveală că, timp de un an, "Harinvest" recursese la vânzări forţate, operaţiuni considerate excepţionale, pentru acoperirea unor pierderi în tranzacţii cu produse structurate. După un control la Vâlcea, Autoritatea de Supraveghere Financiară a închis "Harinvest" şi a acordat amenzi usturătoare reprezentanţilor săi.

În luna septembrie, conducerea Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI) a aprobat listele de plată pentru investitorii păgubiţi la "Harinvest", avizând plăţi de 4,25 milioane de lei pentru 102 persoane fizice şi 101 mii lei pentru două persoane juridice.

Acum mai bine de un an, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis că poate fi utilizat Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI) în cazul clienţilor de la Harinvest.

În luna aprilie, Fănel Chirtu, directorul executiv al Fondului de Compensare, ne-a spus că procesul de compensare a clienţilor "Harinvest" se va finaliza "după ce Fondul va întocmi lista de plată şi o va transmite la ASF pentru a fi verificată de către aceasta, împreună cu organele abilitate legal, în vederea neimplicării persoanelor îndreptăţite la compensare în operaţiuni de spălare a banilor şi/sau care fac obiectul unor sancţiuni internaţionale". După primirea răspunsului de la organele abilitate legal, Fondul va face plăţile către investitori, a precizat şeful FCI, atunci.

Valoarea resurselor financiare ale FCI pentru compensarea investitorilor la sfârşitul anului 2014 era de 17,58 milioane lei.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Adica pana acum se puteau fura actiunile detinatorilor si Hotii ramaneau cu actiunile iar detinatorii cu Paguba ? Atunci daca a fost FURT de ce mai contribuie FCI cu bani la compensare iar Hotii raman cu actiunile ?

    Adica ASF a aprobat regulile DC si BVB care permiteau furtul actiunilor ? 

    Ce e ala program etapizat ? 

    E pe site proiectul ? 

    Ce tampenie va mai trece prin cap ? 

    Cine poate sa fure detinatorii nu cei pe care ii AUTORIZATI VOI CA INTERMEDIARI ? 

    ASF ar trebui desfiintat -este o capusa uriasa pentru pietele pe care ar trebui sa le reglementeze nu doar sa le comisioneze pentru buzunaru lu misu si ursache ! Plecati la pensie coruptillor sa vina alti oameni din strada ca sunt mai buni dtpdv decat voi !

    Ar trebui diseara miting si la ASF sa plece HOTII si CORUPTII de acolo ! 

    1. Sa plece hotii si coruptii?Si cine sa ramana:doar sinecuristii?:P La salariile pe care le primesc comparativ cu munca prestata/utilitatea lor sociala, cam toti is hoti...Ce tampenii le mai trec prin cap? O, sunt convins ca, din pacate, multe...Imi e scarba de voi ASF, DC, parlamentari, guvernanti, Basici.

      Scuze, ANEVAR. De evaluatori nu imi e scarba, ca le doresc sa moara prin incinerare (club Colectiv bis).

    DIN CAUZA LIMBAJULUI INJURIOS OPINIA ŞI RĂSPUNSURILE AU FOST MUTATE ÎN COŞUL DE GUNOI AL FORUMULUI BURSA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb