LA MAI PUŢIN DE DOUĂ LUNI DE CÂND L-A MAJORAT BRD analizează posibilitatea de reducere a avansului la creditele ipotecare

A.R.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 iunie 2016

BRD Groupe Societe Generale analizează posibilitatea de reducere a avansului la creditele ipotecare, ne-au spus, ieri, reprezentanţii băncii.

Cu mai puţin de două luni în urmă, respectiv la data de 1 mai, BRD a majorat nivelul avansului, de la 15% la 35%, pentru împrumuturile ipotecare cu o valoare mai mică decât echivalentul în lei a 250.000 de euro.

Măsura a fost luată în contextul adoptării Legii dării în plată, care prevede ştergerea unei creanţe odată cu cedarea către bancă a imobilului pus garanţie într-un contract de credit, legea adresându-se persoanelor fizice cu împrumuturi mai mici de 250.000 de euro.

Aproape jumătate din sistemul bancar românesc a majorat avansurile solicitate pentru acordarea creditelor cu ipotecă. Printre instituţiile bancare ce au adoptat această măsură se mai numără OTP Bank, Banca Transilvania, Piraeus Bank, Banca Comercială Carpatica, Raiffeisen Bank, Alpha Bank, CEC Bank, BCR, ING Bank, Bancpost, Banca Românească, Intesa San Paolo, Garanti Bank, UniCredit Bank, care au crescut avansul la 20% până la 50%, de la caz la caz.

Guvernatorul BNR a spus, recent, că majorarea avansului de către bănci nu reprezintă o ofensivă a instituţiilor de credit, ele aflându-se mai degrabă în defensivă.

În opinia reprezentanţilor BNR, măsurile adoptate în ultima vreme de bănci nu constituie obiectul unui potenţial cartel.

Bancherii subliniază că, prin creşterea avansului, băncile se protejează de riscul pe care îl presupune Legea dării în plată, nefiind vorba de niciun cartel între instituţii.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, ne-a spus, recent, într-un interviu, că, dacă va avea indicii de coordonare între bănci, instituţia ar putea deschide o investigaţie, "dar simplul fapt că se dă o lege, iar agenţii economici îşi adaptează comportamentul la acea lege nu este o problemă. Dacă eşti directorul unei bănci, plătit de acţionari să acţionezi în interesul băncii, atunci nu aştepţi să te «lovească» legea sau să faci studii. Dacă experienţa ta de bancher spune că lucrurile vor merge prost, atunci trebuie să iei măsuri.

Bancherii, care au zeci de ani în piaţă, trebuie să poată estima ce efecte va avea o lege, care va fi impactul asupra economiei. Nu aştepţi să citeşti legea în Monitorul Oficial şi să faci un studiu în câteva luni, ca să iei măsuri. Aşadar, nu este un lucru absurd ca băncile să se adapteze la evenimentele în curs. O să vedem ce se va întâmpla, pentru că unii au mărit avansul, alţii nu".

Aşa cum spune şi domnul Chiriţoiu, "o să vedem" cât de bine au estimat bancherii efectele Legii dării în plată, în momentul în care băncile vor începe să reducă avansurile majorate recent...

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. [Mesaj eliminat, conform regulamentului]

    Mesaj eliminat, conform regulamentului.

    Analizeaza de zor pt. ca nu se inghesuie musterii sa ia credite.

    Vor urma si celelalte banci sa ,,analizeze''

    reducerea avansului si nu numai... 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb