LA MIJLOCUL LUNII IULIE, Consorţiul condus de "Royal Bank" va lansa în mod formal oferta pentru "ABN"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 iunie 2007

Consorţiul condus de "Royal Bank" va lansa în mod formal oferta pentru "ABN"

Consorţiul format din "Royal Bank of Scotland Group" Plc, "Fortis" şi "Santander Central Hispano" SA va lansa, la mijlocul lunii viitoare, în mod formal, oferta pentru achiziţia "ABN Amro Holding" NV din Olanda.

Grupul condus de "Royal Bank" aşteaptă ca, la începutul acestei săptămâni, să depună la autorităţile europene de reglementare documentaţia referitoare la ofertă. Reprezentanţii celor trei bănci spun că au realizat un progres real în procesul de obţinere a aprobării autorităţilor de reglementare pentru această tranzacţie şi continuă să fie convinşi că afacerea ar aduce "o valoare superioară" acţionarilor "ABN Amro".

Analiştii sunt de părere că grupul vrea să realizeze aceas­tă achiziţie relativ rapid, astfel că s-au grăbit "să-şi facă temele".

Dar, amintim că, la data de 23 aprilie, "ABN Amro" a acceptat să fie preluată de banca britanică "Barclays" Plc, tranzacţia având o valoare de aproximativ 64,8 miliarde de euro (87 miliarde de dolari).

La data de 29 mai, consorţiul format din "Royal Bank" - instituţie cu sediul în Edinburgh, Santander - cea mai mare bancă din Spania, şi banca belgiană "Fortis", a anunţat că oferă 71,2 miliarde de euro pentru ABN.

Grupul condus de "Royal Bank" a oferit 38,45 euro pentru o acţiune "ABN Amro", potrivit valorilor de piaţă din data de 21 iunie. Oferta are o componentă de 79% în numerar. Propunerea consorţiului este cu 9,9% mai mare decât cea de 35 de euro, în acţiuni, aparţinând "Barclays". Valoarea ofertei "Barclays" este calculată, de asemenea, în baza preţurilor din 21 iunie.

Documentaţia privind oferta consorţiului va fi distribuită acţionarilor "ABN Amro", iar detaliile propunerii vor fi depuse şi la Comisia americană pentru operaţiuni bursiere (SEC) până la mijlocul lunii viitoare. Consorţiul va convoca o adunare generală extraordinară a acţionarilor în prima jumătate a lunii august, când investitorii îşi vor exprima votul cu privire la această afacere.

Şi "Barclays" intenţionează să prezinte documentele aferente ofertei în luna iulie, iar votul acţionarilor va fi exprimat în august.

"ABN Amro" şi "ING" au fost la un pas de fuziune în luna martie

Grupul bancar olandez "ABN Amro", ţintă de preluare atât pentru consorţiul condus de "Royal Bank of Scotland", cât şi pentru banca britanică "Barclays", a fost pe punctul de a fuziona cu rivalul local "ING Groep", în urmă cu trei luni, a informat, săptămâna trecută, cotidianul "NRC Handelsblad". Potrivit publicaţiei olandeze, ING a început negocierile de preluare cu ABN în noiembrie 2006, însă le-a oprit la mijlocul lunii martie 2007, când preţul acţiunilor ABN a crescut la peste 27 de euro/titlu.

Banca Centrală a Olandei şi comisarul european pentru concurenţă, Neelie Kroes, a primit detalii referitoare la eventuala fuziune dintre cele două bănci, care nu punea probleme de competiţie.

Înainte să crească la 27 de euro, acţiunile ABN aveau un curs de 23 de euro, însă ele au urcat rapid în luna februarie, când acţionarul "TCI Fund" a cerut băncii să se divizeze sau să-şi găsească un cumpărător. După momentul respectiv, ABN a acceptat oferta de preluare de la "Barclays", a treia bancă britanică. Afacerea este, însă, condiţionată de vânzarea diviziei americane a ABN, "LaSalle Bank", către "Bank of America". Vânzarea "LaSalle" a fost, însă, îngheţată de o instanţă din Olanda, după ce acţionarii ABN au reclamat că aceasta nu este în interesul consorţiului condus de "Royal Bank of Scotland".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb