LA NIVEL GLOBAL FT: Acţiunile băncilor, în cel mai bun an de după criza financiară

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 noiembrie 2021

FT: Acţiunile băncilor, în cel mai bun an de după criza financiară

Acţiunile băncilor, la nivel mondial, sunt pe cale să înregistreze cel mai bun an de după izbucnirea crizei financiare, preţurile acestora fiind stimulate de aşteptările privind costurile mai mari ale împrumuturilor, în măsura în care factorii de decizie fac eforturi să lupte cu inflaţia larg răspândită, conform unei analize Financial Times (FT).

Sursa menţionată arată că indicele de referinţă MSCI care urmăreşte evoluţia acţiunilor băncilor globale - măsurat în dolari SUA - a crescut cu aproximativ 30% de la începutul lui 2021, o performanţă mai solidă decât creşterea de aproximativ 20% consemnată de indicele MSCI referitor la toate sectoarele de activitate.

Acţiunile băncilor nu au mai obţinut astfel de câştiguri din 2009, când acelaşi indice MSCI a crescut cu peste o treime, pe măsură ce creditorii şi-au revenit din una dintre cele mai grave crize care au lovit industria financiară.

Scott Ruesterholz, manager de fond la Insight Investment, declară citat de FT: "Titlurile băncilor americane, în special, au fost susţinute, în ultimele luni, de volumele solide din activităţile lor de tranzacţionare, dar şi de activitatea de consultanţă pentru tranzacţii şi de eliberarea rezervelor constituite pentru acoperirea creditelor neperformante. Este un mediu fenomenal în care să lucrezi în prezent".

Potrivit sursei, un indice KBW care măsoară evoluţia băncilor din SUA a urcat cu peste două cincimi în acest an, poziţionându-se pe calea spre cea mai bună performanţă anuală din istorie. Această îmbunătăţire este în contrast puternic cu evoluţia din 2020, când acelaşi indice a scăzut cu aproximativ 14%, deoarece pandemia a determinat băncile centrale să reducă ratele dobânzilor la nieluri minime record, micşorând diferenţa dintre ratele dobânzilor pe care băncile le percep clienţilor pentru împrumuturi şi cele pe care le plătesc clienţilor pentru depozite.

Evoluţii diferite, pe continente

Performanţa băncilor din lume a variat în ultimii ani, notează FT, menţionând că SUA au depăşit cu mult Europa. Pe o perioadă de cinci ani, indicele MSCI privind evoluţia acţiunilor băncilor din SUA a urcat cu peste 60%, în timp ce echivalentul său european (măsurat în dolari) a scăzut cu 2%.

Băncile tind să urmărească mişcările titlurilor de trezorerie americane cu scadenţa la zece ani (de referinţă), potrivit afirmaţiilor lui Beata Manthey, strateg pe acţiuni la Citigroup, care se aşteaptă ca randamentul acestor obligaţiuni de stat să atingă 2% la finele anului curent sau începutul lui 2022, faţă de nivelul lor actual de aproximativ 1,6%.

Mark Haefele, director de investiţii la banca elveţiană UBS Group, a remarcat că, alături de acţiunile companiilor din energie, "cele din sectorul financiar se descurcă bine, iar dacă va apărea o presiune inflaţionistă în exces, vor face faţă şi acesteia".

Amintim că indicele preţurilor de consum din SUA, un indicator cheie al inflaţiei, a înregistrat o creştere de 6,2% în octombrie 2021, faţă de aceeaşi lună a anului precedent, marcând cea mai rapidă ascensiune din 1990. Totodată, inflaţia din Marea Britanie a atins 4,1% în octombrie.

Traderii pariază acum că Banca Angliei va creşte costul împrumuturilor la 0,25% în decembrie, de la 0,1% în prezent, după decizia surpriză a instituţiei de a menţine ratele dobânzilor în această lună.

Ulterior, către sfârşitul anului viitor, pieţele iau în considerare un nivel de 0,75% până la 1% al dobânzilor din Marea Britanie, susţine Alex Wright, manager de fond la Fidelity International, adăugând că un astfel de scenariu ar spori câştigurile acţiunilor băncii de retail NatWest cu 24%, pe cele ale Lloyds - cu 12%, iar ale Barclays - cu 8%.

O creştere cu un punct procentual în cazul dobânzilor BCE (zona euro) şi Fed (SUA) ar duce, în mod similar, la creşterea câştigurilor acţiunilor băncilor americane cu 17%, iar a celor europene cu 25%, anticipează Stuart Graham, analist la Autonomous Research.

Aceste creşteri avute în vedere au întărit optimismul analiştilor, iar 50% dintre investitorii chestionaţi de Bank of America luna aceasta au acordat un calificativ "overweight" acţiunilor băncilor europene.

Bill Nygren, director de investiţii pentru acţiuni americane la Harris Associates, este optimist că acţiunile băncilor vor continua să crească, deşi baza actuală este destul de scăzută. "Am parcurs un declin lung şi abrupt anul trecut, iar acum avem acest avans", spune domnia sa, concluzionând: "Credem, însă, că un nivel «normal» ar putea fi mai mare decât cel de astăzi".

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a atras atenţia, recent, că perturbările persistente în lanţurile de aprovizionare şi creşterea costurilor energiei încetinesc avansul economiei zonei euro şi vor menţine inflaţia la un nivel ridicat o perioadă mai îndelungată decât s-a crezut.

Spre deosebire de alte bănci centrale, BCE a respins solicitările de înăsprire a politicii monetare. Potrivit doamnei Christine Lagarde, puseul inflaţionist din Europa va dura mai mult decât preconiza iniţial BCE, dar, cu toate acestea, condiţiile favorabile de finanţare create de politica monetară ultra-relaxată a BCE sunt încă esenţiale pentru revenirea economiei zonei euro din pandemia de COVID-19. "Chiar dacă actuala creştere a inflaţiei va dura mai mult decât se preconiza, ne aşteptăm ca ea să încetinească pe parcursul anului următor", spune Christine Lagarde.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Lumea a ajuns dominată de 3 industrii: " industria " bancară, farma si ind loteriei cripto!

    Astia-s industrii? Când făceai masini,nave comerciale,combinate,drumuri,c ă angajat ,patron simțeai o satisfacție deplin îndreptățită  

    Acum ,la bănci simți cum nenorocesti oameni cu dobânzile ascunse,cum îi faci dependenți de medicamente sau îi droghezi cu jocurile de noroc cripto! Satisfacția e doar banul ! 

    Sunt de vârsta a 3-a dar așa văd eu lucrurile!

    1. dupa revolutia industriala trecem la revolutia serviciilor ...

      Singurul serviciu care nu are nevoie de nimic si este complet ecologic, intr-o societate ecologica de vanatori-culegatori, este serviciul de pe centura. Revolutionar nu?

    Sa va tineti bine caci urmeaza BAIL in !!! (nu inca)

    Deja sunt legi implementate.. europa nu este exclusa! 

    semnat comenturi "cretine" 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb