LA NIVEL MONDIAL, ÎN PRIMUL SEMESTRU Sectorul tehnologic, lider la fuziuni şi achiziţii

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 iulie 2021

Sectorul tehnologic, lider la fuziuni şi achiziţii

Refinitiv: Industria tehnologică a generat aproape un sfert din totalul tranzacţiilor realizate în perioada ianuarie-iunie 2021, care au însumat 2,8 trilioane de dolari

Fuziunile şi achiziţiile au atins un nivel record în primele şase luni din anul curent, pe măsură ce afacerile au început să se redreseze după lockdown-ul impus de pandemia de Covid-19 în 2020, potrivit datelor firmei de informaţii financiare Refinitiv, care subliniază că industria tehnologică a generat aproape un sfert din tranzacţiile care au totalizat 2,8 trilioane de dolari în intervalul menţionat - nivel cu 47% mai mare comparativ cu semestrul întâi din 2020.

Potrivit sursei, afacerile care au avut loc la nivel mondial, în sectorul tehnologic, au atins recordul de 671,6 miliarde de dolari în perioada ianuarie - iunie 2021, de peste trei ori mai mult decât în acelaşi interval al anului anterior.

Matt Toole, director pentru informaţii legate de afaceri în cadrul Refinitiv, declară: "Pe parcursul a 40 de ani de urmărire a fuziunilor şi achiziţiilor, nu am văzut niciodată tranzacţii care să fie realizate într-un asemenea ritm, atât în privinţa valorii, cât şi a volumului. Pe măsură ce politicile fiscale, monetare şi de reglementare vor deveni mai clare în cursul celei de-a doua jumătăţi a anului, realizarea de tranzacţii va trebui să se adapteze, dar condiţiile par favorabile astfel încât elanul actual al tranzacţiilor să continue". Domnia sa menţionează: "Inovaţia rapidă, schimbările tehnologice din lanţul de aprovizionare şi orientarea multor companii spre cloud şi alte domenii ale transformării digitale stimulează tranzacţiile care implică societăţi de tehnologie".

În opinia lui Matt Toole, deşi numărul mare al tranzacţiilor este atribuit unei reveniri post-pandemie, susţinută de ratele scăzute ale dobânzilor şi de politicile de stimulare fiscală adoptate de multe guverne, o mare parte a creşterii se datorează tendinţelor care au apărut înainte de pandemie, şi anume: consolidarea industriei tehnologice, numeroase tranzacţii realizate de firmele de capital privat, extinderea companiilor de achiziţii cu scop special (SPAC, care sunt create doar pentru achiziţii).

Matt Toole mai spune: "În ceea ce priveşte peisajul general, nu văd nimic care să se schimbe dramatic evoluţia afacerilor în următoarele şase luni. Condiţiile generale care susţin acest record de fuziuni şi achiziţii, respectiv consolidarea, se vor menţine anul acesta".

Ciesco: 59% din achiziţiile realizate în sectorul tehnologic, în acest an, au avut loc în SUA şi Marea Britanie

În primele şase luni din 2021 au avut loc 832 de afaceri în sectorul tehnologic, cu 46% mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2020, conform unui raport Ciesco - firmă britanică de consultanţă pentru fuziuni şi achiziţii.

Analiza notează că aproximativ 59% din achiziţiile realizate în acest an au avut loc în SUA şi Marea Britanie, deşi s-a constatat o creştere a activităţii de fuziuni şi achiziţii pe segmentul tehnologic în toate regiunile lumii, cu excepţia Orientului Mijlociu.

Ciesco a constatat că mass-media digitală este sub-sectorul pentru care cumpărătorii au manifestat cel mai mare apetit, fiind realizate 172 de tranzacţii în domeniu, în semestrul ianuarie-iunie 2021, cu 35% mai mult faţă de prima jumătate a anului 2020. Următoarea ţintă populară a fost domeniul MarTech (Marketing Technology), unde au avut loc 117 tranzacţii.

SUA au înregistrat 358 de tranzacţii în domeniu, iar Marea Britanie - 109, reprezentând o creştere de aproape 40% în ambele naţiuni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Ciesco, care menţionează că Franţa, Germania, Canada, Olanda şi Suedia au fost următoarele cinci mari pieţe ţintă pentru tranzacţii.

Chris Sahota, CEO-ul Ciesco, spune: "Transformarea digitală şi a afacerilor pare să accelereze la viteză superioară în 2021 şi 2022, companiile digitale şi cele bazate pe date demonstrându-şi rezistenţa pe tot parcursul anului 2020. Încrederea revine rapid în întregul sector şi în rândul multor companii. Previziunile economice globale par optimiste pentru sectorul tehnologic, iar elanul fuziunilor şi achiziţiilor a accelerat faţă de punctul în care ne aflam înainte de pandemia care a izbucnit la sfârşitul primului trimestru în 2020. Ne aşteptăm ca acest lucru să continue pe tot parcursul anului 2021 şi anticipăm o activitate susţinută şi competitivă, în special din partea firmelor de capital privat, cu un accent specific pe companii din peisajul digital, tehnologic, de date şi de comerţ electronic. În 2021, ne aşteptăm ca multe companii majore să-şi schimbe sau să-şi îmbunătăţească abordarea ca să îmbrăţişeze sustenabilitatea socială şi de mediu".

Mega-afaceri de peste 10 miliarde de dolari

Câteva mega-afaceri au avut loc în primele şase luni din anul curent, acestea fiind tranzacţii ce depăşesc 10 miliarde de dolari, conform Refinitiv, care menţionează că cele mai importante au fost realizate în SUA.

Printre cele mai mari tranzacţii se numără achiziţia, de către gigantul american Microsoft Corp., a producătorului de software Nuance Communications, pe 19,7 miliarde de dolari, în luna aprilie. Mega-afacerile mai includ preluarea, pe 63,3 miliarde de dolari, a Warner Media de către Discovery; afacerea de 52,2 miliarde de dolari prin care VMware s-a deprins de Dell Technologies; respectiv achiziţia, pe 33,2 miliarde de dolari, a Kansas City Southern de către Canadian National Railway.

Sursa mai arată că, în pofida unei înăspriri a normelor de către autoritatea pieţei de capital din SUA (Securities & Exchange Commission - SEC), companiile de tip SPAC au anunţat 201 tranzacţii cu o valoare totală de 387,4 miliarde de dolari în primul semestru.

Dealogic: Tranzacţiile din sectorul tehnologic chinez au dus la creşterea cu 82% a fuziunilor şi achiziţiilor din Asia-Pacific

Activitatea de fuziuni şi achiziţii din Asia-Pacific a crescut în prima jumătate a anului curent, alimentată de unele tranzacţii de mare valoare în sectorul tehnologic.

Potrivit cifrelor Dealogic, tranzacţiile care au avut loc în regiunea Asia-Pacific, exclusiv Japonia, au generat 593,8 miliarde de dolari în primele şase luni din 2021, cifră cu 82% mai mare faţă de intervalul similar din 2020. În Japonia, fuziunile şi achiziţiile au generat 50,1 miliarde de dolari, valoare cu 18% mai mare faţă de primele şase luni din 2020.

Conform sursei, boom-ul activităţii s-a datorat în mare parte evaluărilor crescânde ale tranzacţiilor din sectorul tehnologic din regiune: 154,4 miliarde de dolari, nivel record după 2017.

Bryan Koo, partener la Clifford Chance din Hong Kong, afirmă, citat de globallegalpost.com, că unii dintre factorii cheie ai tranzacţiilor din regiunea Aisa-Pacific sunt apetitul puternic în rândul fondurilor de capital privat şi al investitorilor financiari, ratele scăzute ale dobânzilor şi accesibilitatea pieţelor datoriilor, respectiv a Bursei din Hong Kong. În opinia sa, volumul fuziunilor şi achiziţiilor din Asia-Pacific se va menţine ridicat atâta vreme cât factorii mai sus menţionaţi vor fi neschimbaţi.

Un nou val de fuziuni şi achiziţii, aşteptat în SUA

Dealerii se aşteaptă la un nou val de fuziuni şi achiziţii transformatoare în SUA, în condiţiile în care societăţile se grăbesc să finalizeze tranzacţiile înainte să prindă contur presiunea unui act normativ antitrust semnat recent de preşedintele Joe Biden, conform Reuters, care menţionează că, ulterior, tranzacţiile vor încetini.

Amintim că Joe Biden a semnat vineri un ordin executiv menit să consolideze concurenţa în economia SUA, care include prevederea ca agenţiile de reglementare să sporească controlul legăturilor corporative, care au făcut ca sectoare majore precum tehnologia şi asistenţa medicală să fie dominate de câţiva jucători. Ordinul a venit în contextul freneziei observate pe piaţa fuziunilor şi achiziţiilor, susţinută de faptul că societăţile se împrumută ieftin şi cheltuiesc foarte mulţi bani (pe care i-au acumulat) în tranzacţii transformatoare, prin care să se repoziţioneze pentru lumea post-pandemică.

Michael Schaper, partener la firma de avocatură Debevoise & Plimpton, spune citat de Reuters: "Ordinul în sine va avea mai puţine şanse să producă un efect de îngheţare strategică a fuziunilor şi achiziţiilor decât potenţialul efect de stopare a unei creşteri semnificative a numărului de investigaţii prelungite şi provocări aduse de agenţiile de reglementare".

Dealerii se pregăteau deja pentru un mediu antitrust mai dur sub mandatul democratului Joe Biden, chiar înainte de ordinul executiv dat săptămâna trecută, notează sursa, amintind, spre exemplu, că Departamentul de Justiţie din SUA a intervenit, luna trecută, printr-o acţiune care urmăreşte blocarea fuziunii de 30 de miliarde de dolari dintre Willis Towers Watson şi brokerul de asigurări Aon.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb