Extinderea comerţului este bine privită la nivel mondial, însă sprijinul exprimat de populaţie pentru globalizare se află în scădere, potrivit unui sondaj realizat anul acesta de Ipsos şi Forumul Economic Mondial (WEF), care subliniază că aproape 50% dintre cei chestionaţi nu sunt siguri de beneficiile globalizării, iar o treime pledează pentru bariere comerciale.
Sondajul, publicat săptămâna trecută, a fost realizat în 25 de ţări din întreaga lume, în perioada 26 martie - 9 aprilie, pe un eşantion de 19.017 adulţi cu vârste cuprinse între 16 şi 71 de ani. Conform acestuia, aproximativ jumătate (48%) dintre cei chestionaţi sunt de acord că globalizarea este un lucru bun pentru ţara lor şi doar 13% au avut o părere contrară. Dar, susţinerea exprimată pentru globalizare este în scădere cu 10 puncte procentuale faţă de anul 2019 (anterior pandemiei), conform sursei. Cea mai puternică susţinere pentru globalizare a fost observată în Malaezia (72%), iar cea mai redusă în Franţa (27%).
Dacă datele pentru 2019 nu sunt disponibile în cazul Malaeziei, cele pentru Franţa indică scăderea susţinerii cu 7 puncte procentuale faţă de 2019. Cea mai mare scădere, de 22 de puncte procentuale, este sesizată în Mexic, unde susţinerea pentru globalizare a ajuns la 46%. Scăderi importante au mai fost consemnate, potrivit sursei, în Columbia, Peru, Chile şi Brazilia.
În toate ţările în care autorii sondajului au pus întrebarea legată de globalizare, susţinerea a fost mai mare în 2019 faţă de anul curent.
• 75% vor extinderea comerţului
Potrivit sondajului Ipsos - WEF, în medie, 75% dintre cei intervievaţi consideră că extinderea comerţului este un lucru bun şi doar 5% se pronunţă împotrivă. Cea mai puternică susţinere pentru această evoluţie a fost constatată în Peru (87%), iar cea mai slabă - în Franţa (51%). După Peru, urmează Malaysia, Rusia, Argentina, Chile, fiecare cu o proporţie de 86%, Mexic şi Columbia - cu 85% fiecare, Africa de Sud şi Turcia - cu 83%, Brazilia şi Polonia - cu 82%. În Marea Britanie şi Ungaria, susţinerea este de 78%, în Coreea de Sud şi Australia, de 73%. Urmează Olanda (71%), SUA, Italia (câte 70% fiecare), Canada şi Suedia (68%), Spania (67%), Belgia (63%), Japonia (59%), Germania (55%), Franţa (51%).
Sean Doherty, şeful diviziei de Comerţ internaţional şi investiţii din cadrul Forumului Economic Mondial, declară: "Comerţul şi investiţiile internaţionale pot contribui la creşterea economiilor, pot reduce sărăcia şi pot îmbunătăţi asistenţa medicală. Cu toate acestea, modificările care apar în derularea schimburilor comerciale pot fi perturbatoare şi uneori pot submina reformele locale. Contradicţia aparentă a rezultatelor sondajului este de înţeles: lumea vrea mai mult din binele globalizării şi mai puţin din răul acestui proces. Ca să existe un câştig pentru toată lumea, guvernele trebuie să asculte priorităţile locale şi ţină seama de acestea atunci când elaborează politicile legate de mediu, de locuri de muncă, impozite, economia digitală şi alte probleme care depăşesc graniţele".
• 37% vor mai multe bariere comerciale
În pofida sprijinului la scară largă pentru creşterea comerţului, tot mai multe persoane se pronunţă pentru existenţa barierelor comerciale, care să limiteze importul de bunuri şi servicii străine în ţara lor. Conform sondajului, aproximativ 37% dintre cei chestionaţi au fost de acord că ar trebui să existe mai multe bariere, comparativ cu 27% - care nu susţin extinderea acestora. Aproximativ o treime au avut un punct de vedere neutru sau nu şi-au exprimat opinia.
• Pandemia a generat perturbări în comerţului global
Formul Economic Mondial aduce în atenţie faptul că pandemia de Covid a provocat perturbări semnificative ale comerţului global. În 2020, schimburile comerciale globale s-au redus cu 8,9%, în ritm anual, aceasta fiind cea mai puternică scădere de după criza financiară din 2008-2009.
O analiză a Băncii Angliei arată că pandemia a afectat cu precădere comerţul cu servicii decât comerţul cu bunuri. Potrivit acesteia, comerţul cu servicii a înregistrat o scădere cu peste 20% în 2020, adică de aproape patru ori mai mult faţă de declinul comerţului cu bunuri.
Restricţiile impuse din cauza pandemiei de Covid explică diferenţa menţionată. Dacă sectorul serviciilor a fost afectat în mod special de măsurile luate la nivel global în contextul pandemiei, comerţul cu mărfuri s-a redresat rapid, pe fondul unei cereri masive de bunuri durabile (spre exemplu, mobilier, covoare şi electrocasnice).
În al doilea rând, impactul şocului generat de pandemie asupra comerţului a fost diferit la nivel naţional, conform sursei, care aminteşte că declinul comerţului Chinei a fost mai redus decât în alte regiuni, iar redresarea ţării - deosebit de puternică şi susţinută de o cerere globală robustă de bunuri. În plus, China a beneficiat de pe urma faptului că a putut să-şi redeschidă lanţurile de aprovizionare interne înaintea altor ţări.
În cele din urmă, pandemia a avut un impact semnificativ asupra costurilor de expediere, care au crescut cu aproximativ 350% din mai 2020, potrivit analizei citate.
Dezechilibrele din comerţul regional, cauzate de pandemie, au contribuit la majorarea costurilor de transport, care, potrivit sursei, ar putea rămâne ridicate în viitorul apropiat, susţinute de o producţie solidă şi de boom-ul recent al preţurilor mărfurilor, determinat de perspectivele de redresare economică din întreaga lume.
Amintim că Barometrul global al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) privind schimburile comerciale cu bunuri a atins un nivel record anul acesta. Indicele privind comerţul cu bunuri a urcat la 110,40 puncte în iulie 2021, cel mai ridicat nivel de când a început OMC publicarea datelor în domeniu, în iulie 2016, şi cu peste 30 de puncte de bază faţă de martie 2020, când a izbucniut pandemia, conform anunţului făcut săptămâna trecută de organizaţia cu sediul la Geneva.
OMC se aşteaptă, în acest an, la o creştere cu 8% a comerţul mondial cu bunuri, după un declin de 5,3% în 2020.
• Proporţia celor care vor mai multe bariele comerciale, conform Ipsos - WEF
Turcia 56%, Columbia 55%, Africa de Sud 55%, Franţa 49%, Australia 49%, Malaysia 47%, Italia 46%, Peru 46%, SUA 39%, Rusia 39%, Brazilia 38%, Spania 36%, Belgia 36%, Ungaria 35%, Argentina 35%, Mexic 32%, Canada 31%, Chile 31%, Polonia 27%, Marea Britanie 25%, Suedia 25%, Coreea de Sud 24%, Germania 24%, Olanda 23%, Japonia 22%
------------------
Sondaj Ipsos-WEF: O medie de 63% din populaţia intervievată consideră că investiţiile realizate de companiile globale în ţara lor sunt esenţiale pentru creştere şi expansiune, şi numai 9% au o opinie contrară.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2021, 10:55)
Pai cererea de mobilier, covoare, electrocasnice arata ca e bula finala de credit la imobiliare!!!
Livrarea stocurilor pe varf simultan cu trantirea dobanzilor in piata.
semnat comenturi “cretine”
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2021, 12:22)
Se vede ca esti precum semnezi!
1.2. Estimare (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Campanella în data de 23.08.2021, 12:34)
Trântit pe când o estimezi?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2021, 18:39)
bula nu este “inca” consumata dar acumularea / livrarea / stagnarea de stocuri imobiliare se vede prin ochii “cizmarilor”, meseriasilor auto, maturatorului de strada, administratorilor de bloc, batranii din bloc, etc ce vorbesc de IMOBILIARE - semnal ca se face exit si nu intrare (chiar daca piata acctioneaza in turma invers corelat cu randamentele reale in recuperari).
Bula financiara tocmai cucereste (incepe) platoul; de aici mai sunt ceva trimestre pana se vor propaga socurile aferente.
Iar pentru domnul de ma comenteaza atat am de zis:
Banca Centrala a Angliei a inceput procedurile pentru Bail-In.
Atat in emitere de documente oficiale cat si in desfasurare de actiuni pentru atenuarea pierderilor financiare cand activele financiare (CDOuri,MDOuri... etc derivate-colaterale financiare/imobiliare) vor incepe sa cada in termeni Reali chiar daca in termeni Nominali vor mai castiga timp.
PS: In Romania Imobiliarele au inceput deja sa CADA in termeni reali in multe regiuni!!!
semnat comenturi “cretine”
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2021, 18:55)
bondurile anunta istoric cand cad imobiliarele!
10Y-2Y arata istoric cand se vor inversa randamentele (asa cum au aratat si in 2007-2008); momentan se URCA dar bondul de 4Y da atentionarea deja in piata cam ce urmeaza sa faca bondul de 10Y.
Se urca da Obosit pe Ciclu scurt de crestere; in 2020 martie a fost soc de inversare pe 1Y si 2Y (deci semnal soc deflationist ce a fost evitat).
Ps: vezi ca pe bondurile din Ro nu ai grafic cu inversarea yieldurilor (trebuie sa il construiesti singur; eu il am construit in calculator).
semnat comenturi “cretine”
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2021, 20:26)
la tine totul se invarte in jurul bulelor , ca in castravetele lui Piersic .
1.6. Calcul (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de Campanella în data de 23.08.2021, 22:06)
Pe când ai calculat crahul?
Informațiile mele ,,privilegiate" se referă la spargerea bulei imobiliare care le va permite acestor domni, crabi în rezervă sau retragere, să cumpere ieftin active imobiliare în cursul anului 2023.
Despre crahul valorilor mobiliare nu știu mai nimic, dar istoria ciclurilor economice ne arată că acesta precede cu 6-9 luni căderea pieței imobiliare, ceea ce ne indică T1-2 2022. Un coleg probabil dat probabil afară de pe forum (din păcate) prevedea o prăbușire undeva între 10-14 martie 2022. Aici avem informații din sistem versus previziunile celui care crede că poate influența viitorul. Experiența îmi spune că informația ,,privilegiată" prevalează, cu toată simpatia pentru influențarea viitorului.
1.7. Ultimul bal (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de Campanella în data de 23.08.2021, 23:27)
Dacă se face exilul pe seama amărâților, e ultimul bal!!!
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2021, 06:59)
vorbesc cu grafice istorice in fata construite in timp real.
Aceste grafice le au construite si bancile centrale cat si cele comerciale.
Bancile stiu destul de bine unde se afla pe ciclu si totusi joaca dupa cum le canta muzicuta.
Avem deja multe filiale bancare ce au facut exit (vandut) catre alte filiale mai mari.
Avem deja fuga bancilor din piata semnal clar ca nu reusesc sa mai dea credite atat de multe la cotatiile umflate din piata.
A nu se confunda cresterea creditarii in termeni nominali cu cresterea volumului!
Volumul de credit scade cand datoria nominala creste!
Vorbeste cu Isarescu iti spune el ca e bula de credit!
ps: vezi ca am postat grafic istoric si pe youtube cu bula actuala de credit (tasteaza “bula imobiliara”).
Semnat comenturi “cretine”